Ciasto marchewkowe jest Wam na pewno dobrze znane, ale czy wiedzieliście, że można przygotować je także bez użycia piekarnika ? : ) Zapraszam na pyszną wersję z patelni! Jeśli nie dacie rady zjeść całej blachy ciasta lub Wasz piekarnik odmówił posłuszeństwa, a macie ochotę na błyskawiczny deser, ten przepis jest właśnie dla Was : ) Polecam!!!
- 150 g marchewki (waga po obraniu)
- 1 jajko (wielkość L)
- 20 g roztopionego masła
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 50 g mąki pszennej
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- 1 łyżka mielonych migdałów
- 2 łyżki pokrojonych orzechów włoskich
- 2 łyżki suszonej żurawiny (opcjonalnie można pokroić w mniejsze kawałki)
- skórka otarta z 1 mandarynki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Marchewkę zetrzeć na małych oczkach tarki. Dodać pozostałe składniki, wymieszać. Patelnię dobrze rozgrzać, posmarować niewielką ilością oleju rzepakowego. Przełożyć marchewkową masę i smażyć pod przykryciem ok. 7 minut (spód powinien się ładnie zarumienić, a góra powinna być prawie całkiem ścięta), a następnie przewrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 3 minuty. Udekorować cukrem pudrem.
Smacznego!
Czy pamiętacie, że cały czas macie możliwość wygrać bony na zakupy do sklepów NELA oraz produkty marki Florina w trwającym właśnie konkursie Prosto z serca? Podzielcie się swoimi ulubionymi przepisami : ) Powodzenia!
wspaniały patent z ciachem z patelni 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
O matko i córko od razu robię!!!
Update pycha!!!!
Autor
Bardzo mi miło, że smakowało 🙂
o kurczę 🙂 Pizze z patelni jadłam, ale ciasta jeszcze nie ! genialny przepis! dzięki !
Autor
Bardzo proszę 🙂
Cudowny smak nie wierzyłam że to wyjdzie dopóki nie zrobiłam 🙂
Autor
🙂 🙂 🙂
Ciekawa jestem, bo wyglada rewelacyjnie ☺
Autor
Szybkie do przygotowania, więc mam nadzieję, że się skusisz 🙂
Pomysł cudo i bez pieczenia coś dla mnie 🙂
Autor
Super, że przepis przypadł do gustu 🙂
Pycha 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Przepyszny smak 🙂 zupełnie jak zwykle ciacho 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂
Przepyszne dosłownie jak pieczone 😁
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂
Pycha!!!!
Autor
Bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu 🙂
Dziś to nasze śniadańko i to jakże udane 🙂 Mniam mniam 😋
Autor
Takie ciasto to można nawet i na śniadanie serwować 😀 super, że posmakowało 🙂
Lubie ciasto marchewkowe, ale z patelni jeszcze nie probowałam … muszę spróbować
Autor
Polecam, szybko i pysznie 🙂
Mega przepis na ciasto !
Autor
Bardzo mi miło, że przypadł do gustu 🙂
Od kilku dni chodzi za mną ciasto marchewkowe, ale z racji tego że piekarnika w naszej kuchni chwilowo nie ma myślałam, że będę musiała obejść się smakiem:( Coś mi przyszło do głowy, żeby sprawdzić czy może ktoś już wpadł na tak genialny pomysł jak ciasto marchewkowe z patelni.. i jest! Z nieba mi Pani spadła! Dzisiaj wybróbuję. Dziękuję bardzo:)
Autor
Bardzo proszę i życzę smacznego 🙂
Przepyszne, szybkie, zdrowe i urocze – idealne! Na pewno będę często robić, ponieważ zarówno mi, jak i mojemu ukochanemu bardzo przypadło do gustu 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂
Jakiej konsystencji ma być cisto? Wyszło mi dość zbite
Autor
Tak, ciasto jest gęste, ze względu na dużą ilość marchewki i bakalii. Po upieczeniu konsystencja jest podobna jak ciasta marchewkowego z piekarnika 🙂
Uwielbiam ten przepis! 😍
Autor
Bardzo się cieszę, że przypadł do gustu 🙂
Dziwne te komentarze ,ciasto do wyrzucenia placek niewyrośnięte tragedia
Autor
Przykro mi, że nie wyszło, czy postępowała Pani zgodnie z przepisem? Wiele razy wracałam do przepisu i nigdy nie było z nim problemu, a jak widać innym czytelnikom również smakowało 🙂
Rewelacja ❤️❤️❤️ Do ciast nie mam ręki ale to cudeńko na stałe u nas zagości, pyszne i do zrobienia przez osoby bez talentu jak ja 😊
Autor
Super, bardzo mi miło 🙂
Żałuję że tak późno trafiłam na ten przepis dla fanów marchewkowego ideolo!!!
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂