Ciasto Śnieżny Aniołek to idealna świąteczna propozycja. Jest proste i dość szybkie do przygotowania, zwłaszcza jeśli macie możliwość upieczenia kilku blatów jednocześnie. W smaku przepyszne, delikatne, wprost rozpływa się w ustach. Polecam!!
Składniki na ciasto (blacha o wymiarach 23×33 cm):
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 2 jajka (wielkość L)
- 200 g gęstej śmietany 18%
- 125 g roztopionego i przestudzonego masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zagnieść gładkie ciasto (można to zrobić ręcznie, ale ciasto jest dość klejące). Podzielić na 4 równe części i każdą z nich rozwałkować na cienkie placki wielkości blachy, delikatnie podsypując mąką. Aby ułatwić sobie wałkowanie, można to zrobić pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Rozwałkowane ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 10 minut, uważając, aby za mocno się nie spiekło i pozostało jasne. Tak samo postąpić z każdą częścią ciasta.
Składniki na krem:
- 800 ml mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 250 g masła
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 250 ml gęstej śmietany 18%
- 100 g białej czekolady
- opcjonalnie dżem z czarnej porzeczki *
Masło rozpuścić z mlekiem i cukrami. Jajka zmiksować blenderem z mąkami, tak by nie było grudek. Dodać śmietanę, wymieszać. Masę śmietanową przelać do gotującego się mleka z masłem i cukrami, energicznie mieszając trzepaczką, aż masa zgęstnieje. Mieszać jeszcze minutę na ogniu, a następnie odstawić na kilka minut. Masę podzielić na 4 części (u mnie 3 równe do przełożenia i 1 mniejsza na wierzch ciasta) i przełożyć upieczone spody. Kiedy masa na wierzchu będzie zimna zetrzeć na nią białą czekoladę na dużych oczkach tarki i przełożyć ciasto do lodówki na kilka godzin.
*Jeśli nie przepadacie za słodkimi wypiekami blaty można również posmarować dżemem z czarnej porzeczki (przed nałożeniem kremu). Jego kwaskowy smak świetnie przełamie słodycz masy.
Smacznego!
Inspiracja „Domowa Cukiernia” fb
Pięknie wygląda 🙂
Autor
Dziękuję i polecam 🙂
Jak taki puch więc już rozumiem nazwę <3
Autor
🙂 🙂 🙂
wow, cudowne ciasto:)
Autor
Dziękuję pięknie 🙂
Wspaniałe 🙂
Autor
Miło mi, że przypadło do gustu 🙂
Czeka w lodówce sama masa rewelacja nigdy nie robiłam takiej z dodatkiem śmietany i zastanawalam sie co wyjdzie jak wleje to do goracego mleka z masłem a nie pozniej utre ale ładnie zgestnialo i bez grudek 🙂
Autor
Cieszę się, że ciasto przypadło do gustu 🙂 smacznego!
Jak dla mnie rewelacja a Mąż nieciastowy zupełnie i też zjadł ze smakiem 🙂
Autor
Wspaniale, cieszę się bardzo 🙂
Cudowne 😍
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Wygląda na prawdę przepięknie i pewnie jeszcze lepiej smakuje 🙂
Autor
Bardzo mi miło, dziękuję 🙂
Bardzo smaczne 🙂
Autor
Miło mi, że posmakowało 🙂
Do ilu dni ciasto utrzymuje świeżość?
Autor
Zawsze piekę w okresie świątecznym, więc szybko znika, ale myślę, że spokojnie 5 dni będzie ok 🙂 To z tych ciast, które zyskują na smaku z każdą nocą w lodówce 😉
Tak tez myślałam 😉 Chcę upiec dzis- na niedzielę wiec powinno byc w sam raz 🙂 Dziękuję slicznie za błyskawiczną odpowiedź 🙂
To juz nie pierwsze ciasto,ktore pieke z Pani przepisow i jak na razie kazde rewelacyjne 🙂
Autor
Ogromnie się cieszę, że smakują i mam nadzieję, że śnieżny aniołek dołączy do tego grona 🙂
Czy blaty ciasta są miękkie od razu, czy potrzebują czasu żeby zmieknac? Jeśli tak, to jak długo? 🙂
Autor
Po kilku godzinach w lodówce ciasto jest gotowe do jedzenia, blaty nie są bardzo twarde, ale masa musi też nabrać odpowiedniej konsystencji 🙂 Moim zdaniem najlepiej smakuje 1 dzień po przygotowaniu 🙂
Pyszne ciasto 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakowało 🙂