Wiosenna fritatta z warzywami

Fritatta to niezwykle proste, ale także bardzo zaskakujące danie, które możecie przygotować na wiele sposobów : ) Swoją formą przypomina omleta zapiekanego w piekarniku. Uwielbiamy jeść ją na ciepło w ramach błyskawicznego obiadu, ale sprawdzi się również jako zimna przekąska na imprezę lub kolację.  Dziś przedstawiam Wam przepis na kolorową wersję z dodatkiem pysznych warzyw: papryki, młodych ziemniaków, cebuli oraz gotowanej na parze soczewicy od marki Bonduelle, która świętuje właśnie w Polsce swoje 25-lecie : ) Jako ciekawostkę zdradzę Wam, że wszystkie warzywa Bonduelle od samego nasiona aż do gotowego produktu posiadają nadzór agronomów, którzy czuwają nad ich jakością. Połączenie ziemniaków z soczewicą sprawia, że fritatta jest bardzo treściwa, a wraz z pozostałymi składnikami całość komponuje się w pyszne i zdrowe danie, bogate w substancje odżywcze. Zapewniam, że te niepozorne trójkąty zawsze znikają zbyt szybko : ) Polecam!!!


fritatta z piekarnika przepis
Składniki (forma o średnicy 28 cm):

  • 6 jajek (wielkość L)
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 cebula dymka
  • 150 g ugotowanych ziemniaków
  • 130 g soczewicy gotowanej na parze Bonduelle
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki startego sera mozzarella
  • sól, pieprz

Paprykę, cebulę i ugotowane ziemniaki pokroić w mniejsze kawałki. Soczewicę odsączyć z zalewy, przełożyć do pokrojonych warzyw wraz z posiekanym koperkiem. Białka ubić na sztywno wraz ze szczyptą soli. Dodać żółtka, mleko, mąkę mozzarellę oraz pieprz do smaku i delikatnie zmiksować na niskich obrotach miksera. Formę do tarty wysmarować masłem. Przełożyć część warzyw, zalać jajeczną masą i na wierzchu ułożyć pozostałe warzywa lekko dociskając. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 20-25 minut do czasu aż fritatta się zetnie i delikatnie zarumieni.

Smacznego!


bonduelle soczewica opinie

fritatta przepis krok po kroku

Fritatta jak zrobić

wiosenna fritatta przepis

fritatta z warzywami przepis

fritatta z soczewicą przepis

fritatta przepis

fritatta z papryka przepis

fritatta z ziemniakami przepis
 

*Wpis powstał przy współpracy z Bonduelle

Komentarzy: 28

  1. Aga
    19 czerwca 2017 / 12:22

    Będę robić dziś na kolacyjkę 🙂

    • Marta
      Autor
      20 czerwca 2017 / 0:28

      Super, daj znać jak posmakowało 🙂

  2. Michasia
    19 czerwca 2017 / 12:37

    Wygląda pysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      20 czerwca 2017 / 0:29

      Bardzo dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  3. Majka
    19 czerwca 2017 / 12:43

    Urocze zdjęcia, pyszna propozycja 😍 Zjadłabym natychmiast 😉

    • Marta
      Autor
      20 czerwca 2017 / 0:30

      Bardzo dziękuję 🙂 Fritattę uwielbiam, więc gorąco polecam 🙂

      • Majka
        20 czerwca 2017 / 15:59

        Smaczna, lekka, zdrowa i łatwa w wykonaniu, tak moźna podsumować to danie 🙂 Soczewica nadaje oryginalności a młode ziemniaki i koperek letni klimacik <3

        • Marta
          Autor
          21 czerwca 2017 / 0:54

          Ogromnie, ogromnie się cieszę, że posmakowała 🙂 🙂

  4. Kinia
    19 czerwca 2017 / 12:51

    Bardzo bardzo zachęcająco 🙂

    • Marta
      Autor
      20 czerwca 2017 / 0:30

      Dziękuję 🙂

  5. Mia
    19 czerwca 2017 / 13:05

    Taka jakby tarta ale łatwa więc coś dla mnie super 🙂

    • Marta
      Autor
      20 czerwca 2017 / 0:30

      Cieszę się, że trafiłam 🙂

  6. Kacha
    19 czerwca 2017 / 14:06

    Mniammmm

    • Marta
      Autor
      20 czerwca 2017 / 0:30

      🙂 🙂 🙂

  7. Asia
    19 czerwca 2017 / 15:12

    Pomysł super na pewno zrobię 🙂

    • Marta
      Autor
      20 czerwca 2017 / 0:31

      Daj znać jak posmakowało 🙂

  8. Karo
    19 czerwca 2017 / 17:26

    Papryki nie mam ale są szparagi więc już czekam na efekt 🙂

    • Marta
      Autor
      20 czerwca 2017 / 0:31

      Niezależnie od dodatków na pewno będzie super 🙂

  9. Marianna
    19 czerwca 2017 / 21:44

    Przepiękne zdjęcia!!! na pewno wypróbuję bo chodzi za mną coś takiego 🙂

    • Marta
      Autor
      20 czerwca 2017 / 0:31

      Bardzo mi miło 🙂

  10. Tasha
    19 czerwca 2017 / 22:23

    Pyszna wyszła ale sama nie podołałam wiec mam pytanko techniczne czy moge schować na jutro do lodówki?

    • Marta
      Autor
      20 czerwca 2017 / 0:32

      Super, że posmakowała, tak jeśli ma doczekać do jutra to przy obecnych temp. najlepiej przechowywać w lodówce 🙂

  11. 20 czerwca 2017 / 8:27

    Dzień dobry, z przyjemnością informuję, że wpis ten ukazał się na portalu PatiCafe.pl, pozdrawiam Patrycja 🙂

    • Marta
      Autor
      21 czerwca 2017 / 0:54

      Bardzo mi miło, dziękuję i również pozdrawiam 🙂

    • Marta
      Autor
      21 czerwca 2017 / 0:55

      Super, że przepis przypadł do gustu 🙂

  12. Nusia
    22 czerwca 2017 / 22:25

    przepis bardzo fajny 🙂 dałam troszkę wiecej ziemniaków, bo zostały mi z obiadu i były to bardziej warzywa z dodatkiem jajek niż odwrotnie ale i tak ok 🙂

    • Marta
      Autor
      22 czerwca 2017 / 23:24

      Super, że posmakowało 🙂

Skomentuj Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
17 + 1 =