Bezglutenowe ciasto kokosowe

Jest to chyba jedno z najprostszych i najszybszych ciast jakie możecie upiec! Sprawdza się w sytuacji, gdy goście dzwonią, że będą za 30 minut : ) Ciasto przypomina mi trochę formę batoników, więc bez problemu możemy zapakować je na deser poza domem ; ) Do tego jest pyszne i bezglutenowe. Przepis pochodzi z książki „Nakarm mnie” B.Grangera. Proporcje trochę zmodyfikowałam, ale i tak jest kusząco słodkie ; ). Polecam!!!


Bezglutenowe ciasto kokosowe

Składniki (forma o wymiarach 20×30 cm):

  • 90 g masła
  • 250 g wiórków kokosowych
  • 150 g cukru
  • 30 g brązowego cukru
  • 2 jajka (wielkość L)
  • 120 g gorzkiej czekolady

Masło roztopić, odstawić do przestygnięcia. Wiórki kokosowe wymieszać z cukrem, dodać roztrzepane jajka, przestudzone masło i wymieszać. Gorzką czekoladę posiekać w mniejszą kostkę. Dodać do kokosowej masy, wymieszać delikatnie szpatułką. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez około 20 minut, do czasu aż stwardnieje. Wyjąć z piekarnika, pozostawić w formie na 5 minut, a następnie pokroić na kawałki i studzić na kratce.

Smacznego : )


Ciasto bez glutenu

Komentarzy: 40

  1. 26 czerwca 2015 / 11:08

    Dostałam ostatnio mnóstwo kokosowych wiórek, więc bardzo chętnie je zrobię :)) Może nawet dziś!

    • Marta
      Autor
      27 czerwca 2015 / 21:40

      Daj znać jak smakowało 🙂

    • 28 czerwca 2015 / 20:42

      Dokładnie! Ten przepis spadł mi jak z nieba!

      • Marta
        Autor
        29 czerwca 2015 / 15:58

        Bardzo się cieszę, że się przyda 🙂 Smacznego!

    • Marta
      Autor
      27 czerwca 2015 / 21:42

      Jak wyjadałam jeszcze ciepłe to trochę tak… później lepiej się „zlepiło” ; )

  2. Kasia
    26 czerwca 2015 / 18:56

    Wygląda obłędnie 🙂

    • Marta
      Autor
      27 czerwca 2015 / 21:43

      Bardzo dziękuję, polecam wypróbować 🙂

  3. Jagoda
    26 czerwca 2015 / 18:56

    Chętnie wypróbuję, bo mam pod ręką wszystkie składniki 🙂

    • Marta
      Autor
      27 czerwca 2015 / 21:43

      Daj znać jak smakowało 🙂

  4. Aneta
    26 czerwca 2015 / 20:19

    Super, właśnie szukłam czegoś bez glutenu, ale z wyrazem a nie jak to jest przeważnie bez smaku…! dzięki 🙂

    • Marta
      Autor
      27 czerwca 2015 / 21:44

      Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu, daj znać jak smakowało 🙂

  5. 26 czerwca 2015 / 21:34

    świetny pomysł na szybkie ciacho 🙂

    • Marta
      Autor
      27 czerwca 2015 / 21:44

      Bardzo dziękuję 🙂

  6. Zosia
    26 czerwca 2015 / 23:19

    Uwielbiam takie błyskawiczne ciasta, bo zawsze mam stresa jak ktoś bez zapowiedzi się zjawia, a u mnie pustki 😉

    • Marta
      Autor
      27 czerwca 2015 / 21:45

      Mam to samo… 😉

  7. Ada
    27 czerwca 2015 / 0:00

    Wygląda smakowicie 🙂

    • Marta
      Autor
      27 czerwca 2015 / 21:45

      Zapewniam, że tak właśnie smakuje 🙂

  8. Julka
    27 czerwca 2015 / 9:28

    Mniam mniam 🙂

    • Marta
      Autor
      27 czerwca 2015 / 21:46

      🙂

  9. Kasia (Nowacka)
    28 czerwca 2015 / 15:56

    Bardzo smaczne, dziękujemy za przepis

    • Marta
      Autor
      29 czerwca 2015 / 15:58

      Bardzo proszę 🙂

  10. Anulka
    29 czerwca 2015 / 1:04

    Pyszne!

    • Marta
      Autor
      29 czerwca 2015 / 15:58

      Dziękuję 🙂

  11. 2 sierpnia 2015 / 14:32

    świetny przepis, mam uczulenie na gluten, bardzo mi Pani pomogła

    • Marta
      Autor
      2 sierpnia 2015 / 16:59

      Bardzo się cieszę, że mogłam pomóc 🙂

  12. Klara
    30 listopada 2015 / 21:03

    Pyszne i w końcu mogę zjeść cos dobrego przy mojej nietolerancji na gluten!!!

    • Marta
      Autor
      30 listopada 2015 / 22:23

      Bardzo mi miło, że smakowało 🙂

  13. Jagoda
    23 grudnia 2015 / 14:07

    Witam, Marto, zrobiłam to ciasto, ale po upieczeniu rozsypuje mi się. Jaki błąd popełniłam? Pozdrawiam

    • Marta
      Autor
      28 grudnia 2015 / 19:39

      Witam 🙂 mi niektóre wiórki też delikatnie odpadały, ale całość zachowywała konsystencję dość zwartą 😉 Jak rozumiem u Ciebie zupełnie kruszyła się w dłoniach? Czy po podanym czasie pieczenia Twoje ciasto stwardniało? piekarniki niestety różnie grzeją i pomimo tych samych ustawień czasem trzeba np. piec trochę dłużej/krócej…

  14. 5 stycznia 2016 / 15:50

    No nie mogę się na to ciasto napatrzeć!!! Koniecznie je przerabiam na Fodmap i wrzucam do mojego jadłospisu!!

    • Marta
      Autor
      5 stycznia 2016 / 22:52

      Bardzo mi miło, że przypadło do gustu 🙂

  15. 28 listopada 2016 / 13:48

    Och szukałam ostatnio takiego ciasta – proste i bez glutenu! Na pewno wykorzystam przepis w najbliższy weekend, ponieważ spodziewam się gości 🙂

    • Marta
      Autor
      28 listopada 2016 / 20:01

      Polecam, jest pyszne 🙂

  16. Agata
    20 lutego 2018 / 22:01

    O matko! trafiłam na ten przepis dopiero teraz. Robię je już drugi raz w tym tygodniu. Pierwsze zniknęło w zastraszającym tempie 🙂 Pycha

    ps za drugim razem dałam mniej cukru (u mnie w całości brązowy), bo było dla mnie ciut za słodkie…

    • Marta
      Autor
      21 lutego 2018 / 9:58

      Super, ogromnie się cieszę 🙂 kolejnym razem na pewno wypróbuję z mniejszą ilością cukru 🙂

  17. Ewcia
    21 sierpnia 2018 / 16:04

    Pyszne 🙂 u nas funckjonuje już jako batoniki pokrojone i schowane do szafki na czarną godzinę 🙂

    • Marta
      Autor
      23 sierpnia 2018 / 11:06

      Super, dobry pomysł z zapasami 🙂

  18. Ala
    20 października 2023 / 12:11

    Wspaniałe ciasto dzięki 🙂

    • Marta
      Autor
      21 października 2023 / 9:12

      Bardzo się cieszę, że smakuje, pozdrawiam 🙂

Skomentuj Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
18 − 3 =