Uwielbiam wszystkie ciasta z rabarbarem : ) Dodatkowo nie ma nic lepszego niż połączenie jego kwaskowatego, orzeźwiającego smaku z pysznym kruchym ciastem. Właśnie dlatego z myślą o „Światowym Dniu Pieczenia z Kasią” oraz moim Mężu, który zawsze ubolewa nad tym, że sezon na rabarbar za szybko się kończy, przygotowałam tartę, której naprawdę trudno się oprzeć! To ogromne szczęście móc w tak prosty sposób sprawiać na co dzień radość moim domownikom – wystarczy dobre ciasto i uśmiech zawsze pojawia się na twarzy : ) Dzięki swojej prostocie tarta ujęła również najmłodszą część rodziny i dokładkom nie było końca, więc szybka powtórka jest bardzo wskazana … : ) Tarta na pewno zdobędzie również Wasze serca, zwłaszcza jeśli nie przepadacie za zbyt słodkimi deserami. Polecam!!!
Składniki na ciasto:
- 230 g kostki do pieczenia Kasia
- 350 g mąki pszennej
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- szczypta soli morskiej
- 60 ml lodowatej wody
Kostkę do pieczenia Kasia pokroić na mniejsze kawałki, posiekać z mąką, dodać cukier trzcinowy, szczyptę soli i wodę. Szybko zagnieść ciasto (można użyć robota kuchennego, aby ciasto nie przejęło ciepła z naszych rąk). Podzielić na dwie części (w proporcji 2:1). Większą z nich rozwałkować i przełożyć do formy na tartę wysmarowanej kostką do pieczenia i wysypanej bułką tartą. Schłodzić w lodówce przez co najmniej 30 minut, po tym czasie przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 170 C (termoobieg) i piec przez ok. 15 minut do czasu aż ciasto nabierze złotego koloru.
Składniki na nadzienie:
- 1 kg rabarbaru
- 3 łyżki cukru trzcinowego (można dodać więcej, jeśli nadzienie ma być słodkie)
- 4 łyżki wody
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Rabarbar umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Dodać cukier i prażyć na małym ogniu do czasu aż zmięknie i puści sok (ok. 5 minut). Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą dodać do rabarbaru i wymieszać, aż zgęstnieje. Przestudzić. Wyłożyć na schłodzony spód tarty, pozostałe ciasto rozwałkować, wyciąć paski i ułożyć na wierzchu kratkę. Ponownie przełożyć do rozgrzanego do 170 C (termoobieg) piekarnika i piec ok. 20 minut. Przed podaniem udekorować cukrem pudrem.
Smacznego!
*Wpis powstał przy współpracy z marką Kasia
Pycha!!!!
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Uwielbiam tarty 🙂 piękne zdjęcia 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
❤️❤️❤️
Autor
🙂 🙂 🙂
Zdjęcia mistrzowskie, wykonanie również 😍
Autor
Bardzo dziękuję!!! 🙂
Wspaniała tarta 🙂
Autor
Super, że przypadła do gustu 🙂
Jest przepyszna 🙂 i bardzo kwaskowata ale też tak lubię 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że smakowała 🙂
Cudownie wyglada 🙂
Autor
Bardzo dziękuję i polecam wypróbować 🙂
Pycha 🙂
Autor
Dziękuję 🙂
Wyglada pysznie super ze sa zdjęcia krok po kroku dla mnie idealna pomoc 🙂
Autor
Cieszę się, że mogłam pomóc 🙂
Super 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Przepis super chyba jedno z lepszych ciast na tartę jakie jadłam i w końcu porcja wyszła mi na tyle duża zeby całość wykroić a nawet na gore nie dałam kratki tylko całość przykryłam ciastem 🙂
Autor
Bardzo, bardzo mi miło 🙂
Pycha 🙂
Autor
Dziękuję, super że posmakowało 🙂
Bardzo smacznie wyszło 🙂 kwaśny rabarbar idealnie pasuje 🙂 niestety juz powoli u mnie sie kończy 🙁
Autor
Super, że posmakowało 🙂 sezon na rabarbar kończy się zdecydowanie za szybko 😉
Wyszła super dzięki 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
ciasto idealne dla mnie 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że przypadło do gustu 🙂
Jest pyszna 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowała 🙂
Pychotka ❤️
Autor
Miło mi, że przypadła do gustu 🙂
Rewelacja
Autor
Super, że posmakowała 🙂
Wyszła idealnie zrobiłam z truskawkami 🙂
Autor
Bardzo się cieszę 🙂
Bardzo smaczne kruche ciasto fajnie plastyczne wiec dobrze sie z nim pracuje 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Chyba się powtórzę ale tarta wymiata 🙂
Autor
Bardzo bardzo mi miło 🙂
Pycha zrobiłam z truskawkami 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowała 🙂
Mnie także rabarbaru co roku jest za mało. A tarta z rabarbarem, idealnie krucha, przełamana kwaskowatym rabarbarem jest obowiązkowa każdego roku. Super przepis. 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂 Szkoda, że sezon tak szybko się kończy…