Ciasto marchewkowe (z patelni, bez piekarnika)

Ciasto marchewkowe jest Wam na pewno dobrze znane, ale czy wiedzieliście, że można przygotować je także bez użycia piekarnika ? : ) Zapraszam na pyszną wersję z patelni! Jeśli nie dacie rady zjeść całej blachy ciasta lub Wasz piekarnik odmówił posłuszeństwa, a macie ochotę na błyskawiczny deser, ten przepis jest właśnie dla Was : ) Polecam!!!


Przepis na ciasto marchewkowe bez piekarnika
Składniki (patelnia o średnicy 24 cm):

  • 150 g marchewki (waga po obraniu)
  • 1 jajko (wielkość L)
  • 20 g roztopionego masła
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 50 g mąki pszennej
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 1 łyżka mielonych migdałów
  • 2 łyżki pokrojonych orzechów włoskich
  • 2 łyżki suszonej żurawiny (opcjonalnie można pokroić w mniejsze kawałki)
  • skórka otarta z 1 mandarynki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Marchewkę zetrzeć na małych oczkach tarki. Dodać pozostałe składniki, wymieszać. Patelnię dobrze rozgrzać, posmarować niewielką ilością oleju rzepakowego. Przełożyć marchewkową masę i smażyć pod przykryciem ok. 7 minut (spód powinien się ładnie zarumienić, a góra powinna być prawie całkiem ścięta), a następnie przewrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 3 minuty. Udekorować cukrem pudrem.

Smacznego!


ciasto-marchewkowe-z-patelni
Patelnia Florina model Gardino
Przepis na ciasto marchewkowe bez pieczenia

Czy pamiętacie, że cały czas macie możliwość wygrać bony na zakupy do sklepów NELA oraz produkty marki Florina w trwającym właśnie konkursie Prosto z serca? Podzielcie się swoimi ulubionymi przepisami : ) Powodzenia!

Komentarzy: 33

    • Marta
      Autor
      21 listopada 2016 / 1:46

      Bardzo dziękuję 🙂

  1. Jaga
    20 listopada 2016 / 14:17

    O matko i córko od razu robię!!!

    • Jaga
      20 listopada 2016 / 23:29

      Update pycha!!!!

      • Marta
        Autor
        21 listopada 2016 / 1:47

        Bardzo mi miło, że smakowało 🙂

  2. 20 listopada 2016 / 20:01

    o kurczę 🙂 Pizze z patelni jadłam, ale ciasta jeszcze nie ! genialny przepis! dzięki !

    • Marta
      Autor
      21 listopada 2016 / 1:48

      Bardzo proszę 🙂

  3. Malwina
    20 listopada 2016 / 22:41

    Cudowny smak nie wierzyłam że to wyjdzie dopóki nie zrobiłam 🙂

    • Marta
      Autor
      21 listopada 2016 / 1:49

      🙂 🙂 🙂

  4. Majka
    20 listopada 2016 / 23:10

    Ciekawa jestem, bo wyglada rewelacyjnie ☺

    • Marta
      Autor
      21 listopada 2016 / 1:49

      Szybkie do przygotowania, więc mam nadzieję, że się skusisz 🙂

  5. monia
    21 listopada 2016 / 12:43

    Pomysł cudo i bez pieczenia coś dla mnie 🙂

    • Marta
      Autor
      22 listopada 2016 / 12:16

      Super, że przepis przypadł do gustu 🙂

  6. Iwona
    21 listopada 2016 / 15:14

    Pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      22 listopada 2016 / 12:17

      Super, że posmakowało 🙂

  7. Gabrysia
    22 listopada 2016 / 11:42

    Przepyszny smak 🙂 zupełnie jak zwykle ciacho 🙂

    • Marta
      Autor
      22 listopada 2016 / 12:19

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  8. Kaska
    23 listopada 2016 / 23:47

    Przepyszne dosłownie jak pieczone 😁

    • Marta
      Autor
      25 listopada 2016 / 19:34

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  9. maggie
    25 listopada 2016 / 14:23

    Pycha!!!!

    • Marta
      Autor
      25 listopada 2016 / 19:35

      Bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu 🙂

  10. Majka
    19 grudnia 2016 / 10:47

    Dziś to nasze śniadańko i to jakże udane 🙂 Mniam mniam 😋

    • Marta
      Autor
      19 grudnia 2016 / 23:31

      Takie ciasto to można nawet i na śniadanie serwować 😀 super, że posmakowało 🙂

  11. 20 kwietnia 2017 / 16:04

    Lubie ciasto marchewkowe, ale z patelni jeszcze nie probowałam … muszę spróbować

    • Marta
      Autor
      20 kwietnia 2017 / 22:20

      Polecam, szybko i pysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      10 sierpnia 2017 / 19:41

      Bardzo mi miło, że przypadł do gustu 🙂

  12. 12 listopada 2017 / 16:08

    Od kilku dni chodzi za mną ciasto marchewkowe, ale z racji tego że piekarnika w naszej kuchni chwilowo nie ma myślałam, że będę musiała obejść się smakiem:( Coś mi przyszło do głowy, żeby sprawdzić czy może ktoś już wpadł na tak genialny pomysł jak ciasto marchewkowe z patelni.. i jest! Z nieba mi Pani spadła! Dzisiaj wybróbuję. Dziękuję bardzo:)

    • Marta
      Autor
      12 listopada 2017 / 18:22

      Bardzo proszę i życzę smacznego 🙂

  13. Agunia
    11 marca 2018 / 10:20

    Przepyszne, szybkie, zdrowe i urocze – idealne! Na pewno będę często robić, ponieważ zarówno mi, jak i mojemu ukochanemu bardzo przypadło do gustu 🙂

    • Marta
      Autor
      12 marca 2018 / 0:14

      Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂

  14. Miriam
    7 marca 2019 / 23:04

    Jakiej konsystencji ma być cisto? Wyszło mi dość zbite

    • Marta
      Autor
      9 marca 2019 / 1:48

      Tak, ciasto jest gęste, ze względu na dużą ilość marchewki i bakalii. Po upieczeniu konsystencja jest podobna jak ciasta marchewkowego z piekarnika 🙂

Pozostaw odpowiedź Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
22 + 18 =