Kontakt

blog kulinarny

Domowy paprykarz szczeciński

Od dziecka uwielbiałam paprykarz, jednak często spotykałam się z opinią, że jest to najgorsze, co może być, bo znajdują się w nim wszystkie przemielone odpady, co nie brzmi zbyt apetycznie ; ) Przedstawiam Wam zatem przepis na idealny domowy paprykarz! Potrzebujemy zaledwie kilku składników i do tego przygotowuje się go błyskawicznie : ) Nie ma nic lepszego niż domowa pasta do kanapek. Według mnie równie smaczny, jak nie smaczniejszy jest następnego dnia, choć jego zaletą jest też fakt, że jeśli wlejemy do słoiczka odrobinę oleju, możemy go przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Pysznie i zdrowo. Polecam!!!


Paprykarz szczeciński przepis


Składniki:

  • 250 g wędzonej makreli (1 duża sztuka)
  • 115 g ugotowanego ryżu np. długoziarnistego
  • 1 średnia cebula
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • sól morska, pieprz, opcjonalnie szczypta cukru
  • papryka słodka, chili
  • 1 łyżka oleju do smażenia

Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ostudzić. Makrelę dokładnie obrać ze skóry i ości, wymieszać z ryżem. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Dodać do ryby z ryżem. Następnie dodać koncentrat i przyprawy. Dokładnie wymieszać.

Smacznego : )


Domowy paprykarz szczeciński przepis


Rybny paprykarz



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 15 marca, 2012
Kategorie: Bezglutenowe, Dania dietetyczne, Dania dla dzieci, Dania dla matek karmiących, Do kanapek, Dodatki, Śniadania i kolacje, Zdrowa żywność

13 komentarzy

  1. Wow, to się nazywa wyższa szkoła jazdy!!!
    Lubię serię Specialite Kamisa, skusiłam się kiedyś na ich młynki po tym, jak o nich pisałaś i teraz już wiernie je kupuję:)

  2. Edytka

    Super, uwielbiam takie domowe przetwory. A robilaś keidys paste jajeczna?

  3. Marta

    Pasty jajecznej jeszcze nie robiłam, ale może spróbuję przed Wielkanocą 🙂 A znasz jakiś sprawdzony przepis?

  4. mysia_kitka

    kurcze, zeby mi ktos w domu takie pyszne zarcie przygotowywal;P zazdroszcze mezowi!!!

  5. pr0myczek.blox.pl

    Ale mi narobiłas smaki na paprykarz!

  6. Mary_Lu

    Marta, on jest dużo lepszy niż ten sklepowy z mojego dzieciństwa, tak dawno nie jadłam paprykarza! Bo właśnie staram się świadomie odżywiać i czytałam co dodają producenci do paprykarzy. I teraz dzięki Tobie znowu wróciłam do smaku z dzieciństwa, ale lepszego smaku, jest pyszny!!

    1. Mam tak samo! paprykarz uwielbiam, ale zawsze słyszałam, że jest niezdrowy… a taka domowa wersja nie dość, że pyszna, to jeszcze wiemy co jemy 😀

      1. Mary_Lu

        Super! Zapisane do ulubionych dań 🙂

  7. Aga

    Uwielbiam Twoje klasyczne przepisy super 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, zgodnie z obietnicą będzie ich więcej 🙂

  8. Iza

    Spieszę donieść że jest obłędny 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dokończ operację * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Top