Kruche ciasteczka na mące kokosowej na pewno posmakują wielbicielom kokosowego smaku. Błyskawiczne, proste do przygotowania sprawdzą się, gdy nagle poczujemy chęć na coś słodkiego. Ciasteczka są nie tylko pyszne, ale również zdrowe i bezglutenowe. Polecam!
Składniki (ok. 16 sztuk):
- 2 jajka (wielkość L)
- 80 ml mleka
- 3 łyżki oleju kokosowego (roztopionego)
- 80 g cukru trzcinowego
- 100 g mąki kokosowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- płatki kokosowe lub migdały do ozdobienia
Jajka ubić z mlekiem, dodać olej kokosowy, zmiksować. Dodać cukier trzcinowy i ponownie zmiksować. Mąkę kokosową wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do jajecznej masy, zagnieść ciasto (można mikserem). Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, delikatnie spłaszczać dłonią, na środek ułożyć płatki kokosowe lub migdały. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez ok. 20 minut.
Smacznego!
Inspiracja „Razem w kuchni” Z. Cudny
Cudnie się prezentują 🙂 Cieszę się na takie przepisy, do których mam składniki pod ręką 😉
Autor
Doskonale Cię rozumiem, bo również uwielbiam proste przepisy 🙂
Dla mnie niekoniecznie muszą być bez glutenu ale takie proste jak najbardziej 🙂 wszystko miałam w domu, więc już się pieką 🙂
Autor
Daj znać jak posmakowały 🙂
Genialne 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że przypadły do gustu 🙂
Pięknie wyglądają 😍
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Ale super 😀 mam właśnie pełno mąki kokosowej bo zrobiłam zapasy a wszystkie przepisy wykorzystują po 1-2 łyżkach 😉
Autor
Mąka kokosowa jest specyficzna, ale jeśli lubisz to na pewno ciasteczka Ci posmakują i będzie można spożytkować zapasy 🙂
Mniam szybkie i pyszne 🙂 smakują dokładnie jak sobie wyobrażałam 🙂
Autor
Super! 🙂
Mniam mniam 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że przypadły do gustu 🙂
Ale super! 🙂
Autor
Miło mi, że przypadły do gustu 🙂
super ciacha 🙂
Autor
Super, że przypadły do gustu 🙂
Przepiękne zdjęcia 🙂
Autor
Bardzo dziękuję <3
czy można mąkę zastąpić wiórkami albo zmielić wiórki?
Autor
Niestety wiórki zawierają również tłuszcz i wodę, więc aby uzyskać z nich mąkę, musiałaby Pani najpierw zrobić kokosowe mleko, później wysuszyć wiórki i dopiero zmielić, co moim zdaniem mija się tu z celem 😉