Blog kulinarny Marty z wieloma świetnymi przepisami

Murzynek

Dopiero niedawno się zorientowałam, że na blogu nie mam przepisu na tak klasyczne ciasto, jak murzynek! : ) Ten autorstwa mojej mamy słynie z tego, że zawsze się udaje, a do tego jest taki pyszny… Polecam!!!


Składniki na dużą blachę:

  • 1 kostka margaryny (250 g)
  • 2 szklanki cukru
  • 6 łyżek dżemu z czarnej porzeczki
  • 4 łyżki kakao
  • 4 jajka
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki sody oczyszczonej
  • cukier puder do posypania
  • opcjonalnie powidła do przełożenia

Margarynę utrzeć z cukrem. Wbić całe jajka i wymieszać. Dodać kakao, a następnie dżem i ponownie połączyć składniki. Dołożyć mąkę i wymieszać, a na koniec dodać sodę rozpuszczoną w mleku. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć na blachę. Piec w 175 C (termoobieg) przez ok. 40 minut (do tzw. suchego patyczka). Przestudzony posypać cukrem pudrem. Można przełożyć powidłami – u mnie obowiązkowo ; )

 

Smacznego : )



Autor: Marta Pękalska

6 komentarzy

  1. oj dawno go nie piekłam…

  2. Marta

    Taki prosty, a jaki pyszny :)

  3. to pierwsze ciasto jakie samodzielnie upiekłam ;)

  4. Marta

    To na pewno masz do niego duży sentyment :D

  5. Murzynek wygląda obłędnie. Ja robię troszkę inaczej, ale na pewno wypróbuję według Twojego przepisu. Az ślinka cieknie ;)

  6. Marta

    Przepis jest niezawodny, więc polecam :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


7 + = 12

Top