Kontakt

blog kulinarny

Awokado brownie

Eksperymenty z awokado nadal się u nas nie kończą : ) Po zaskakująco pysznym połączeniu czekolady i awokado w deserowych truflach, przyszła pora na awokado brownie : ) Jest to zdrowe brownie, bez masła, białego cukru i mąki z dodatkowym bonusem w postaci przepysznego czekoladowego kremu : ) Trudno mu się oprzeć. Awokado jest niewyczuwalne, dominuje smak czekolady i migdałów, ale jeśli za nimi nie przepadacie wystarczy je zastąpić mąką np. pełnoziarnistą lub kokosową : ) Polecam!!


awokado brownie przepis


Składniki na ciasto (blacha o wymiarach 20×20 cm):

  • 120 g gorzkiej czekolady (70%)
  • 2 dojrzałe awokado
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego lub kokosowego (175 g)
  • 2 łyżeczki kawy
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/2 szklanki kakao (50 g)
  • 1/2 szklanki mąki migdałowej lub migdałów zmielonych w blenderze (60 g)
  • 1/4 łyżeczki soli

Połowę czekolady (60 g) roztopić na parze lub w mikrofalówce. Awokado obrać, usunąć pestkę. Dodać cukier trzcinowy, kawę, ekstrakt z wanilii i dokładnie zmiksować na gładką masę, bez grudek. Dodać roztopioną czekoladę i ponownie zmiksować. Dodać kakao, mąkę migdałową i sól, zmiksować tylko do połączenia się składników. Na koniec dodać pozostałe 60 g gorzkiej czekolady, posiekanej na mniejsze kawałki u wymieszać silikonową szpatułką. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w rozgrzanym do 175 C (termoobieg) przez ok. 30 minut (nie można go piec zbyt długo, podczas studzenia czekolada zrobi się bardziej zwarta). Odstawić do ostudzenia.

Składniki na polewę:

  • 1/3 szklanki syropu klonowego
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego
  • 60 g gorzkiej czekolady (70%)
  • 1/3 szklanki kakao

Syrop klonowy, olej kokosowy i czekoladę przełożyć do garnka z grubym dnem, podgrzewać i rozpuścić na gładką, jednolitą masę. Zdjąć z ognia, dodać kakao i dokładnie wymieszać. Przełożyć na ostudzone brownie, przełożyć do lodówki na co najmniej 30-60 minut. Przed podaniem można udekorować owocami, orzechami lub czekoladą ; )

Smacznego!


Brownie z awokado przepis

Inspiracja 



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 3 marca, 2017
Kategorie: Bezglutenowe, Ciasta, Ciasta czekoladowe, Ciasta dietetyczne, Ciasta z kremem, Dania dietetyczne, Dania dla dzieci, Dania dla matek karmiących, Walentynki, Wyroby na różne okazje, Zdrowa żywność

42 komentarzy

  1. Milena

    Wygląda przepysznie 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  2. Majka

    Super wygląda 🙂 Dla wszystkich czekoladożerców idealne. Ja osobiście boję się podjąć wyzwania jeśli dominuje gorzka czekolada?!

    1. Marta

      Dziękuję 🙂 Dla mnie osobiście bardziej nawet migdały niż czekolada 🙂 A tradycyjne brownie lubisz? jeśli tak to polecam się skusić 🙂

      1. Majka

        Brownie bardzo lubię 🙂 A więc spróbuję 😉

        1. Marta

          Może nawet polubisz gorzką czekoladę <3 🙂

  3. Agnes

    Cudo !!! Dobrze ze dziś piątek to po pracy śmigam po awokado 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, daj znać jak smakowało 🙂

      1. Agnes

        Na pewno napiszę 🙂 mąka kokosowa i migdałowa jest dla mnie zbyt wymyślna w smaku i nie mogę się przekonać ale zrobię ze zwykłą 🙂

        1. Marta

          Super, czekam na wiadomość 🙂

          1. Agnes

            Przepyszne ciacho zrobiłam ze zwykłą pszenną i konsystecja super 🙂

          2. Marta

            Dobrze wiedzieć 🙂 super, że posmakowało 🙂

  4. Iwona

    Bardzo mi się ta wizja podoba 🙂

    1. Marta

      Polecam wypróbować 🙂

  5. Renia

    Musi smakować pysznie 🙂

    1. Marta

      Dziękuję 🙂

  6. Kasia

    Ale pycha!!!

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂

  7. Ania

    Rewelacja 🙂 awokado fakt nie czuć a ten kremik świetny zrobię też do chleba o niebo zdrowiej niż nutella 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że posmakowało! 🙂

  8. Jola

    Kocham brownies i kocham awokado ale tego połączenia nie znam 🙂 będę piec 🙂

    1. Marta

      Super, daj znać jak smakowało 🙂

  9. Isia

    Bardzo smakowicie 🙂

    1. Marta

      Dziękuję 🙂

  10. Nela

    Mniam 🙂 domownicy się nie zorientowali że wersja uzdrowiona 🙂

    1. Marta

      Super, bardzo się cieszę, że posmakowało i nikt się nie zorientował co kryje w środku 🙂

  11. takie zdrowe słodycze to ja uwielbiam 🙂

    1. Marta

      Można jeść bez wyrzutów sumienia 🙂

  12. Mila

    Ciacho jest świetne jak prawdziwe brownies 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  13. Janja

    Przepyszne 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakowało 🙂

  14. Marta

    Marta super przepis na pewno spróbuje

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  15. Fantastyczny przepis,na pewno wypróbuje 🙂

    1. Marta

      Dziękuję, daj znać jak smakowało 🙂

  16. fantastyczny przepis smakuje cudnie

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że przypadł do gustu, pozdrawiam 🙂

  17. ale pyszności zaraz zabieram się do pracy 🙂 dzięki za udostępnienie tego pomysłu , może tym razem udam mi się zaskoczyć żonę
    Pozdrawiam
    Maciek

    1. Marta

      Powodzenia i smacznego 🙂

  18. Janja

    Kolejny super przepis Marta 🙂 cała rodzinka się zajadała 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dokończ operację * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Top