Hummus to popularna pasta w kuchni arabskiej składająca się głównie z ciecierzycy, pasty sezamowej oraz naszych ulubionych przypraw. Dziś podaję Wam przepis na wersję podstawową, ale z powodzeniem możecie dołączyć do niej dodatki takie jak suszone pomidory, papryczkę chili itd. ; ) Do przygotowania użyłam naturalnego tahini, które wyprodukowane jest w 100% z sezamu i nie zawiera żadnych dodatkowych cukrów, ani substancji słodzących. Humus idealnie nadaje się do świeżego pieczywa, grzanek, surowych warzywnych przekąsek. Polecam!
Składniki:
- 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (lub 1 puszka)
- 1 łyżka pasty sezamowej tahini Primavika
- sok z 1/2 cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki bardzo zimnej wody
- sól, pieprz
Wszystkie składniki zmiksować blenderem. Jeśli korzystamy z ciecierzycy w puszce należy ją najpierw odsączyć z zalewy ; )
Smacznego : )
uwielbiam hummus 🙂
Autor
To tak jak mój mąż 🙂
stanowczo za długo się zbieram za jego przygotowanie! 🙂
Autor
Coś o tym wiem… 😉
Uwielbiam humus i od siebie dodam, że można zrobić humus z zalewą, nie trzeba jej odsączać 🙂
Autor
Dzięki, na pewno skorzystam z porady, zawsze będzie to mniej pracy i jestem ciekawa, czy zalewa wniesie więcej smaku 😀
matko, w życiu nie jadłam, nie potrafię sobie wyobrazić nawet smaku….aleeee, kiedyś widziałam jakiś na półce sklepowej, jakiś taki lepsiejszy i się zastanawiałam czy by nie kupić….ale nie kupiłam, bo chyba wolałabym sama zrobić;)
Autor
No to teraz musisz wypróbować! 🙂
Smacznie i zdrowo, dzięki za przepis! 🙂
Autor
Bardzo proszę, cieszę się, że smakował 🙂
Martuniu, domowy zawsze najlepszy i jak zawsze pięknie podany 🙂
Autor
Domowe wersje zawsze smakują najlepiej 🙂
Muszę w końcu go zrobić 🙂
Autor
Koniecznie 🙂
Jeszcze nie próbowałam, ale cały czas mobilizuję się, żeby go przygotować 🙂
Autor
Zdecydowanie zachęcam 🙂
Ale nie wiem czy to jest takie samo jak ja mam w domu i nie zawierają się w końcu do końca tygodnia na to że jesteś tak samo w sobie coś takiego zrobić sobie śniadanie.
Tak.
Autor
Zdecydowanie polecam domowy humus 🙂
Witam ! Kupiłem oryginalny, libański humus w puszce. Niestety jest z kwaskiem cytrynowym jako dodatkiem konserwującym. Ten kwasek czuć w smaku humusu. Czy jest jakiś sposób by go wyeliminować ? Pozdrawiam. Andrzej.
Autor
Polecam wypróbować mój przepis na domowy humus, do którego nie dodaję kwasku 😉
Najlepszy przepis, dziękuję 🙂
Autor
Nie ma za co 🙂 miło mi, że smakowało 🙂
Przepyszny!
Autor
Super, że posmakowało 🙂