Jak wiecie uwielbiam czekoladę i orzechy pekan, więc mini tarty z ich udziałem są dla mnie połączeniem wszystkiego co najlepsze : ) Obłędnie pyszne z chrupiącą orzechową „skorupką”, skrywającą w środku płynną czekoladę, więc na jednej tartaletce nigdy się nie kończy. Koniecznie wypróbujcie, polecam!!!
Składniki na ciasto:
- 130 g zimnego masła masła
- 115 g schłodzonego serka mascarpone
- 150 g mąki pszennej
Wszystkie składniki wymieszać i szybko zagnieść ciasto (użyłam robota kuchennego). Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie podzielić na 12 równych części i każdą z nich przełożyć do formy do muffinek wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Palcami dokładnie wcisnąć ciasto głęboko w dno i boki formy.
Składniki na nadzienie:
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1 jajko (wielkość L)
- 125 g cukru trzcinowego
- 1 łyżka roztopionego masła
- 80 g orzechów pekan
Czekoladę podzielić na dość duże kawałki. Każdy z nich ułożyć na środku przygotowanego ciasta, zostawiając niewielką ilość czekolady do udekorowania po upieczeniu. Jajko roztrzepać z cukrem i roztopionym masłem, wymieszać z posiekanymi orzechami. Łyżką nakładać do mini tart, zakrywając czekoladę (masa w piekarniku urośnie). Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez ok. 30 minut. Wyjąć z piekarnika, udekorować pozostałą czekoladą.
Smacznego!
Pyszności ❤️
Autor
🙂 🙂 🙂
Tarty na zdjęciach wyglądają przepysznie 🙂 Muszę je zrobić w domu
Autor
Polecam 🙂
Moje smaki pozdrawiam 🙂
Autor
Miło mi i również pozdrawiam 🙂
Super !
Autor
🙂
Wyglądają wspaniale i na pewno tak tez smakują 😊
Autor
Dziękuję i potwierdzam są pyszne :)))
Są przepyszne dziękuję za kolejny ciekawy przepis a swoją drogą orzechy pekan właśnie z Tobą mi się kojarzą bo pierwszy raz na tej stornie się z nimi spotkałam przy okazji pysznego sernika lata temu 🙂
Autor
O, ale super, że jesteś ze mną od początku! 🙂 a ten sernik też bardzooo lubię 😉
Mam ochotę zrobić je natychmiast 😍 Wyglądają wspaniale!
Zrobiłam je na swoje urodziny 😉 Wyszły cudowne, pyszne, z listkującym ciastem( nieoceniona zasluga serka) ❤ To takie do których się powraca ❤
Autor
Spóźnione, ale najlepsze życzenia spełnienia marzeń 🙂 Cieszę się, że przepis przypadł do gustu, bo ma wszystko co sama też uwielbiam 😀
Autor
Dziękuję i polecam 🙂
Pyszniutkie i proste 🙂
Autor
Super, że przypadły do gustu 🙂
Przepyszne ❤️
Autor
Cieszę się, że posmakowały 🙂
Idealnie dziś trafiłam na Twój przepis. Szukałam czegoś lekkiego, w miarę szybkiego do wykonania a przede wszystkim ładnie wyglądającego i smacznego bo w odwiedziny wieczorem wpada moja teściowa. Chyba sami rozumiecie, te mini tarty po prostu muszą mi wyjść 😀
Autor
Bardzo dobry wybór na wizytę teściowej :)))
Zdjęcia robią furorę! ; )
Autor
Ogromnie mi miło! 🙂
Piekłam dziś juz 3 raz takie są pyszne szkoda tylko że z diety nici 🙂
Autor
🙂 🙂 Dietetyczne nie są, ale ten smak 😉 doskonale Cię rozumiem 🙂
Czy czekolada zostaje płynna po ostygnięciu babeczek? czy raczej trzeba zjeść ciepłą dla efektu płynnej czekolady? wyglądają pysznie i na weekend mam zamiar upiec 🙂
Autor
Niestety zastyga, nie od razu po ostygnięciu, ale jednak 😀 mimo to nadal są wtedy pyszne, więc bardzo polecam 🙂
Nie byłam głodna do tej chwili. Jak można się oprzeć takim słodkościom ? Powinnam to zrobić w najbliższym czasie. Mam nadzieję że z czekoladą nie powstanie żadnych problemów 🙂
Autor
Polecam są pyszne 🙂
Przepyszne bardzo polecam 🙂
Autor
Super, że posmakowały 🙂
Super i szybko się robi 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂