Domowe mleko migdałowe

Przygotowanie domowego mleka roślinnego zawsze wydawało mi się dość skomplikowane ; ) Na szczęście za sprawą mojej koleżanki Olgi (pozdrawiam! : ) udało mi się zgłębić temat i okazuje się, że jest to nie tylko proste, ale również sporo tańsze niż zakup takiego mleka w sklepowej wersji ; ) Olga polecała mi mleko kokosowe, ale będąc w posiadaniu sporej ilości migdałów zdecydowałam się na drobną modyfikację. Mleko jest pyszne, bardzo aromatyczne, świetnie sprawdza się również w wypiekach, a także owsiankach itp. Polecam!!!


Mleko migdałowe

Składniki:

  • 1/2 szklanki blanszowanych migdałów
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • mała szczypta soli

Migdały zalać zimną wodą, odstawić na noc do wymoczenia. Następnego dnia odcedzić, przepłukać wodą. Wrzucić do blendera wraz z wodą i solą, zmiksować na najwyższych obrotach przez około minutę. Przecedzić przez gazę i przelać do butelki/ szklanego słoika.

Smacznego : )

Komentarzy: 17

  1. Kaśka
    9 października 2015 / 12:34

    To mi się przyda od zaraz 😀

    • Marta
      Autor
      9 października 2015 / 19:01

      Świetnie 🙂 daj znać jak smakowało 🙂

  2. Lila
    9 października 2015 / 18:55

    Jeszcze nie miałam okazji spróbować, ale składniki są, więc na noc nastawiam migdały 🙂

    • Marta
      Autor
      9 października 2015 / 19:01

      Super- warto, smacznego 🙂

  3. 9 października 2015 / 21:44

    Ja się mobilizuję do przygotowania domowego mleka 🙂

    • Marta
      Autor
      10 października 2015 / 0:16

      To naprawdę proste! mam nadzieję, że się skusisz 🙂

  4. Gośka
    10 października 2015 / 0:07

    Dziękuję bardzo lubię migdały, więc mleko pewnie pyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      10 października 2015 / 0:18

      Jeśli lubisz migdały tym bardziej zachęcam do wypróbowania 🙂

  5. 11 października 2015 / 11:50

    Wspaniałe 🙂 idealne do owsianki lub musli 🙂

    • Marta
      Autor
      11 października 2015 / 21:14

      Zdecydowanie 🙂 planuję dodać do puddingu chia 🙂

  6. KassiaK
    7 listopada 2015 / 11:57

    Od jutra rozpoczynam odchudzanie, kto sie odchudza ze mna? Nie bedzie latwo ale trzeba sie wziac za siebie. Szukalam duzo w internecie i mam juz dobry plan na chudniecie, wpiszcie sobie w google – xxally radzi jak szybko schudnac – i powiedzcie co o tym sadzicie.

  7. Klara
    30 listopada 2015 / 21:01

    Super przepis! mleczko pychaaa

    • Marta
      Autor
      30 listopada 2015 / 22:23

      Bardzo mi miło, że smakowało 🙂

  8. Magda
    7 stycznia 2016 / 23:53

    Uwielbiam ten przepis, takie to proste a ile taniej wychodzi niż mleko migdałowe ze sklepu!

    • Marta
      Autor
      8 stycznia 2016 / 1:15

      Zdecydowanie 🙂 polecam również przygotować w ten sposób mleko kokosowe 🙂

  9. Natalia
    18 stycznia 2016 / 0:29

    Super jakie to proste dzięki!!!

    • Marta
      Autor
      18 stycznia 2016 / 1:55

      Nie ma za co dziękować! Miło mi, że przepis się przyda 🙂

Skomentuj Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
21 − 10 =