Kontakt

blog kulinarny

Zapiekanka z ryżem, kurczakiem i warzywami

Mam dziś dla Was przepis idealny na obiad dla osób zabieganych, które cenią proste i szybkie posiłki. Z powodzeniem możemy przygotować go dzień wcześniej, a docelowo tylko odgrzać w piekarniku, co jest jednym z moich ulubionych rozwiązań. To świetny patent także, gdy podejmujemy gości i między przygotowaniami, a pieczeniem, zdążymy uprzątnąć kuchenny bałagan ; ) Warstwowa zapiekanka z ryżem, kurczakiem i warzywami, jest dodatkowo obłędnie pyszna, więc na pewno na stałe zagości również w Waszych domach. Polecam!!!


Zapiekanka z ryżem i kurczakiem

Składniki:

  • 300 g ulubionego ryżu (np. jaśminowy, pełnoziarnisty)
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 opakowanie warzyw na patelnię (do zapiekanek wybieram te bez ziemniaków np. z przyprawą orientalną)
  • 1 puszka soczewicy gotowanej na parze
  • 350 g passaty pomidorowej
  • 150 g sera feta
  • 125 g sera mozzarella (1 kulka)
  • 15-20 g sera Pecorino Romano

Ryż ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, przełożyć na dno naczynia żaroodpornego. Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć ulubioną przyprawą do kurczaka (lub mieszanką np. soli, pieprzu, papryki, ziół prowansalskich) i podsmażyć na patelni z rozgrzaną 1 łyżką oleju. Dodać warzywa na patelnię, podsmażać wspólnie, a następnie dodać odcedzoną i przepłukaną soczewicę, zalać passatą pomidorową i dusić kilka minut. Przełożyć na warstwę ryżu. Ser feta pokroić lub pokruszyć w mniejsze kawałki, ułożyć na wierzchu. Na całość zetrzeć ser mozzarella (na dużych oczkach tarki) oraz Pecorino Romano (na małych oczkach). Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok 15 minut, do czasu aż ser się rozpuści.*

*Uwaga. Jeśli zamierzacie podać zapiekankę dopiero kolejnego dnia, pieczenie zostawiamy na dzień serwowania.

Smacznego!

Szybki obiad przepis

Zapiekanka z ryżem i warzywami

Zapiekanka z ryżem przepis



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 26 kwietnia, 2018
Kategorie: Bezglutenowe, Dania dietetyczne, Dania dla dzieci, Dania dla matek karmiących, Dania obiadowe, Kurczak, Zdrowa żywność

22 komentarzy

  1. Mati

    Uwielbiam zapiekanki więc już mi ślinka cieknie 😉 mam tylko pytanie bo zawsze mnie zastanawia o co chodzi z tymi serami, czy ten pecorino romano to jest parmezan albo ser “typu” parmezan? a jak piszesz feta to chodzi o ser “typu feta” ?

    1. Marta

      Pecorino i Parmezan to różne sery, oba są twarde, podpuszczkowe, ale pierwszy z mleka owczego, a drugi z krowiego 🙂 Mimo to można w zapiekance zastosować również parmezan, jeśli taki akurat masz. Ser feta zawsze używam “prawdziwy” – taki, który składa się z mleka koziego i owczego, soli, podpuszczki.Te typu feta są dla mnie zbyt słone i wydaje mi się, że są z mleka krowiego, często również z bardzo długim składem 😉

      1. Mati

        Wow dzięki za taką szybką odpowiedź poszukam więc takiego prawdziwego 🙂

        1. Marta

          🙂 Na szczęście nie są trudno dostępne, powinnaś znaleźć w każdym większym sklepie, hipermarkecie 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakowało 🙂

  2. Jola

    Pyszności od rana 🙂

    1. Marta

      Dziękuję 🙂

  3. Majka

    Fajny miks 😋 Wygląda bardzo apetycznie 👍

    1. Marta

      Dziękuję i polecam 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że posmakowała 🙂

  4. Malwina

    Super przepis 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakowało 🙂

    1. Marta

      Miło mi, że posmakowało 🙂

  5. Kasica

    Wyszła super na pewno skorzystam z innych Pani przepisów 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, zapraszam 🙂

  6. Ewa

    Zapiekanka jest pyszna podałam na proszonym obiedzie i goście zachwyceni 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  7. Ania

    Wspaniałe danie robię już drugi raz w tym miesiącu 😉

    1. Marta

      Ogromnie się cieszę 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
9 + 1 =


Top