Brownie z orzechami

Powróciły chłodniejsze wieczory spędzane pod kocem w towarzystwie dobrej książki i koniecznie pysznego ciasta : ) Poza szarlotką jesień kojarzy mi się także z orzechami, które jemy w wyjątkowo dużych ilościach, tylko o tej porze roku : )  Z brownie komponują się świetnie, ale czy znacie dodatek, który nie pasuje do tej pyszności : D Polecam!

Składniki (blacha o wymiarach 35×30 cm):  

  • 200 g czekolady deserowej (o zawartości kakao min. 70%)
  • 150 g masła
  • 250 g brązowego cukru trzcinowego
  • 4 jajka
  • 120 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g mieszanki orzechów (o. włoskie, o. pekan, o. laskowe, o. nerkowca, migdały)

Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Orzechy pokroić na mniejsze kawałki i dodać wraz z pozostałymi składnikami do czekoladowej masy. Dokładnie zmiksować. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w rozgrzanym do 180 C piekarniku przez 35 minut.

Smacznego : )


Orzechowe brownie

Komentarzy: 24

  1. 21 września 2013 / 12:45

    Och, od razu mam wielką ochotę na brownie. 😉

  2. 21 września 2013 / 16:11

    Chyba zrobię,nie dam rady gapić się tylko na twoje pyszne zdjęcia,pozdrawiam.

    • Marta
      Autor
      21 września 2013 / 16:33

      Bardzo mi miło i zachęcam 😉

  3. 21 września 2013 / 21:26

    ja jeszcze do skojarzeń z jabłkami i orzechami dodałabym śliwki i gruszki z owoców:)
    do brownie nadal nie mogę się przekonać, ale ciasta z orzechami i dodatkiem czekolady ubóstwiam:D za to krem czekoladowy czy lody to też już tak średnio:P Ja tam mam swoje dziwactwa:P a czekolada najlepsza w kostce:D

    • Marta
      Autor
      22 września 2013 / 12:23

      O tak zdecydowanie 🙂 gruszki najbardziej lubię na surowo, ale śliwki z drożdżowym ciastem od dawna chodzą mi po głowie 🙂 A brownie spróbuj, nie mogę sobie wyobrazić, że komuś nie posmakuje 🙂

  4. 22 września 2013 / 14:16

    Oczywiście nikt nie mógł by się oprzeć tym pysznym ciasteczkom. Wysmienite i przepysznie się prezentują, pozdrawiam 🙂

    • Marta
      Autor
      22 września 2013 / 14:55

      Bardzo dziękuję 🙂

    • Marta
      Autor
      24 września 2013 / 21:02

      Proszę nawet dwa 🙂

  5. moni31
    25 września 2013 / 23:32

    och… zjadłabym kawałeczek albo dwa 🙂

    • Marta
      Autor
      25 września 2013 / 23:37

      Proszę się częstować 🙂

  6. Patrycja
    24 października 2013 / 19:09

    Witam 🙂 Mam pytanie odnośnie tej kąpieli wodnej… Jak się do niej zabrac, ile wody potrzeba,itp ?

    • Marta
      Autor
      24 października 2013 / 19:36

      Witam 🙂 ja nalewam niewielką ilość wody na dno garnka (tak około 3/4 szklanki), na garek ustawiam sitko i do sitka wkładam miseczkę z czekoladą i masłem 🙂 ogień na palniku nie musi być duży, staram się, aby para wodna nie dostawała się do miseczki z rozpuszczanymi rzeczami, bo np. w przypadku rozpuszczania samej czekolady może ona wtedy stwardnieć 🙂

      • Patrycja
        24 października 2013 / 20:23

        dziękuję 😉

        • Marta
          Autor
          24 października 2013 / 22:37

          Mam nadzieję, że brownie będzie smakowało 😀

  7. Milena
    12 stycznia 2017 / 15:52

    Moje ulubione brownie!!!! jest przepyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      13 stycznia 2017 / 1:04

      Bardzo mi miło 🙂

  8. Jola
    8 stycznia 2019 / 0:02

    Super przepis brownie rozeszlo się w mig upiekłam na balik dla dzieciaczków 🙂

    • Marta
      Autor
      9 stycznia 2019 / 0:42

      Bardzo mi miło 🙂

  9. Agata
    14 grudnia 2021 / 0:57

    Przepyszne bardzo polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      15 grudnia 2021 / 11:47

      Super, że posmakowało 🙂

Skomentuj Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
17 − 3 =