Kontakt

blog kulinarny

Czekoladowa babka drożdżowa

Drożdżowa babka to obok serników mój zdecydowany faworyt wśród wielkanocnych wypieków. W zeszłym roku zachwalałam Wam jej jasną wersję (którą lubimy do tego stopnia, że piekę ją nie tylko na Święta ; ) Tym razem w ramach urozmaicenia postawiłam na czekoladową odmianę, która oczywiście również mnie oczarowała. Babka pięknie wyrasta, jest bardzo puszysta i długo zachowuje świeżość. Inspiracja tutaj. Zdecydowanie polecam!!!


Czekoladowa babka drożdżowa

Składniki na zaczyn:

  • 45 g świeżych drożdży
  • 125 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 200 ml ciepłego mleka (ale nie gorącego)

Do dużej miski (może być misa miksera) rozkruszyć drożdże, zalać mlekiem, dodać mąkę i cukier. Energicznie wymieszać i odstawić w ciepłe do wyrośnięcia na 40 min.

Składniki na ciasto:

  • 375 g mąki
  • 80 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 40 g kakao (dobrej jakości)
  • 2 jajka
  • 4 duże żółtka
  • 120 g stopionego masła
  • 2 szczypty soli
  • 1 szklanka rodzynek (namoczonych przez godzinę w herbacie)

Do wyrośniętego zaczynu dodać jajka, żółtka, cukry oraz mąkę wymieszaną z kakao i solą. Wyrabiać ciasto przez 10 minut (użyłam w tym celu robota  kuchennego, ciasto jest dość klejące), a następnie dodać roztopione i przestudzone masło. Wyrabiać przez kolejne 10 minut. Ciasto musi wchłonąć cały tłuszcz i być gładkie oraz błyszczące. Pod koniec zagniatania dodać przygotowane rodzynki.

Dużą formę na babkę wysmarować miękkim masłem (ok. 1 łyżki) i przełożyć do niej ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut w ciepłe miejsce (babka już przed pieczeniem sporo wyrośnie). Piekarnik rozgrzać do 170 stopni (opcja grzania góra-dół).  Przełożyć do niego babkę i piec ok. 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Studzić na kratce.

Składniki na polewę:

  • 50 g masła
  • 10 łyżek mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 kopiaste łyżki kakao

Mleko, masło i cukier przełożyć do garnka/rondelka i podgrzewać do chwili aż masło i cukier się rozpuszczą. Następnie do garnka dodać kakao i podgrzewać przez chwilę, cały czas energicznie mieszając rózgą. Po zdjęciu z ognia, polewę mieszać trzepaczką jeszcze przez około minutę (w tym czasie odrobinę zgęstnieje) a następnie polać nią babkę.

Smacznego : )


Czekoladowa babka drożdżowa z rodzynkami


Czekoladowa babka drożdżowa przepis


Czekoladowa baba drożdżowa wielkanoc


Wielkanocne Smaki - edycja V



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 28 marca, 2015
Kategorie: Ciasta, Ciasta czekoladowe, Ciasta świąteczne, Drożdżowe, Wielkanoc, Wyroby na różne okazje

24 komentarzy

  1. Kala

    Marta nie nadążam za Tobą! takiej jeszcze nie jadłam 🙂

    1. Marta

      Polecam wypróbować 🙂

  2. Asia

    Chętnie wypróbuję 🙂

    1. Marta

      Daj znać jak smakowało 🙂

  3. Agusia

    Uwielbiam czekoladę czyli coś dla mnie ::D:D::D

    1. Marta

      Bardzo się cieszę 🙂

  4. Anita

    Na Święta must have… nie wiedziałam, że drożdżowe i czkolada idą w parze…

    1. Marta

      Zdecydowanie tak! 🙂

  5. Aga

    Uwielbiam wypieki drożdżowe, uwielbiam czekoladę, więc połączenie idealne!

    1. Marta

      Aga polecam, bo babka wyszła świetna! 🙂

  6. pięknie się prezentuje 🙂

    1. Marta

      Dziękuję 🙂

  7. Gonia

    Wyglada pysznie 🙂

    1. Marta

      Dziękuję i potwierdzam jest pyszna 🙂

  8. a teraz mi się przyznaj, co Ty robisz, że jesteś taka szczupła, a robisz takie pyszności i to nie ma przełożenia na Twoją wagę?;p

    1. Marta

      ojj dziękuję! :* małe przełożenie na wagę jest i zawsze trochę tu i tam się odkłada, ale chyba ratuje mnie to, że uwielbiam też biegać 😉

  9. Iza

    O jakie cudeńko, na Wielkanoc jak znalazł 🙂

    1. Marta

      Polecam 🙂

  10. Kala

    Moja baba mi tak urosła, że myślałam, że w piekarniku się wyleje z formy, ale dała radę 🙂 wyszła mega puszysta, pachnąca, cudo!

    1. Marta

      To prawda, babka sporo rośnie, ale na szczęście podczas pieczenia nic nie wycieka 🙂

  11. Marta W.

    Cudowna, puszysta i mięciutka <3

    1. Marta

      Cieszę się, że posmakowała 🙂

  12. Monika

    Wczoraj upiekłam wyszła super urosła jedyne co mi przeszkadza to ze czuć drożdżami A dałam tak jak w przepisie

    1. Marta

      Osobiście nie spotkałam się z takim problem, jedyne co przychodzi mi na myśl to może zbyt długi czas wyrastania lub np. zostawienie ciasta do wyrośnięcia w lodówce? Najważniejsze, że mimo to posmakowała 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dokończ operację * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Top