Ciasteczka kokosowe (bez glutenu)

Kruche ciasteczka na mące kokosowej na pewno posmakują wielbicielom kokosowego smaku. Błyskawiczne, proste do przygotowania sprawdzą się, gdy nagle poczujemy chęć na coś słodkiego. Ciasteczka są nie tylko pyszne, ale również zdrowe i bezglutenowe. Polecam!


Przepis na kokosowe ciasteczka

Składniki (ok. 16 sztuk):

  • 2 jajka (wielkość L)
  • 80 ml mleka
  • 3 łyżki oleju kokosowego (roztopionego)
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 100 g mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • płatki kokosowe lub migdały do ozdobienia

Jajka ubić z mlekiem, dodać olej kokosowy, zmiksować. Dodać cukier trzcinowy i ponownie zmiksować. Mąkę kokosową wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do jajecznej masy, zagnieść ciasto (można mikserem). Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, delikatnie spłaszczać dłonią, na środek ułożyć płatki kokosowe lub migdały. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez ok. 20 minut.

Smacznego!


Przepis na ciasteczka kokosowe


Przepis na kokosowe ciasteczka


Bezglutenowe ciasteczka

Inspiracja „Razem w kuchni” Z. Cudny

Komentarzy: 22

  1. Majka
    28 listopada 2016 / 13:43

    Cudnie się prezentują 🙂 Cieszę się na takie przepisy, do których mam składniki pod ręką 😉

    • Marta
      Autor
      28 listopada 2016 / 19:57

      Doskonale Cię rozumiem, bo również uwielbiam proste przepisy 🙂

  2. Aga
    28 listopada 2016 / 14:17

    Dla mnie niekoniecznie muszą być bez glutenu ale takie proste jak najbardziej 🙂 wszystko miałam w domu, więc już się pieką 🙂

    • Marta
      Autor
      28 listopada 2016 / 19:57

      Daj znać jak posmakowały 🙂

  3. Julka
    28 listopada 2016 / 14:38

    Genialne 🙂

    • Marta
      Autor
      28 listopada 2016 / 19:57

      Bardzo mi miło, że przypadły do gustu 🙂

  4. Ewa
    28 listopada 2016 / 14:53

    Pięknie wyglądają 😍

    • Marta
      Autor
      28 listopada 2016 / 19:57

      Bardzo dziękuję 🙂

  5. Margaret
    28 listopada 2016 / 15:16

    Ale super 😀 mam właśnie pełno mąki kokosowej bo zrobiłam zapasy a wszystkie przepisy wykorzystują po 1-2 łyżkach 😉

    • Marta
      Autor
      28 listopada 2016 / 19:58

      Mąka kokosowa jest specyficzna, ale jeśli lubisz to na pewno ciasteczka Ci posmakują i będzie można spożytkować zapasy 🙂

  6. Karo
    28 listopada 2016 / 16:58

    Mniam szybkie i pyszne 🙂 smakują dokładnie jak sobie wyobrażałam 🙂

    • Marta
      Autor
      28 listopada 2016 / 19:58

      Super! 🙂

  7. Ilona
    28 listopada 2016 / 19:00

    Mniam mniam 🙂

    • Marta
      Autor
      28 listopada 2016 / 19:58

      Bardzo się cieszę, że przypadły do gustu 🙂

  8. tytka
    28 listopada 2016 / 23:48

    Ale super! 🙂

    • Marta
      Autor
      29 listopada 2016 / 12:45

      Miło mi, że przypadły do gustu 🙂

    • Marta
      Autor
      5 grudnia 2016 / 10:35

      Super, że przypadły do gustu 🙂

  9. Julka
    8 grudnia 2016 / 14:56

    Przepiękne zdjęcia 🙂

    • Marta
      Autor
      8 grudnia 2016 / 22:48

      Bardzo dziękuję <3

  10. Ania
    21 stycznia 2018 / 0:40

    czy można mąkę zastąpić wiórkami albo zmielić wiórki?

    • Marta
      Autor
      21 stycznia 2018 / 0:51

      Niestety wiórki zawierają również tłuszcz i wodę, więc aby uzyskać z nich mąkę, musiałaby Pani najpierw zrobić kokosowe mleko, później wysuszyć wiórki i dopiero zmielić, co moim zdaniem mija się tu z celem 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
27 + 12 =