Waniliowe ciasteczka z cytrynową nutą. Ciasteczka są bez glutenu, więc są również bardzo delikatne i kruche. Moje dzieci szczególnie za nimi przepadają, więc jeśli macie w domu małych łasuchów, warto pomyśleć nad podwójną porcją ; ) Polecam!!
Składniki:
- 100 g mąki kukurydzianej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez glutenu)
- 100 g masła
- 15 g cukru pudru
- 8 g cukru z prawdziwą wanilią (lub ziarenka z 1 laski wanilii)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka wody
Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Zimne masło pokroić w mniejsze kawałki, dodać pozostałe składniki i zagnieć do powstania jednolitego ciasta. Jeżeli ciasto mocno się kruszy, dodać jeszcze 1/2 łyżki wody. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm, podsypując delikatnie skrobią ziemniaczaną. Może wydawać się to dość trudne, bo ciasto ze względu na brak glutenu trochę się rozpada. Najlepiej odrywać niewielkie fragmenty ciasta i wałkować każdy z nich oddzielnie. Foremką wyciąć pożądany kształt ciasteczek i układać je na blasze. Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 190°C (termoobieg) przez ok. 11 minut. Wyjąć i studzić na kratce.
Smacznego!
Inspiracja Dr. Oetker
Piękne! przyznam miałam jedno podejście do bezglutenowych i faktycznie ciasto mało się lepiło ale nie wpadłam na to żeby je kawałkami wałkować i wyrzuciłam… teraz się nie poddam tak łatwo, bo widzę że po upieczeniu już trzymają kształt?
Autor
Praca częściami zdecydowanie ułatwia zadanie, wałek ładnie ugniata mniejsze ilości ciasta i bez problemu można wyciąć kształt i przenieść ciasto na blachę 🙂 Po upieczeniu nic się z nimi nie dzieje, pięknie się trzymają 🙂
Łasuchy obecne 😉 Będziemy robić.
Autor
Super, życzę smacznego 🙂
uwielbiam takie ciasteczka 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Pyszności ❤️
Autor
Cieszę się, że przypadły do gustu 🙂
Upiekłam są super 🙂 rodzinka nawet się nie zorientowała że bezglutenu, a jak tylko słyszą o zdrowszej wersji to są na nie 🙂
Autor
O jaka miła wiadomość! 🙂 Bardzo się cieszę 🙂
Pycha 🙂
Autor
🙂 🙂 🙂
DZIECI ZACHWYCONE 🙂 KOLEJNY UDANY PRZEPIS MAM OD PANI DZIEKUJE 🙂
Autor
Ogromnie mi miło, pozdrawiam 🙂
kompletnie nie wyszly, ropadly sie w drobny mak
Autor
Ciasto ze względu na dobór mąk jest bardzo kruche przed pieczeniem, dlatego we wskazówkach polecałam wałkować bardzo małe kawałki, co jest gwarancją sukcesu 😉
Jak dlugo takie ciastka mozna trzymac w strzelnym opakowania?
Autor
U nas nigdy długo nie wytrzymują, ale myślę, że 2-3 tygodnie bez problemu 🙂
Zrobiliśmy ciasta (z trzech porcji). Dzieciaki zachwycone. Mam pytanie, jak długo mogą one leżeć po zrobieniu?
Pozdrawiam
Autor
Super 🙂 2-3 tygodnie w szczelnym pojemniku 🙂 pozdrawiam!