Przepyszne, wilgotne ciasto dyniowo-miodowe z orzechami i kremem na bazie mascarpone, wprost rozpływa się w ustach : ) To prawdziwa kwintesencja jesieni, więc mam nadzieję, że dłużej nie muszę Was namawiać do jego przygotowania : ) Polecam!!!
Składniki na ciasto (tortownica o średnicy 22 cm):
- 4 jajka (wielkość L)
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 3/4 szklanki miodu
- 3/4 szklanki puree z dyni
- 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem z mascarpone:
- 250 g serka mascarpone (dobrze schłodzonego)
- 250 ml śmietanki kremówki 30% (dobrze schłodzonej)
- 2 łyżki cukru pudru
- 100 g orzechów włoskich
Jajka zmiksować z cukrem na jasną, puszystą masę. Nie przerywając miksowania, cienką strużką dolewać olej, a następnie miód. Zmiksować do połączenia się składników, a następnie dodać puree z dyni i ponownie krótko zmiksować. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać silikonową szpatułką lub na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników. Przelać do tortownicy, z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 50 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić, a następnie odciąć wierzch ciasta z górką, pokruszyć i odłożyć do dekoracji. Pozostałe ciasto przekroić na 3 równe blaty.
Dobrze schłodzone z mascarpone, śmietankę i cukier puder zmiksować do uzyskania gęstego kremu. Dodać posiekane orzechy i delikatnie wymieszać.
Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta, wyłożyć 1/3 kremu, następnie przykryć kolejnym blatem i całość powtórzyć do wykończenia blatów i kremu. Wierzch ciasta udekorować okruszkami. Schłodzić w lodówce co najmniej przez 2 godziny, najlepiej całą noc.
Smacznego!
Ale cudo!!!
Autor
Dziękuję 🙂
kocham Cie kobieto za te wypieki, kolejne cudo 🙂
Autor
Ogromnie mi miło, dziękuję 🙂
Wygląda idealnie 🙂
Autor
Dziękuję 🙂
Mniam mniam 🙂
Autor
🙂 🙂 🙂
Pycha 🙂
Autor
Super 🙂 🙂 🙂
Jest już w piecu oby i mi taki ładny wyszedł 🙂
Cudowny!!!!!!!!
Autor
Super, że przypadł do gustu <3
Autor
Trzymam kciuki, musi się udać!
Super i ciasto idealnie wilgotne 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakowało 🙂
Jest i u nas 🙂 bardzo fajne ciacho proste do zrobienia a wyglada jak najlepszy torcik polecam 🙂
Autor
Ogromnie się cieszę 🙂 pozdrawiam 🙂
Najpierw ubić śmietanę i dodać mascarpone, czy wszystko na raz miksować?
Autor
Wszystko razem 🙂
Rewelacyjne ciasto! Pod wieloma względami :). Dziękuję za dołączenie do mojej dyniowatej akcji kulinarnej i serdecznie pozdrawiam. A.
Autor
Dziękuję i również pozdrawiam 🙂
W ten weekend zrobiłam sernik dyniowy, w kolejny musi być to ciacho 😍
Autor
Polecam, a sernik też zawsze jest dobrym pomysłem 😉
Przepyszne ❤️
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Przepiękne! Tyle smakowitych, jesiennych warstw <3 W tym roku szaleję za przepisami z dynią, więc grzech go nie spróbować w najbliższym czasie!
Autor
Dziękuję 🙂 Koniecznie wypróbuj, to jedno z pyszniejszych dyniowych ciast, a piekłam sporo 😀 Pozdrawiam 🙂
Ojeju….i kolejne ciacho do wyprobowania! Wyglada przepieknie az slinka cieknie…
I do tego dynia ktora uwielbiam:):)
Autor
Co tu dużo mówić dynia do wypieków jest idealna, więc ciacho gorąco polecam 🙂
Ojeju… kolejne ciasto do wyprobowania! Wyglada przepieknie az slinka cieknie…
Plus Dynia ktora uwielbiam :):)
Autor
🙂 🙂 🙂
Wspaniałe ciasto kolejnego dnia jeszcze nawet zyskało na smaku 🙂
Autor
Ogromnie się cieszę, że posmakowało 🙂
Hit pani Marto Hit. Upiekłam na zwykłej blaszce, bo córcia miała przynieść ciacho na szkolną uroczystość i wszyscy prosili o przepis. Kolejny udany wypiek od Pani wcześniej furorę zrobiła Malinowa Chmurka.
Autor
Bardzo się cieszę, że ciasto okazało się takim sukcesem wśród znajomych 🙂 Pozdrawiam 🙂
Zachecona komentarzami upieklam i udalo sie jestem szczesliwa bo zazwyczaj w moim repertuarze tylko ciasta bez pieczenia 🙂
Autor
Ogormnie się cieszę i gratuluję kolejnego kroku w świat wypieków 🙂
Ciasto jest rewelacyjne super na tort! mam co roku problem na jesienne torty dla mego taty bo nie ma świeżych owoców a ten był ekstra tatko zachwycony 🙂
Autor
Ogromnie się cieszę, pozdrowienia dla Taty 🙂
Przepyszne nie mamy go dość a piekłam już dwie soboty pod rząd 🙂
Autor
Jak mi miło 🙂 Bardzo się cieszę 🙂
Jeden z lepszych jakie jadałam 🙂
Autor
Super, bardzo mi miło 🙂
Rewelacyjne ciacho na jesień pozycja obowiązkowa 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Witam a Czy można zamiast dyni dac marchew??
Autor
Można spróbować, ale będzie to zupełnie inne ciasto 😉 i marchewkę należałoby przerobić na mus, aby konsystencja została zachowana 🙂