Zdrowe ciasteczka daktylowe

Pięć składników, zaledwie 25 minut i mamy gotowe pożywne i zdrowe ciasteczka : ) Dorosłego, który ma ogromną ochotę na tradycyjne słodkie i kruche ciastka raczej nimi nie „oszukacie” (pozdrawiam mojego Męża ; ) ), ale są one fajną przekąską do dziecięcej śniadaniówki ; ) Idealne również po treningu i dla osób na wegańskiej diecie. Polecam!


fit ciasteczka z fasoli przepis
Składniki:

  • 80 g daktyli
  • 1 puszka białej fasoli
  • 15 g ksylitolu lub cukru kokosowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 20 g orzechów włoskich

Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na ok. 10 minut. Odcedzić, dodać odcedzoną i dokładnie przepłukaną wodą fasolę, ksylitol, olej kokosowy i ekstrakt z wanilii. Zmiksować blenderem na gładką masę. Łyżką formować ciastka i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Orzechy posiekać, ułożyć na wierzchu ciastek, delikatnie dociskając. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez ok. 20 minut. Pozostawić do przestudzenia, aby lekko stwardniały.

Smacznego!

daktylowe ciasteczka przepis

Inspiracja

Komentarzy: 22

  1. Aga
    3 października 2017 / 10:46

    Super 🙂

    • Marta
      Autor
      3 października 2017 / 22:28

      Bardzo dziękuję 🙂

  2. Kinia
    3 października 2017 / 11:04

    Uwielbiam fasolowe wypieki 🙂 ciasteczka robiłam z ciecierzycy i też CI polecam są super 🙂

    • Marta
      Autor
      3 października 2017 / 22:29

      W takim razie na pewno Ci posmakują 🙂 z ciecierzycy znam ciasta, ale ciasteczek nie próbowałam, muszę to nadrobić 🙂

  3. Majka
    3 października 2017 / 12:41

    Ekstra 😍

    • Marta
      Autor
      3 października 2017 / 22:29

      Dziękuję 🙂 <3

  4. Asia
    3 października 2017 / 12:43

    Czy mogą być inne orzechy?

    • Marta
      Autor
      3 października 2017 / 22:29

      Oczywiście 🙂

  5. Dorota
    3 października 2017 / 13:57

    Mniam 🙂

    • Marta
      Autor
      3 października 2017 / 22:30

      🙂 🙂 🙂

  6. Aneta
    3 października 2017 / 14:24

    Mogę zamienić fasolę białą na czerwoną? 😉

    • Marta
      Autor
      3 października 2017 / 22:30

      Konsystencja powinna być ok, ale smak już na pewno inny 😉

  7. Gabi
    3 października 2017 / 16:59

    Pycha!!!

    • Marta
      Autor
      3 października 2017 / 22:32

      Super, że przypadły do gustu 🙂

  8. M.G.
    5 października 2017 / 15:10

    Marto po pierwsze zdjécia!!! zapierajá dech dosøownie 🙂 a po drugie ciasteczka… hmm początkwoo troche „dziwne” bo takie inne w smaku ale w sumie całkiem dobre 🙂 coś innego na pewno nie jak typowe ciacha ze sklepu 🙂

    • Marta
      Autor
      5 października 2017 / 22:36

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂 bardzo często się zdarza, że do zdrowych smaków trzeba się przyzwyczaić, ale inne nie znaczy gorsze 🙂

    • Marta
      Autor
      15 października 2017 / 1:04

      Polecam wypróbować 🙂

  9. Edyta
    16 listopada 2017 / 22:47

    Fajne choć wole chyba fasole od ciecierzycy w wypiekach 😉

    • Marta
      Autor
      16 listopada 2017 / 23:46

      Chyba jest mniej charakterystyczna 🙂

  10. NaturalnieZdrowi
    21 listopada 2017 / 17:02

    Pani Marto przepis jest mega 🙂
    Zapraszamy do odwiedzenia naszych kulinarnych eksperymentów. 🙂

    • Marta
      Autor
      21 listopada 2017 / 22:56

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

Skomentuj Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
21 − 5 =