Jabłecznik na kruchym cieście pâte sablée

Jedną z najdelikatniejszych maślanych odmian kruchego ciasta jest pâte sablée. Świetnie sprawdzi się jako podstawa tart, czy mazurków, ale z dodatkiem jabłek i cynamonu otrzymujemy przepyszny, rozpływający się w ustach jabłecznik. Musicie spróbować ; ) Polecam!!!


Jablecznik-na-kruchym-ciescie-pate-sablee

Składniki na ciasto (blacha o wymiarach 33×23 cm):

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 200 g miękkiego masła
  • 100 g brązowego cukru
  • 2 żółtka

Składniki na nadzienie:

  • 6 jabłek
  • 1 łyżka cynamonu

Masło utrzeć z cukrem na jednolitą, prawie białą puszystą masę (ok. 4 minuty). Dodać żółtka, ucierać razem kolejną minutę na najwyższych obrotach. Następnie dodać przesianą mąkę i zagnieść ciasto (można użyć robota kuchennego). Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce co najmniej 3 godziny. Po tym czasie 2/3 ciasta rozwałkować na wymiar formy. Schłodzone ciasto jest dość twarde, ale możecie sobie pomóc i nożem pokroić je w plastry, a następnie je razem rozwałkować ; ) Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiec w temp. 180 C (termoobieg) przez 10 minut. Jabłka zetrzeć na grubych oczkach tarki, wymieszać z cynamonem i przełożyć na podpieczony spód. Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce i posypać na wierzchu. Przełożyć do rozgrzanego piekarnika (180 C) i piec kolejne 40 minut.

Smacznego!


Jablecznik-na-kruchym-ciescie


jablecznik


jablecznik-na-kruchym-ciescie-przepis

Inspiracja

Komentarzy: 35

  1. Lena
    9 marca 2016 / 11:49

    Takiegio jeszcze nie jadłam, wygląda pysznie!

    • Marta
      Autor
      10 marca 2016 / 12:23

      Polecam wypróbować, jest pyszny 🙂

  2. Rita
    9 marca 2016 / 14:28

    Pięknie wygląda 🙂

    • Marta
      Autor
      10 marca 2016 / 12:23

      Bardzo dziękuję 🙂

  3. Ania
    9 marca 2016 / 17:16

    Takie najbardziej lubię 🙂 dużo jabłek i kruche ciasto 🙂

    • Marta
      Autor
      10 marca 2016 / 12:24

      To zdecydowanie najlepsze połączenie 🙂

    • Marta
      Autor
      10 marca 2016 / 12:25

      Jest super, bardzo kruche i słodko maślane 🙂

  4. Iga
    10 marca 2016 / 12:27

    Uwielbiam to ciasto 🙂

    • Marta
      Autor
      10 marca 2016 / 16:31

      Super 🙂

  5. Kasia
    10 marca 2016 / 14:57

    Wyszedł cudowny i nic już nie zostało, proszę o więcej 🙂

    • Marta
      Autor
      10 marca 2016 / 16:32

      Bardzo mi miło !!! 🙂

  6. Ala
    10 marca 2016 / 16:31

    Czy można zmniejszyć ilość cukru?

    • Marta
      Autor
      10 marca 2016 / 16:32

      Tak, ciasto wychodzi słodkie, więc można dać trochę mniej cukru 🙂

      • Ala
        11 marca 2016 / 12:13

        Dziękuję dodałam 50 (połowę) i jak dla mnie super, takie nie za słodkie, bo na codzień nie słodzimy 🙂

        • Marta
          Autor
          11 marca 2016 / 19:09

          Dzięki za informację 🙂 Pozdrawiam 🙂

    • Marta
      Autor
      11 marca 2016 / 19:09

      Bardzo dziękuję i zachęcam do wypróbowania, pycha 🙂

  7. M.
    11 marca 2016 / 14:49

    Super!!!!!

    • Marta
      Autor
      11 marca 2016 / 19:09

      🙂

  8. Agata
    11 marca 2016 / 17:44

    Mniam mniam na weekend mam inspirację 🙂

    • Marta
      Autor
      11 marca 2016 / 19:10

      Daj znać jak smakowało 🙂

  9. Monia
    12 marca 2016 / 11:21

    Nie powstrzymałam się, zjadłam jeszcze cieplutki, obłędny, maślany, kruchy IDEAŁ

    • Marta
      Autor
      12 marca 2016 / 17:46

      Bardzo mi miło 🙂

  10. Majka
    13 marca 2016 / 10:43

    Pyszności 🙂 U nas ostatnio jabłka rządzą 🙂

    • Marta
      Autor
      14 marca 2016 / 0:12

      U nas też 🙂 ale przyznaję, że czekam już za cudownymi owocami lata :)))

  11. Aga
    14 listopada 2016 / 22:24

    Jeden z moich ulubionych <3

    • Marta
      Autor
      14 listopada 2016 / 23:44

      Bardzo mi miło 🙂

  12. Ewa
    14 stycznia 2017 / 14:51

    Ciacho jest przepyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      15 stycznia 2017 / 2:05

      Cieszę się, że posmakowało 🙂

  13. Janja
    10 marca 2018 / 20:33

    Pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      11 marca 2018 / 0:26

      SUper, że posmakowało 🙂

  14. Dominika
    10 marca 2018 / 23:37

    Pyszności 🙂

    • Marta
      Autor
      11 marca 2018 / 0:27

      Bardzo mi miło, że przypadł do gustu 🙂

Skomentuj Iga Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
28 − 4 =