Domowa masa makowa odpowiednio słodka i z dużą ilością bakalii. Nie ukrywam, że w przypadku braku czasu zdarza mi się również korzystać z gotowych mieszanek, ale nie trudno się domyślić, że to nie to samo : ) Domową wersję możemy dopasować idealnie pod nasze ulubione smaki, co jest trudne w przypadku masy z puszki ; ) U mnie obowiązkowe trio to orzechy, rodzynki i skórka pomarańczowa, ale z powodzeniem możecie wykorzystać migdały, orzechy pekan, skórkę cytrynową żurawinę, daktyle itp. Polecam !!!
Składniki:
- 500 g maku
- 1 l mleka
- 150 g cukru trzcinowego
- 50 g miodu
- 50 g roztopionego masła
- kilka kropli olejku migdałowego
- 100 g rodzynek (opcjonalnie suszona żurawina)
- 50 g skórki pomarańczowej
- 50 g posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie migdały)
- 2 białka*
Mak zalać mlekiem, zagotować i gotować na wolnym ogniu ok. 30 minut. Po tym czasie dokładnie odcedzić i zmielić dwu lub trzykrotnie. Mak podsmażyć na rozpuszczonym maśle i miodzie (na bardzo małym ogniu przez około 10-15 minut). Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą.
* Jeśli planujemy mrozić masę makową lub przechowywać ją w lodówce, białka dodajemy dopiero przed jej użyciem w wypiekach, kiedy masa będzie ponownie w temp. pokojowej. Warto również przed nałożeniem masy makowej posmarować ciasto żółtkiem, aby całość lepiej przylegała.
Smacznego!
Mniammm domowa najlepsza 🙂 Moja Mama też taką robi, tylko u nas bardziej słodka i mielimy orzechy 🙂
Autor
My z kolei lubimy jak coś nam chrupie, więc nawet super drobno ich nie kroję 🙂
Uwielbiam mak a właściwie makowe wypieki ❤️
Autor
W takim razie koniecznie wypróbuj 🙂
domowa najlpesza 🙂 choć szkoda, że nie lubię maku 🙁
Autor
To rzeczywiście szkoda, ale kubki smakowe szybko się zmieniają, więc może się jeszcze do niego przekonasz 😀
Do strucli będzie w sam raz 🙂 Fajnie, że można zamrozić 🙂
Autor
Idealna okazja żeby przetestować przed świętami 🙂
Świetna 😋 Już podzieliłam i będę mrozić 🙂 Tak jak nigdy nie lubowałam się w makowcach tak teraz nie mogę się ich doczekać 😆
Autor
Jak super! to dopiero będzie niespodzianka na święta 🙂
Wygląda przepysznie 🙂
Autor
Dziękuję 🙂
Na pewno wypróbuję 🙂
Autor
Daj znać jak smakowała 🙂
Aż czuć święta 🙂
Autor
Odliczanie trwa 🙂
No to już mam masę do makowca co dzisiaj dodałaś 🙂
Autor
Super, że skorzystasz 🙂 2w1 😀
Dla Mamusi oczywiście patelnia Taurus Ambition, bo gotuje najlepiej na całym świecie 🙂
Przepyszna!!! pierwszy raz robiłem i nie wrócę do sklepowej!!!
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Masa jest świetna nie ma sensu kupować gotowca 🙂 dziekuje za przepis 🙂
Autor
Bardzo proszę, super, że smakowało 🙂
Wyszła idealnie polecam 🙂
Autor
Bardzo się cieszę 🙂
Jak długo można ją przechowywać w lodówce?
Autor
Moim zdaniem 3 dni maksymalnie, przed dodaniem białek 🙂
Jaka ilość (w gramach) masy makowej wychodzi z tego przepisu?
Pozdrawiam
Autor
Niestety nie ważyłam, przykro mi nie pomogę 🙁