Ciasto snikers bez pieczenia

Ciasto snikers mojej Mamy od zawsze należało do moich ulubionych. Tym razem mam dla Was wersję bez pieczenia, która jest bardzo prosta i szybka do przygotowania, a do tego równie pyszna, choć zupełnie inna niż ta pieczona. Ostatni hit każdej naszej rodzinnej imprezy : ) Polecam !!


Ciasto snikers bez pieczenia
Składniki (blacha 24×28 cm):

  • 700 ml mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 60 g cukru trzcinowego
  • 200 g masła (temp. pokojowa)
  • 1 puszka masy krówkowej (460g)
  • 100 g masła orzechowego (100%)
  • ok. 300 g herbatników
  • 50 g solonych orzeszków ziemnych
  • 50 g mlecznej czekolady + 20 g masła

Budyń (proszek) dokładnie rozmieszać z cukrem i 300 ml zimnego mleka. Resztę mleka zagotować, dodać przygotowaną mieszankę i ciągle mieszając zagotować. Gotowy budyń przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała jego powierzchni, odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć na puch i partiami dodawać zimny budyń. Podzielić go na dwie części. Do jednej z nich dodać połowę masy krówkowej, a do drugiej masło orzechowe. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i na dnie ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Rozsmarować krem budyniowy z masą krówkową, położyć drugą warstwę herbatników.  Rozsmarować krem budyniowy z masłem orzechowym, wyłożyć kolejną warstwę herbatników. Posmarować ją pozostałą masą krówkową i posypać orzeszkami. Czekoladę drobno posiekać i wraz z masłem rozpuścić w misce nad garnkiem z gotującą się wodą. Polać ciasto. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc, wtedy smakuje najlepiej.

Smacznego!


Snikers ciasto bez pieczenia

Ciasto snikers przepis

Ciasto snikers

Ciasto snikers bez pieczenia
Inspiracja Dr.Oetker

Komentarzy: 32

  1. Majka
    20 maja 2018 / 10:12

    Nic dodać nic ująć ❤️ Pożarłabym 😀

    • Marta
      Autor
      20 maja 2018 / 22:08

      Dziękuję :* Znika błyskawicznie! 🙂

  2. Nastka
    20 maja 2018 / 11:10

    Cudo będę robić 🙂

    • Marta
      Autor
      20 maja 2018 / 22:09

      Super, daj znać jak posmakowało 🙂

  3. Ines
    20 maja 2018 / 12:10

    Pychotka 🙂

    • Marta
      Autor
      20 maja 2018 / 22:09

      Dziękuję 🙂

  4. Kasia
    20 maja 2018 / 12:35

    Mniam wygląda super 🙂

    • Marta
      Autor
      20 maja 2018 / 22:09

      Dziękuję i polecam, jest pyszne 🙂

  5. Renia
    20 maja 2018 / 13:08

    Kolejny przepis który zapisuję do wypróbowania 🙂 uwielbiam Pani ciacha 🙂

    • Marta
      Autor
      20 maja 2018 / 22:09

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  6. Ania
    20 maja 2018 / 17:40

    Pyszne obie masy rewelacyjne teraz czeka w lodówce na właściwe spożycie 😀

    • Marta
      Autor
      20 maja 2018 / 22:10

      Super, że już wypróbowałaś 🙂 Smacznego!

  7. Romka
    20 maja 2018 / 19:30

    Jejku jak to pięknie wygląda!!!

    • Marta
      Autor
      20 maja 2018 / 22:10

      Dziękuję i polecam :*

  8. Nulka
    22 maja 2018 / 19:27

    Ciacho jest przepyszne!!!

    • Marta
      Autor
      25 maja 2018 / 0:33

      Bardzo się cieszę, że smakuje 🙂

  9. Matylda
    24 maja 2018 / 9:42

    Czy cukier trzcinowy można pomiąć? akurat nie mam a do sklepu daleko…

    • Marta
      Autor
      25 maja 2018 / 0:36

      Tak 🙂

      • Matylda
        26 maja 2018 / 0:36

        Dzięki wyszło świetnie i nadal było fajnie słodkie 🙂

        • Marta
          Autor
          26 maja 2018 / 1:17

          Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂

  10. Ada
    30 maja 2018 / 9:51

    Genialne ciacho proste i szybko sie robi 🙂

    • Marta
      Autor
      30 maja 2018 / 22:41

      Super, że posmakowało 🙂

  11. Jaga
    10 czerwca 2018 / 22:59

    Bardzo fajny przepis zjedzone w całości 🙂

    • Marta
      Autor
      15 czerwca 2018 / 11:28

      Super <3

  12. Daga
    6 września 2018 / 22:32

    Witaj, robilam ciasto dwa razy,i dwa razy budyń z masa krowkowa zrobił się lejacy po dostaniu w lodowce…moglabys powiedzieć co robię źle???

    • Marta
      Autor
      10 września 2018 / 11:52

      Hmmm po wizycie w lodówce masa powinna bardziej zastygnąć. Czy z cześcią orzechową też masz taki problem? Jeśli nie to może wypróbuj inna masę krówkową? Czy do przygotowania budyniu użyłaś 700 ml mleka jak w przepisie, czy może przypadkiem przygotowałaś go tak jak podano na opakowaniu? To pierwsze przyczyny, które przychodzą mi do głowy 🙂

      • Daga
        5 października 2018 / 18:08

        No właśnie masa orzechowa jest okej zawsze….hm może to tak krówka z biedronki Lipna…no spróbuje kiedyś jeszcze raz z inna…dziękuje

        • Marta
          Autor
          6 października 2018 / 0:58

          Z tą masą biedronkową może być coś na rzeczy, mają dużo fajnych produktów, ale jej akurat nie lubię 🙂 Polecam np. Gostyń, w składzie samo mleko i cukier, po otwarciu puszki widać też różnicę w konsystencji w porównaniu z tą z biedronki.

  13. Joasia
    4 marca 2019 / 15:12

    Ciasto jest cudowne dziękuję za ten przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      6 marca 2019 / 22:49

      Ogromnie się cieszę, że posmakowało 🙂

  14. Gosia
    14 kwietnia 2019 / 17:54

    Marto, czy można zamiast budyniu dać krem karpatkę?

    • Marta
      Autor
      15 kwietnia 2019 / 0:23

      Nie próbowałam, ale wydaje mi się, że powinno się udać 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
6 − 4 =