Domowy kebab z piekarnika

Uwielbiam fast foody w domowej wersji. Domowy kebab drobiowy z piekarnika jest obłędnie pyszny, prosty do przygotowania i na pewno zachwyci Was równie mocno. Idealny do przygotowania na imprezę. Mięso jest aromatyczne, soczyste, smakuje super również na zimno, np. do kanapek. Kebab przygotowałam z filetu i nóg z kurczaka, ale można również wykorzystać pierś z indyka. Polecam!!!

Domowy kebab z piekarnika

Składniki:

  • 1 duży filet z kurczaka (ok. 400g)
  • 3 duże nogi z kurczaka samo mięso bez skóry i kości (ok. 500-600 g)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku
  • 4 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu, nie mylić z kminkiem)
  • 1 duża cebula
  • 3 patyczki do szaszłyków

Mięso umyć, osuszyć i pokroić ostrym nożem w cienkie kotlety. Każdy z nich delikatnie rozbić, aby był cieńszy i zwiększył powierzchnię.

Do małej miseczki wsypać wszystkie przyprawy: sól, czosnek, paprykę, oregano, tymianek i kmin rzymski, dokładnie wymieszać.

Każdy kawałek mięsa natrzeć dokładnie olejem, aby przyprawy lepiej do niego przylgnęły i mięso nie przesuszyło się podczas pieczenia. Dzięki temu kebab będzie bardziej soczysty. Każdy kotlet oprószyć obficie przygotowaną mieszanką przypraw z obu stron. Doprawione układać jeden na drugim i tak aż do wykończenia wszystkich kawałków. Powinniśmy zużyć całą przyprawę. Przykryć folią spożywczą i przełożyć do lodówki na minimum 30 minut, a najlepiej całą noc (mięso można od razu nadziać na patyki – instrukcja poniżej i wstawić do lodówki, w ten sposób czeka gotowe do pieczenia).

Przygotować stelaż do pieczenia, czyli cebulę i patyczki do szaszłyków. Cebulę przekroić na pół w poprzek, jedną z połówek ułożyć na talerzu i wbić w nią patyczki –pionowo. Wbijać od dołu tak, żeby ostry czubek patyczka był skierowany ku górze (przebijając cebulę uważać na place) –na te patyczki nadziewać mięso, dociskając do cebuli i budując z tych kotletów kebab. Układać kotlety jeden na drugim, budując wieżę i dociskając kotlet do spodu. Kiedy wszystkie kawałki mięsa się skończą i są dobrze dociśnięte, kebab jest gotowy. Przykryć go od góry drugą połówką cebuli tj. nabić ją na patyki zamykając kebab. Dodatkowo osłonić górną cebulę, przykrywając ją kawałkiem folii aluminiowej tak, aby się nie przypiekła podczas pieczenia.

Wstawić do zimnego piekarnika i rozgrzać go razem z mięsem w środku. Czas pieczenia liczyć od chwili, gdy piekarnik osiągnie temperaturę 180 C (grzanie góra-dół bez termoobiegu, aby nie przesuszyć mięsa) i piec na dolnej półce przez 80-90 minut tak, aby mięso upiekło się w środku. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i zostawić na kilka minut, żeby mięso odpoczęło, soki się uspokoiły i nie wypłynęły podczas krojenia, dzięki czemu mięso będzie bardziej soczyste. Po kilku minutach pokroić ostrym nożem, w cienkie paseczki albo takie paski, na jakie mamy ochotę. Podawać z pitą, tortillą, ryżem, surówkami lub innymi ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Do podania idealny jest również lekki sos czosnkowy:

  • jogurt naturalny gęsty (180g)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku

Jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Schłodzić w lodówce, aby smaki się przegryzły.

Domowy kebab drobiowy przepis
Domowy kebab jak zrobić

Inspiracja

Komentarzy: 60

  1. Aga
    1 lutego 2019 / 13:09

    Aż ślinka leci jak patrzę na te zdjęcia! dzisiaj nastawiam marynatę 🙂

    • Marta
      Autor
      7 lutego 2019 / 14:54

      Super, mam nadzieję, że posmakował 🙂

    • Natalia Gryska
      29 listopada 2019 / 16:30

      Ostatnio jestem chętna na taki domowy kebab. Ostatnio w tych knajpach z kebabem zauważyłam, że ich dania są coraz gorszej jakości. Już wolę sama zrobić taki kebab, dlatego sprawdzę ten przepis 🙂

      • Marta
        Autor
        30 listopada 2019 / 14:12

        Domowy najlepszy 🙂

  2. Olka
    1 lutego 2019 / 13:39

    Dobrze, że weekend nadchodzi to na pewno będziemy się zajadać 🙂

    • Marta
      Autor
      7 lutego 2019 / 14:54

      Bardzo się cieszę 🙂

  3. Isia
    1 lutego 2019 / 14:08

    Super pomysł domowego nie jadłam 🙂

    • Marta
      Autor
      7 lutego 2019 / 14:54

      Polecam, jest pyszny 🙂

  4. Majka
    1 lutego 2019 / 15:45

    Świetny pomysł 😍 Na pewno skorzystam 👍

    • Marta
      Autor
      7 lutego 2019 / 14:54

      Na pewno posmakuje, jest super <3

      • Majka
        18 lutego 2019 / 10:05

        Przepyszne, idealne 😍

        • Marta
          Autor
          18 lutego 2019 / 14:40

          Ogromnie się cieszę 🙂 🙂 🙂

  5. Monika
    1 lutego 2019 / 16:05

    Musi być pyszny 🙂

    • Marta
      Autor
      7 lutego 2019 / 14:54

      Potwierdzam 😉

  6. EWA
    1 lutego 2019 / 20:55

    Mięsko w lodówce jutro dam znać co wyszło 🙂

    • EWA
      3 lutego 2019 / 13:48

      Rewelacja jest efekt wow 🙂

      • Marta
        Autor
        7 lutego 2019 / 14:56

        Super 🙂 🙂 🙂

    • Marta
      Autor
      7 lutego 2019 / 14:55

      Czekam na wieści 😉

  7. Kate
    2 lutego 2019 / 16:07

    Wspaniałe wyszło, polecam!!!

    • Marta
      Autor
      7 lutego 2019 / 14:55

      Cieszę się, że posmakowało 🙂

  8. O.n.a
    3 lutego 2019 / 2:07

    Rewelacyjny na pewno powtórzę bo cała rodzinka się zajadała zrobiłam z samymi udkami bo bałam się że pierś będzie za sucha.

    • Marta
      Autor
      7 lutego 2019 / 14:56

      Miło mi, że tak posmakowało 🙂

  9. Malwina
    3 lutego 2019 / 17:42

    Mięso jest przepyszne polecam na samych udkach/nóżkach 🙂

    • Marta
      Autor
      7 lutego 2019 / 16:25

      Miło mi, że posmakowało 🙂 dla mnie najlepiej smakuje w połączeniu z piersią z kurczaka 🙂

    • Marta
      Autor
      7 lutego 2019 / 16:26

      Super, że posmakowało 🙂

    • Marta
      Autor
      6 lutego 2019 / 13:20

      Bardzo mi miło, że przypadł do gustu 🙂

  10. Werka
    6 lutego 2019 / 15:20

    Same pochwały zebrałam za ten obiadek super pyszny 🙂

    • Marta
      Autor
      7 lutego 2019 / 16:26

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  11. Karo
    8 lutego 2019 / 12:02

    Wyszedł super 🙂

    • Marta
      Autor
      10 lutego 2019 / 0:47

      Super <3

  12. z.
    9 lutego 2019 / 14:03

    Cudowny przepis mieso jest rewelacyjne ja nie lubie kebaba na miescie z baraniny ale taki domowy to co innego klasa 🙂

    • Marta
      Autor
      10 lutego 2019 / 0:48

      Domowe jedzenie najlepsze 🙂

  13. Ewelea
    9 lutego 2019 / 18:10

    Przepyszne!!!

    • Marta
      Autor
      10 lutego 2019 / 0:48

      Bardzo mi miło 🙂

  14. 11 lutego 2019 / 13:08

    Fajna propozycja dla fanów kebaba 😀

    • Marta
      Autor
      11 lutego 2019 / 14:48

      Miło mi, że przypadła do gustu 🙂

  15. Maura
    12 lutego 2019 / 14:48

    Genialne mięsko zrobiłam z twoich proporcji i wyszło fajne wilgotne nastepnym razem probuje sam filet 🙂

    • Marta
      Autor
      13 lutego 2019 / 0:25

      Super 🙂 ciekawe, która wersja bardziej posmakuje 😉

    • Marta
      Autor
      14 lutego 2019 / 23:42

      Bardzo dziękuję i polecam, smakuje tak jak wygląda 😉

  16. Kaja
    14 lutego 2019 / 12:35

    Pyszne mięso dziękuję 🙂

    • Marta
      Autor
      14 lutego 2019 / 23:44

      Super, że kebab posmakował 🙂

  17. Asiula
    20 lutego 2019 / 13:29

    Ale to było dobre zrobiłam z podwójnej porcji i nadal nam było mało 🙂

    • Marta
      Autor
      21 lutego 2019 / 1:53

      Ogromnie się cieszę 🙂

  18. Nadia
    24 lutego 2019 / 20:07

    Cudowne mięso, fajnie soczyście wyszło 🙂

    • Marta
      Autor
      25 lutego 2019 / 23:43

      Bardzo mi miło, że kebab posmakował 🙂

  19. Mania
    1 marca 2019 / 12:10

    Robiłam już 3 raz i zawsze pysznie się udaje, najlepszy chyba mix trochę udek trochę filetów a sam filet piekłam w niższej temp i też był soczysty 🙂

    • Marta
      Autor
      2 marca 2019 / 0:46

      Super, bardzo mi miło, wg mnie miks też smakuje najlepiej 😉

  20. Alka9
    18 marca 2019 / 13:05

    Na weekend miałam gości i szukałam coś prostego ale efektownego i tak trafiłam na Pani blog i przepadłam 🙂 tyle super przepisów kiedy ja to zrobie?! a kebab pierwsza klasa 🙂

    • Marta
      Autor
      19 marca 2019 / 22:28

      Ogromnie się cieszę, pozdrawiam 🙂

  21. Mania
    23 marca 2019 / 20:29

    Cudowny sposób na kurczaka dziękuję.

    • Marta
      Autor
      27 marca 2019 / 2:35

      Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂

  22. Emi
    2 sierpnia 2019 / 10:52

    Przepyszne mięso, fajnie doprawione i soczyste a łatwo się robi 🙂

    • Marta
      Autor
      2 sierpnia 2019 / 11:43

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  23. Kass
    14 listopada 2019 / 0:20

    Pycha bardzo polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      14 listopada 2019 / 0:48

      Super, że posmakowało 🙂

  24. GdzieZjesc.info
    28 listopada 2019 / 17:49

    Dzis będę robił, mam nadzieję, że wyjdzie równie pysznie

    • Marta
      Autor
      28 listopada 2019 / 17:58

      Smacznego i daj znać jak posmakowało 🙂

Pozostaw odpowiedź Olka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
24 − 21 =