Kontakt

blog kulinarny

Kruche ciasteczka bezglutenowe

Kruche ciasteczka bezglutenowe idealnie sprawdzą się jako zdrowy deser dla dzieci, choć nie tylko, bo u nas cała rodzina zajadała się nimi niezależnie od wieku ; ) Bardzo pożywne, więc pasują również jako przekąska przed treningiem, czy w pracy. Są pyszne i błyskawiczne do przygotowania. Polecam!!!


kruche ciasteczka bezglutenowe przepis


Składniki (ok. 12 sztuk):

  • 100 g mąki ryżowej
  • 100 g pełnoziarnistych płatków owsianych (bez glutenu)
  • 50 g mielonych migdałów
  • 25 g ksylitolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g suszonej moreli
  • 50 g owoców białej morwy lub suszonej żurawiny
  • 100 g masła
  • 1 duże jajko

Masło rozpuścić, odstawić do przestudzenia. Jajko ubić mikserem na jasną, puszystą masę. Mąkę wymieszać z płatkami owsianymi, migdałami, ksylitolem, proszkiem do pieczenia i suszonymi owocami. Dodać z rozpuszczonym masłem do ubitego jajka i całość zmiksować. Łyżką nabierać ciasto i formować kształt ciasteczek, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 C (termoobieg) przez 12 minut.

Ostudzone ciasteczka można przechowywać do 7 dniu w zamkniętym pojemniku. Jedno ciasto ma ok. 150 kcal, 2,4 g białka i 11 g węglowodanów.

Smacznego!


kruche ciasteczka owsiane przepis

Inspiracja



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 30 października, 2017
Kategorie: Bezglutenowe, Ciasteczka, Dania dietetyczne, Dania dla dzieci, Dania dla matek karmiących, Zdrowa żywność

28 komentarzy

  1. Majka

    Będziemy robić 😉 Obok takich ciasteczek nie przejdę obojętnie 😋

    1. Marta

      Super, są pyszne, więc wcale się nie dziwię 😉

      1. Majka

        Genialne 😍 Od siebie dodałam rowniez suszone borówki. Przepis super, można do woli modyfikować. Nie wiedziałam, że morwa jest taka zdrowa i tak podpasuje dzieciakom 🙂 Wiele lat temu miałam okazję zajadać świeżą 😋

        1. Marta

          Dokładnie, przepisy do modyfikowania najbardziej lubimy 🙂 za każdym razem nowa odsłona, super pasuje też gorzka czekolada z orzechami zamiast suszonych owoców 🙂 Za to morwy świeżej nigdy nawet nie widziałam 😉

  2. Aga

    Super muszą smakować rewelacyjnie dziś robię 🙂

    1. Marta

      Potwierdzam 😉 Daj znać jak posmakowały 🙂

  3. Kinia

    Już w piekarniku 🙂 juppiii jak na razie rosną piękne 🙂

    1. Kinia

      Spieszę donieść że są albo raczej BYŁY super 🙂 następnym razem jadę podwójną porcje 🙂

      1. Marta

        Bardzo mi miło 🙂

    2. Marta

      O działasz błyskawicznie 🙂

  4. Żaneta K.

    Uwielbiam takie desery fajny przepis 🙂

    1. Marta

      Cieszę się, że przepis przypadł do gustu 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakowały 🙂

  5. Calie

    Wyszły super, bardzo kruche i słodziutkie od suszonych owoców 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂 🙂 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakowały 🙂

  6. Estera

    Ciasteczka są super 🙂

    1. Marta

      Cieszę się, że przypadły do gustu 🙂

  7. Sandra

    Ciasteczka cytrynowe to raczej nie dla moich dzieciaczków, w ogóle jakoś nigdy sobie cytryny nie wyobrażałam w ciastkach

    1. Marta

      Cytrynowe ciasteczka są super, ale ten przepis jej akurat nie zawiera 😉

  8. Calie

    Wyszły pysznie kolejny przepis do zapisania 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top