Kontakt

blog kulinarny

Ciasto snikers bez pieczenia

Ciasto snikers mojej Mamy od zawsze należało do moich ulubionych. Tym razem mam dla Was wersję bez pieczenia, która jest bardzo prosta i szybka do przygotowania, a do tego równie pyszna, choć zupełnie inna niż ta pieczona. Ostatni hit każdej naszej rodzinnej imprezy : ) Polecam !!


Ciasto snikers bez pieczenia

Składniki (blacha 24×28 cm):

  • 700 ml mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 60 g cukru trzcinowego
  • 200 g masła (temp. pokojowa)
  • 1 puszka masy krówkowej (460g)
  • 100 g masła orzechowego (100%)
  • ok. 300 g herbatników
  • 50 g solonych orzeszków ziemnych
  • 50 g mlecznej czekolady + 20 g masła

Budyń (proszek) dokładnie rozmieszać z cukrem i 300 ml zimnego mleka. Resztę mleka zagotować, dodać przygotowaną mieszankę i ciągle mieszając zagotować. Gotowy budyń przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała jego powierzchni, odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć na puch i partiami dodawać zimny budyń. Podzielić go na dwie części. Do jednej z nich dodać połowę masy krówkowej, a do drugiej masło orzechowe. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i na dnie ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Rozsmarować krem budyniowy z masą krówkową, położyć drugą warstwę herbatników.  Rozsmarować krem budyniowy z masłem orzechowym, wyłożyć kolejną warstwę herbatników. Posmarować ją pozostałą masą krówkową i posypać orzeszkami. Czekoladę drobno posiekać i wraz z masłem rozpuścić w misce nad garnkiem z gotującą się wodą. Polać ciasto. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc, wtedy smakuje najlepiej.

Smacznego!


Snikers ciasto bez pieczenia

Ciasto snikers przepis

Ciasto snikers

Ciasto snikers bez pieczenia
Inspiracja Dr.Oetker



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 20 maja, 2018
Kategorie: Boże Narodzenie, Ciasta, Ciasta bez pieczenia, Ciasta na zimno, Ciasta świąteczne, Ciasta z kremem, Przekładane, Sylwester, Wielkanoc, Wyroby na różne okazje

24 komentarzy

  1. Majka

    Nic dodać nic ująć ❤️ Pożarłabym 😀

    1. Marta

      Dziękuję :* Znika błyskawicznie! 🙂

  2. Nastka

    Cudo będę robić 🙂

    1. Marta

      Super, daj znać jak posmakowało 🙂

  3. Ines

    Pychotka 🙂

    1. Marta

      Dziękuję 🙂

  4. Kasia

    Mniam wygląda super 🙂

    1. Marta

      Dziękuję i polecam, jest pyszne 🙂

  5. Renia

    Kolejny przepis który zapisuję do wypróbowania 🙂 uwielbiam Pani ciacha 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  6. Ania

    Pyszne obie masy rewelacyjne teraz czeka w lodówce na właściwe spożycie 😀

    1. Marta

      Super, że już wypróbowałaś 🙂 Smacznego!

  7. Romka

    Jejku jak to pięknie wygląda!!!

    1. Marta

      Dziękuję i polecam :*

  8. Nulka

    Ciacho jest przepyszne!!!

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że smakuje 🙂

  9. Matylda

    Czy cukier trzcinowy można pomiąć? akurat nie mam a do sklepu daleko…

      1. Matylda

        Dzięki wyszło świetnie i nadal było fajnie słodkie 🙂

        1. Marta

          Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂

  10. Ada

    Genialne ciacho proste i szybko sie robi 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakowało 🙂

  11. Jaga

    Bardzo fajny przepis zjedzone w całości 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
20 + 8 =


Top