Przepyszne, klasyczne ciasto z ananasem, masą budyniową i kokosową bezą to jedno z ulubionych, przetestowanych wielokrotnie ciast mojej Mamy. Zawsze wydawało mi się, że przygotowanie przekładanego ciasta z kremem jest bardzo czasochłonne, na szczęście to tylko złudzenie, a efekt końcowy jest zawsze przepyszny : ) Polecam!!!
- 4 jajka (wielkość L)
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki skrobi ziemniaczanej
- 1/4 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek i ubić mikserem na sztywną pianę, a następnie partiami dodawać cukier cały czas miksując. Dodać żółtka, zmiksować. Na koniec dodać mąki wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką lub zmiksować na najniższych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników. Przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (termoobieg) przez ok. 30 minut do suchego patyczka. Kiedy biszkopt przestygnie wyjąć z formy.
Składniki na budyniową masę:
- 500 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego lub wanilinowego
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 4 żółtka
- 150 g masła w temp. pokojowej
- 1 puszka ananasów
Połowę mleka zagotować z cukrami. Drugą połowę zmiksować ze skrobią, mąką i żółtkami, a następnie wlać do gotującego się mleka i gotować przez kilka minut, często mieszając, do czasu aż budyń zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała powierzchni budyniu i odstawić do schłodzenia. Miękkie masło ubić na puszystą masę. Dodawać po jednej łyżce zimnego budyniu, cały czas miksując. Na koniec dodać dobrze osączone z zalewy ananasy, pokrojone w kostkę. Delikatnie wymieszać lub zmiksować na najniższych obrotach miksera.
Składniki na kokosową bezę (blacha 21 x 21 cm):
- 4 białka
- 1 szklanka cukru pudru
- 150 g wiórków kokosowych
Białka ubić na sztywną pianę, a następnie partiami dodawać cukier puder, cały czas miksując. Stopniowo dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać na najniższych obrotach miksera. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w rozgrzanym do 175 C (termoobieg) przez ok. 35 minut. Przestudzić.
Dodatkowo:
- 1/2 słoiczka powideł
Przestudzony biszkopt przeciąć na dwa blaty i przełożyć powidłami śliwkowymi. Górę biszkoptu przykryć masą budyniową z ananasem. Na wierzchu ułożyć kokosową bezę. Opcjonalnie udekorować czekoladą.
Smacznego!
Niesamowicie eleganckie ciasto. Jestem pewna, że smakowało wybornie 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂 było pysznie! 🙂
Cudo po prostu cudo 🙂
Autor
🙂 🙂 🙂
Wspaniałe ciacho 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Dzień dobry
Bezę trzeba oddzielnie zapiekać w jakiej temperaturze i ile czasu? pozdrawiam
Autor
Tak oddzielnie 🙂 Dziękuję za uwagę, już dopisałam, bo w pośpiechu zapomniałam o tym wspomnieć, a kwestia oczywiście kluczowa 🙂
Piękne i jak widać – pyyyszne 😍 Idealna propozycja na urodzinowe ciasto dla męża 😍
Autor
Dziękuję 🙂 Na urodziny w sam raz 🙂 Najlepsze życzenia dla Męża 🙂
Dziękuję 🙂 Ciasto wyszło pyszniutkie 😋 W większej blaszce, z całym słoiczkiem powideł i tak wysokie 😉 Mama wie co dobre 😉
Autor
Na pewno przekażę, będzie zachwycona 🙂 Mama też w większej blaszce robi 🙂
Wyglada wspaniale 😍
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Bezę trzeba oddzielnie zapiekać? W jakiej temperaturze i ile czasu? Pozdrawiam
Autor
Tak, oddzielnie 🙂 Dziękuję za uwagę, już dopisałam, bo w pośpiechu zapomniałam o tym wspomnieć, a kwestia oczywiście kluczowa 🙂
Przepiękne 🙂 czy uda sie jak zrobię biszkopt z połowy porcji zeby nie był taki wysoki ? My nie z tych biszkoptowych …
Autor
Tak 🙂 Moja Mama piecze z tych proporcji na dużej blaszce i wtedy jest po prostu niższe, ale my lubimy „giganty” 😉
Wow nieziemskie ciasto nic dziwnego że takie ulubione 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Wyglada pysznie porywam kawałeczek 🙂
Autor
Proszę się częstować 😉
Megaaaa ❤
Autor
Bardzo mi miło, dziękuję 🙂
Ale cudo 🙂 każde kolejne ciacho zachwyca 🙂
Autor
To ogromnie miłe, dziękuję 🙂
Ciasto jest przepyszne, a po nocy w lodówce nawet smaczniejsze 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Smak rewelacyjny dzięki 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Pyszne potwierdzam 🙂
Autor
Dziękuję 🙂
ciacho prezentuje się apetycznie 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Ciasto jest pyszniutkie 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Super przepis ciasto wyszło jak na zdjęciu 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Ciasto wyszło przepyszne 🙂 gratuluję strony i pięknych zdjęć 🙂
Autor
Bardzo mi miło, dziękuję :))
Bardzo smaczne jest 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Wyszło pysznie 🙂
Autor
Super, cieszę się, że posmakowało 🙂
Super ciacho zrobiłam na urodziny Męża i był zachwycony 🙂
Autor
Bardzo mi miło, najlepsze życzenia dla Męża 🙂
Przepyszne 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Wspaniałe ciasto szybko znika ze stołu pozdrawiam 🙂
Autor
Bardzo się cieszę 🙂
Pycha ciasto i łatwo zrobić
Autor
Cieszę się, że posmakowało 🙂
Ciasto rzeczywiście pyszne – choć ja krem gotuję nie na mleku a na soku( zalewie) z odsączonych ananasów . Warto spróbować.
Autor
Brzmi super, następnym razem wypróbuję w takiej wersji 🙂 Dziękuję za inspirację 🙂
Czy może Pani podać gramaturę puszki z ananasem?
Autor
Po odsączeniu 340 g ananasa 🙂