Jedną z najdelikatniejszych maślanych odmian kruchego ciasta jest pâte sablée. Świetnie sprawdzi się jako podstawa tart, czy mazurków, ale z dodatkiem jabłek i cynamonu otrzymujemy przepyszny, rozpływający się w ustach jabłecznik. Musicie spróbować ; ) Polecam!!!
Składniki na ciasto (blacha o wymiarach 33×23 cm):
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 200 g miękkiego masła
- 100 g brązowego cukru
- 2 żółtka
Składniki na nadzienie:
- 6 jabłek
- 1 łyżka cynamonu
Masło utrzeć z cukrem na jednolitą, prawie białą puszystą masę (ok. 4 minuty). Dodać żółtka, ucierać razem kolejną minutę na najwyższych obrotach. Następnie dodać przesianą mąkę i zagnieść ciasto (można użyć robota kuchennego). Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce co najmniej 3 godziny. Po tym czasie 2/3 ciasta rozwałkować na wymiar formy. Schłodzone ciasto jest dość twarde, ale możecie sobie pomóc i nożem pokroić je w plastry, a następnie je razem rozwałkować ; ) Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiec w temp. 180 C (termoobieg) przez 10 minut. Jabłka zetrzeć na grubych oczkach tarki, wymieszać z cynamonem i przełożyć na podpieczony spód. Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce i posypać na wierzchu. Przełożyć do rozgrzanego piekarnika (180 C) i piec kolejne 40 minut.
Smacznego!
Takiegio jeszcze nie jadłam, wygląda pysznie!
Autor
Polecam wypróbować, jest pyszny 🙂
Pięknie wygląda 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Takie najbardziej lubię 🙂 dużo jabłek i kruche ciasto 🙂
Autor
To zdecydowanie najlepsze połączenie 🙂
już jakiś czas przymierzam się do tej odmiany ciasta kruchego, mam słabość do szarlotki 🙂
Autor
Jest super, bardzo kruche i słodko maślane 🙂
Uwielbiam to ciasto 🙂
Autor
Super 🙂
Wyszedł cudowny i nic już nie zostało, proszę o więcej 🙂
Autor
Bardzo mi miło !!! 🙂
Czy można zmniejszyć ilość cukru?
Autor
Tak, ciasto wychodzi słodkie, więc można dać trochę mniej cukru 🙂
Dziękuję dodałam 50 (połowę) i jak dla mnie super, takie nie za słodkie, bo na codzień nie słodzimy 🙂
Autor
Dzięki za informację 🙂 Pozdrawiam 🙂
znakomicie się prezentuje 😉
Autor
Bardzo dziękuję i zachęcam do wypróbowania, pycha 🙂
wspaniale się prezentuje 🙂
Super!!!!!
Autor
🙂
Mniam mniam na weekend mam inspirację 🙂
Autor
Daj znać jak smakowało 🙂
Nie powstrzymałam się, zjadłam jeszcze cieplutki, obłędny, maślany, kruchy IDEAŁ
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Pyszności 🙂 U nas ostatnio jabłka rządzą 🙂
Autor
U nas też 🙂 ale przyznaję, że czekam już za cudownymi owocami lata :)))
Jeden z moich ulubionych <3
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Ciacho jest przepyszne 🙂
Autor
Cieszę się, że posmakowało 🙂
Pycha 🙂
Autor
SUper, że posmakowało 🙂
Pyszności 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że przypadł do gustu 🙂