Kontakt

blog kulinarny

Domowy kebab z piekarnika

Uwielbiam fast foody w domowej wersji. Domowy kebab drobiowy z piekarnika jest obłędnie pyszny, prosty do przygotowania i na pewno zachwyci Was równie mocno. Idealny do przygotowania na imprezę. Mięso jest aromatyczne, soczyste, smakuje super również na zimno, np. do kanapek. Kebab przygotowałam z filetu i nóg z kurczaka, ale można również wykorzystać pierś z indyka. Polecam!!!

Domowy kebab z piekarnika


Składniki:

  • 1 duży filet z kurczaka (ok. 400g)
  • 3 duże nogi z kurczaka samo mięso bez skóry i kości (ok. 500-600 g)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku
  • 4 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu, nie mylić z kminkiem)
  • 1 duża cebula
  • 3 patyczki do szaszłyków

Mięso umyć, osuszyć i pokroić ostrym nożem w cienkie kotlety. Każdy z nich delikatnie rozbić, aby był cieńszy i zwiększył powierzchnię.

Do małej miseczki wsypać wszystkie przyprawy: sól, czosnek, paprykę, oregano, tymianek i kmin rzymski, dokładnie wymieszać.

Każdy kawałek mięsa natrzeć dokładnie olejem, aby przyprawy lepiej do niego przylgnęły i mięso nie przesuszyło się podczas pieczenia. Dzięki temu kebab będzie bardziej soczysty. Każdy kotlet oprószyć obficie przygotowaną mieszanką przypraw z obu stron. Doprawione układać jeden na drugim i tak aż do wykończenia wszystkich kawałków. Powinniśmy zużyć całą przyprawę. Przykryć folią spożywczą i przełożyć do lodówki na minimum 30 minut, a najlepiej całą noc (mięso można od razu nadziać na patyki – instrukcja poniżej i wstawić do lodówki, w ten sposób czeka gotowe do pieczenia).

Przygotować stelaż do pieczenia, czyli cebulę i patyczki do szaszłyków. Cebulę przekroić na pół w poprzek, jedną z połówek ułożyć na talerzu i wbić w nią patyczki –pionowo. Wbijać od dołu tak, żeby ostry czubek patyczka był skierowany ku górze (przebijając cebulę uważać na place) –na te patyczki nadziewać mięso, dociskając do cebuli i budując z tych kotletów kebab. Układać kotlety jeden na drugim, budując wieżę i dociskając kotlet do spodu. Kiedy wszystkie kawałki mięsa się skończą i są dobrze dociśnięte, kebab jest gotowy. Przykryć go od góry drugą połówką cebuli tj. nabić ją na patyki zamykając kebab. Dodatkowo osłonić górną cebulę, przykrywając ją kawałkiem folii aluminiowej tak, aby się nie przypiekła podczas pieczenia.

Wstawić do zimnego piekarnika i rozgrzać go razem z mięsem w środku. Czas pieczenia liczyć od chwili, gdy piekarnik osiągnie temperaturę 180 C (grzanie góra-dół bez termoobiegu, aby nie przesuszyć mięsa) i piec na dolnej półce przez 80-90 minut tak, aby mięso upiekło się w środku. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i zostawić na kilka minut, żeby mięso odpoczęło, soki się uspokoiły i nie wypłynęły podczas krojenia, dzięki czemu mięso będzie bardziej soczyste. Po kilku minutach pokroić ostrym nożem, w cienkie paseczki albo takie paski, na jakie mamy ochotę. Podawać z pitą, tortillą, ryżem, surówkami lub innymi ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Do podania idealny jest również lekki sos czosnkowy:

  • jogurt naturalny gęsty (180g)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku

Jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami. Schłodzić w lodówce, aby smaki się przegryzły.

Domowy kebab drobiowy przepis
Domowy kebab jak zrobić

Inspiracja



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 1 lutego, 2019
Kategorie: Bezglutenowe, Dania dietetyczne, Dania dla matek karmiących, Dania obiadowe, Do kanapek, Indyk, Karnawał, Kurczak, Śniadania i kolacje, Sylwester, Wyroby na różne okazje, Zdrowa żywność

42 komentarzy

  1. Aga

    Aż ślinka leci jak patrzę na te zdjęcia! dzisiaj nastawiam marynatę 🙂

    1. Marta

      Super, mam nadzieję, że posmakował 🙂

  2. Olka

    Dobrze, że weekend nadchodzi to na pewno będziemy się zajadać 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę 🙂

  3. Isia

    Super pomysł domowego nie jadłam 🙂

    1. Marta

      Polecam, jest pyszny 🙂

  4. Majka

    Świetny pomysł 😍 Na pewno skorzystam 👍

    1. Marta

      Na pewno posmakuje, jest super <3

      1. Majka

        Przepyszne, idealne 😍

        1. Marta

          Ogromnie się cieszę 🙂 🙂 🙂

  5. Monika

    Musi być pyszny 🙂

    1. Marta

      Potwierdzam 😉

  6. EWA

    Mięsko w lodówce jutro dam znać co wyszło 🙂

    1. EWA

      Rewelacja jest efekt wow 🙂

      1. Marta

        Super 🙂 🙂 🙂

    2. Marta

      Czekam na wieści 😉

  7. Kate

    Wspaniałe wyszło, polecam!!!

    1. Marta

      Cieszę się, że posmakowało 🙂

  8. O.n.a

    Rewelacyjny na pewno powtórzę bo cała rodzinka się zajadała zrobiłam z samymi udkami bo bałam się że pierś będzie za sucha.

    1. Marta

      Miło mi, że tak posmakowało 🙂

  9. Malwina

    Mięso jest przepyszne polecam na samych udkach/nóżkach 🙂

    1. Marta

      Miło mi, że posmakowało 🙂 dla mnie najlepiej smakuje w połączeniu z piersią z kurczaka 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakowało 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że przypadł do gustu 🙂

  10. Werka

    Same pochwały zebrałam za ten obiadek super pyszny 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  11. Karo

    Wyszedł super 🙂

  12. z.

    Cudowny przepis mieso jest rewelacyjne ja nie lubie kebaba na miescie z baraniny ale taki domowy to co innego klasa 🙂

    1. Marta

      Domowe jedzenie najlepsze 🙂

  13. Ewelea

    Przepyszne!!!

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  14. Fajna propozycja dla fanów kebaba 😀

    1. Marta

      Miło mi, że przypadła do gustu 🙂

  15. Maura

    Genialne mięsko zrobiłam z twoich proporcji i wyszło fajne wilgotne nastepnym razem probuje sam filet 🙂

    1. Marta

      Super 🙂 ciekawe, która wersja bardziej posmakuje 😉

    1. Marta

      Bardzo dziękuję i polecam, smakuje tak jak wygląda 😉

  16. Kaja

    Pyszne mięso dziękuję 🙂

    1. Marta

      Super, że kebab posmakował 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
29 + 13 =


Top