Galette to rodzaj rustykalnej tarty pieczonej bez formy, dzięki czemu otrzymujemy charakterystyczne, nieregularne brzegi. Nazwa wywodzi się z kuchni francuskiej i moim zdaniem jest to najprostsza z możliwych tart. Osobiście tak mnie ta forma przygotowania urzekła, że piekę ją co najmniej raz w tygodniu (sezon truskawkowy trwa przecież tak krótko, że nie zdąży mi się znudzić… ; ) Gorąco polecam!!!
- 190 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru pudru
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko (wielkość L)
- 2 płaskie łyżki płatków owsianych
- 350 g truskawek
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, dodać zimne masło, posiekać nożem. Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Owinąć w folię spożywczą i przełożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkować ciasto na kształt koła (polecam to zrobić pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej, dzięki temu nie trzeba podsypywać ciasta mąką). Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić w talarki. Na rozwałkowanym cieście ułożyć płatki owsiane (nie są wyczuwalne, a chłoną nadmiar soku, więc ciasto pozostaje idealnie kruche po upieczeniu), na to plasterki truskawek, pozostawiając kilka centymetrów luzu od brzegów. Wolne brzegi zawinąć do środka. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 C (termoobieg) przez około 25-30 minut.
Smacznego : )
kiedys robilam podobna z jablkami i wiem za sa mega smaczne a z truskawkami jeszcze smaczniejsze 🙂
Autor
U mnie też pewno na truskawkach się nie skończy, bo taka forma tarty skradła moje serce 😉
Wracam z pracy i od razu robię to cudo…
Autor
Daj znać jak smakowało 🙂
rustykalne cuda 🙂
Autor
Dziękuję 🙂
Zawsze bałam się tart ale ta wydaje się przystępna nawet dla mnie więc chyba się skuszę w końcu 🙂
Autor
Gorąco polecam, jest naprawdę prosta do przygotowania!
super, zrobię takie dzieciakom ;P
Autor
Polecam 🙂
Pysznie tu u Ciebie, jestem kupiona 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
oo, kiedyś robiłam coś podobnego tylko z jabłkami….ale nie wiedziałam, że tak to się nazywa 😀
Autor
Mi też pierwszy raz ta nazwa się przewinęła, pomysł bardzo mi się spodobał, zwłaszcza, że lubię tarty mini, a foremek mi brakowało 🙂
Mega dobre 🙂
Autor
Cieszę się, że smakowało 🙂
Rzeczywiście trudno się oprzeć… dodałam też borówki (ale po upieczeniu) i chyba mój ulubiony deser się znalazł 😀
Autor
Bardzo mi miło! borówki uwielbiam i cały czas czekam, kiedy w pełni ruszy borówkowy sezon 😀
Proste i genialne zarazem!!
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Do kawki była idealna, polecam 🙂
Autor
Cieszę się, że smakowała 🙂
uwielbiam tarty, te rustykalne także! 🙂
Autor
Ja również 😀
Nic dodać, nic ująć- PYCHOTA!
Autor
Dziękuję 🙂
Najlepsze kruche ciasto jakie jadłam, polecam!
Autor
Bardzo mi miło, dziękuję 🙂
Przepis znam już na pamięć, bo moja druga połówka od kilku dni chodzi za mną, czy na deser znów dziś tartę zrobimy,,, 😉
Autor
Super, dziękuję za takie dobre wieści 🙂
Jeszcze nigdy nie udało mi się przyrządzić tak idealnego kruchego ciasta, świetne!
Autor
Bardzo dziękuję i cieszę się, że ciasto przypadło do gustu, bez dwóch zdań to także moje „idealne” kruche ciasto 🙂
Pyszne było 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że smakował 🙂
Najlepsza tarta jaką zrobiłam, polecam…
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Będzie dziś do kawy <3
Autor
Smacznego, daj znać jak smakowało 🙂
Pycha!!!
Autor
Super, że dołączyłaś do grona miłośników, dzięki za wiadomość 😀
Świetny przepis, nieprzekombinowany i bardzo smaczny 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂
Mniam, ciasto idealnie kruche, nie za słodkie a do tego najlepsze owoce, pycha 🙂
Autor
Super, dzięki! 🙂
Wyszło pysznie, dziękuję za inspirację 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że smakowała 🙂
Obłędna ♡ Tak samo mocno ja ta z jagodami ♡ Dla takich wypieków lato mogłoby istnieć cały rok 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowała 🙂 Ja również zdecydowanie kocham lato i jego dary 😉
Pyszne to jest ❤️
Autor
Miło mi, że posmakowało 🙂
Najlepsza możliwa tarta nie trzeba się marwtić o wygląd końcowy a zawsze jakoś kruche ciasta mi się kruszyły i z tradycyjnymi różnie było… tu jest i smak i urok niedbałego wyglądu 🙂
Autor
Miło mi, że przypadła do gustu, pozdrawiam 🙂