Kontakt

blog kulinarny

Ciasto marchewkowe fit

Mam wielkość słabość do ciasta marchewkowego, więc w celu urozmaicenia chętnie przygotowuję każdy kolejny przepis na ten wypiek, który wpadnie mi w ręce ; ) Tym razem Ola zainspirowała mnie swoją lżejszą wersją, która jednocześnie jest szybsza do przygotowania, bo mamy mniej składników do siekania ; ) Polecam!


Ciasto-marchewkowe-fit


Składniki

  • 6 średnich marchewek
  • 15 łyżek mąki owsianej (mogą być zmielone płatki)
  • 3 łyżki kakao
  • 4 jajka (wielkość L)
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem:

  • 150 g serka homogenizowanego
  • 3 łyżki miodu
  • szczypta cynamonu
  • prażone orzechy włoskie

Marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Mąkę dokładnie wymieszać z kakao, żółtkami, miodem, olejem i proszkiem do pieczenia. Jeśli będzie zbyt sucha, aby dobrze połączyć składniki można dodać odrobinę wody. Dodać marchewkę, ponownie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać do przygotowanej masy. Przełożyć do formy ceramicznej wysmarowanej olejem kokosowym i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez ok. 45 minut. Serek wymieszać z miodem i cynamonem. Przełożyć na ostudzone ciasto, posypać pokruszonymi, podprażonymi orzechami.

Smacznego!


dietetyczne-ciasto-marchewkowe



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 8 kwietnia, 2016
Kategorie: Bezglutenowe, Ciasta, Ciasta dietetyczne, Dania dietetyczne, Zdrowa żywność

54 komentarzy

  1. Kaska

    Już się nie mogę doczekać aż zrobię <3

    1. Marta

      Daj znać jak smakowało 🙂

  2. Mirka

    Pysznie wygląda 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  3. Majka

    Do tej pory podchodziłam do ciast z marchewką raczej sceptycznie, no ale tak kusisz tymi zdjęciami że trzeba po prostu zrobić i skosztować 🙂

    1. Marta

      Koniecznie 🙂 na pierwszy raz polecam klasyczny i mój ulubiony http://www.marta-gotuje.pl/tort-marchewkowy/ będzie później z czym porównywać wersje odchudzone 🙂

      1. Majka

        Przedstawia się znakomicie 🙂

        1. Marta

          Bardzo dziękuję 🙂

  4. też jestem fanką marchewkowego, a tą zdrowszą wersją mnie kupiłaś 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę:)))

  5. Kora

    Ostatnio też mam fazę na uzdrowione wypieki, więc na pewno w weekend będę piec 🙂

    1. Marta

      Mam nadzieję, że smakowało? 🙂

  6. Megs

    Matko i córko jak to pysznie smakuje !!! Zamiast orzechów dałam migdały mniam 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, z migdałami na pewno też super 🙂

  7. Daga

    Do jakiej wielkości formy lub blachy włożyć ciasto?

    1. Marta

      U mnie forma o wielkości 19×21 cm 🙂

  8. daria

    Świetna sprawa 🙂 Też jestem fanką zdrowego stylu życia, w sieci szukam ciekawych blogów – takich jak Twój 🙂 Polecam blog pełen zdrowej inspiracji moje ostatnie odkrycie, wydaje mi się że Tobie też się spodoba 🙂

    1. Marta

      Dziękuję 🙂

  9. Joanka

    Te 6 srednich marchewek to ile mniej wiecej gram czy szklanek po starciu ?

    1. Marta

      Mniej więcej 270 g 🙂

      1. Joanka

        Dziekuje 🙂 zaraz biore sie za ciacho 😀

        1. Marta

          Smacznego 🙂

          1. Joanka

            Ciacho wyszlo przeeepyszne i fajnie wilgotne. Z masa kajmakowa rewelka ! Co prawda to bardziej marchewkowy murzynek, dlatego nastepnym razem dam mniej kakao a wiecej platkow, ale smak obledny! A na dodatek saaaaaamo zdrowie 😀

          2. Marta

            Super, że posmakowało! 🙂 rzeczywiście do marchewkowego murzynka mu blisko, bo u mnie wszystko co czekoladopodobne króluje 😉 Ciasta, którymi można się zajadać bez wyrzutów sumienia najlepsze 😉

  10. kkk

    Czy mogę zastąpić olej kokosowy?
    Na pewno wypróbuję. Ciasto marchewkowe poznałam niedawno, a ta wersja do mnie przemawia 🙂

    1. Marta

      Można spróbować z olejem roślinnym np. rzepakowym, powinno się udać ale wg mnie zmiana będzie wyczuwalna 😉 Pozdrawiam 🙂

  11. aga

    Hm robiłam dziś pierwszy raz, nie wyrosło mi 🙁 nie wiem gdzie tkwi przyczyna, ale zjeść się da ;). Może nie zmieliłam zbytnio płatków….

    1. Marta

      Ono raczej nie wyrasta zbyt wiele 🙂 u mnie było tak niskie jak na zdjęciu i do tego zbite i dość wilgotne 🙂 najważniejsze, że w smaku ok 🙂

      1. aga

        Kolor ma identyczny, nie jest zbyt wilgotne i skórka się trochę za bardzo przypiekła, chyba za długo w piecu siedziało. Następnym razem będzie idealne. Dzięki za przepis :))

        1. Marta

          Polecam się na przyszłość 🙂 Pozdrawiam 🙂

  12. Dawid

    U mnie coś poszło nie tak z kremem, po wymieszaniu wszystkich składników zrobił się po prostu za rzadki 🙂 Jakiś pomysł na zagęszczenie?

    1. Marta

      Polecam dodać więcej mąki owsianej 🙂

      1. Dawid

        ojej nie dodałem w ogóle 🙂 i zamiast kremu wyszedł słodki syrop, którym polałem ciasto marchewkowe i również było pyszne 🙂

        pozdrawiam 🙂

        1. Marta

          To pewnie dlatego wyszło za rzadkie 😉 dobrze, że nic się nie zmarnowało 🙂

  13. monika

    Czy on miał wyjść taki mega wilgotny? czy coś źle zrobiłam?

    1. Marta

      Ono jest raczej z tych wilgotnych 🙂

      1. monika

        Czyli dobrze wyszło😊dziękuje za przepis i napewno jeszcze skorzystam z innych😊pozdrawiam

        1. Marta

          Super, będzie mi bardzo miło 🙂 Pozdrawiam 🙂

  14. Jowita

    Przepyszne jest 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  15. Grażyna

    Ciasto ideał! wilgotne, aromatyczne i wyraziste nie tak jak inne odchudzone, dzieki za super przepis 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że przepis się spodobał 🙂

  16. Ola

    Pycha! w końcu będę mieć ciasto na święta które zjem bez oporów 🙂

    1. Marta

      W takim razie smacznego 🙂 cieszę się, że ciasto smakowało 🙂

      1. Ola

        Marto dziękuję za super przepisy ciasto wyszło pyszne uwielbiam Twoje zdrowe przepisy i mam nadzieję, że ten rok będzie obfitował w duża ilość takich nowości 🙂

        1. Marta

          Bardzo mi miło, dziękuję 🙂 oczywiście na blogu nie zabraknie zdrowych przepisów 🙂

  17. W blasze jakiej wielkości piec ciasto ?:)

    1. Marta

      U mnie forma o wielkości 19×21 cm 🙂

  18. P.

    Ciasto wyszło przepyszne 🙂 u mnie nawet polewa była zbędna bo wolę zjeść ze dwa kawałeczki niż przeznaczyć kalorię na polewę…

    1. Marta

      🙂 Priosytety 🙂

  19. Patrycja

    Czy mąkę owsianą mogę zrobić z płatków błyskawicznych owsianych po prostu je zmiksować? A jeśli nie – jaką mąką mogę zastąpić mąkę owsianą 🙂 ?

    1. Marta

      Jak najbardziej można zmiksować blenderem na mąkę, ale nie te błyskawiczne. Sprawdzą się zwykłe lub górskie 🙂

  20. MilenKa

    Bardzo fajny przepis piekę już drugi raz tak nam smakuje 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło :))

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dokończ operację * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Top