Brownie z wiśniami i sosem karmelowym

Brownie to jedno z moich ulubionych ciast : ) Jest wręcz nieprzyzwoicie czekoladowe, ciężkie z idealną chrupiącą skorupką. Dodatek wiśni i sosu toffi świetnie się tutaj komponuje. Polecam!


Brownie z karmelem

Składniki na karmelowy sos:
  • 2/3 szklanki brązowego cukru
  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30%
  • 75 g masła
  • 1/4 łyżeczki pokruszonej soli morskiej

Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i doprowadzić do wrzenia, często mieszając. Następnie gotować na niewielkim ogniu przez ok. 20 min. do czasu aż sos zgęstnieje i stanie się gładki. Przestudzić.

Składniki na ciasto (blacha o wymiarach 28 x 18 cm) :

  • 110 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 jajka (wielkość L)
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki kakao dobrej jakości
  • 2 łyżki mleka
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 250 g wiśni bez pestek (mogą być ze słoika)

Masło roztopić, przestudzić. Przelać do miski, dodać ekstrakt waniliowy, cukier puder, jajka i całość wymieszać. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszać drewnianą łyżką lub silikonową łopatką. Dodać mleko, posiekaną czekoladę i dobrze odsączone wiśnie. Ponownie wymieszać. Połowę ciasta przełożyć do formy (ciasto będzie gęste), nałożyć warstwę tofii, zakryć drugą porcją ciasta. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 40 minut lub do czasu, aż będzie dobrze wypieczone w środku, a z wierzchu lekko popęka. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić w formie do całkowitego wystygnięcia, a następnie pokroić na porcje, udekorować cukrem pudrem.

Smacznego : )


Brownie z wiśniami

*Inspiracja książka „What Katie Ate Weeked”

Komentarzy: 30

  1. Monia
    18 września 2015 / 11:08

    OMG!!!

    • Marta
      Autor
      18 września 2015 / 15:06

      🙂 🙂

  2. 18 września 2015 / 11:22

    Wygląda obłędnie!

    • Marta
      Autor
      18 września 2015 / 15:06

      Dziękuję i zachęcam do wypróbowania 🙂

  3. Ilona
    18 września 2015 / 11:28

    Wygląda przepysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      18 września 2015 / 15:06

      Dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  4. Aśka
    18 września 2015 / 11:49

    Uwielbiam brownie <3

    • Marta
      Autor
      18 września 2015 / 15:06

      Mam tak samo 🙂

  5. Dominika
    18 września 2015 / 11:56

    Czy można zastąpić wiśnie dżemem wiśniowym?

    Pozdrawiam,

    Dominika

    • Marta
      Autor
      18 września 2015 / 15:05

      Na dżem bym się nie zdecydowała, bo mamy już dodatek sosu toffi o podobnej konsystencji 🙂 Ale mogą być maliny lub wiśnie mrożone 🙂

      • Dominika
        21 września 2015 / 15:26

        Dziękuję ślicznie za odpowiedź 🙂

        • Marta
          Autor
          21 września 2015 / 22:55

          Nie ma za co 🙂

  6. Kasia
    18 września 2015 / 13:46

    Brownie i wiśnie… poezja 😀

    • Marta
      Autor
      18 września 2015 / 15:06

      To prawda, jedno z lepszych połączeń 🙂

  7. Natalia
    18 września 2015 / 19:19

    Dobrze, że jutro sobota i mogę od razu zrobić 🙂

    • Marta
      Autor
      18 września 2015 / 20:39

      Koniecznie daj znać jak smakowało 🙂

      • Natalia
        19 września 2015 / 10:48

        Przyznam się, że wyjadam jeszcze ciepłe 😀 do tego gałka lodów waniliowych mmmmm poezja!

        • Marta
          Autor
          20 września 2015 / 22:09

          Też mam ten problem 😉 Ciepłe ciasta to moja słabość 😉

  8. 20 września 2015 / 9:59

    powoli zaczynam się przekonywać do czekoladowych ciast 🙂

    • Marta
      Autor
      20 września 2015 / 22:06

      Ooo super, bardzo się cieszę 🙂

  9. Majka
    22 września 2015 / 21:59

    Ja też uwielbiam brownie:-) To musi być rewelacyjne:-) Kolejny przepisik do kolekcji:-)

    • Marta
      Autor
      24 września 2015 / 0:13

      Ciężko przejść obok niego obojętnie… 😀 Daj znać jak smakowało! 🙂

  10. Majka
    27 września 2015 / 10:28

    Delicja:) Do inki z mlekiem pasuje mi idealnie:) Mój maluszek z mlekiem maminim kosztuje Twoich pyszności. A co tam, zarażam sympatią do brownie;p I nie tylko…

    • Marta
      Autor
      28 września 2015 / 1:34

      Haha to tak jak u mnie… moje pociechy też wyssały wszystkie smaki wraz z mlekiem mamy 😉

  11. Judyta
    28 września 2015 / 19:17

    bardzo smaczne i bardzo bardzo mocno czekoladowe ;D

    • Marta
      Autor
      28 września 2015 / 22:05

      Cieszę się, że smakowało 🙂

  12. Mia
    12 stycznia 2017 / 15:52

    Przepyszne, intensywność czekolady powala 🙂

    • Marta
      Autor
      13 stycznia 2017 / 1:04

      Super, że posmakowało 🙂

  13. artur
    31 marca 2018 / 15:02

    Dzis robilem to ciasto z przepisu i powiem szczerze ze juz podczas robienia cos mi nie gralo. Proporcje sa chyba jakies zaburzone 🙁
    Samo ciasto na brownie jest ciezkie i zbite (takie powinno byc oczywiscie) a karmel plywajacy nawet po wychlodzeniu. Zatem ciezko polozyc druga czesc ciasta na niego.
    Poza tym chyba do takiej formy to za malo tej masy?
    pozdrawiam swiatecznie 😉

    • Marta
      Autor
      4 kwietnia 2018 / 8:43

      Być może zbyt krótko karmel był redukowany? Czas podany jest orientacyjnie, podczas gotowania sos powinien zgęstnieć 🙂 Mam nadzieję, że pomimo tego posmakowało 🙂

Skomentuj Ilona Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
20 − 4 =