Śliwki kojarzą mi się z początkiem jesieni i niestety obecnie pogoda również przypomina ten czas… ; ) Za to muffiny z dużą ilością kruszonki zawsze poprawiają humor : ) Polecam!!!
Składniki (6 dużych foremek lub 8 mniejszych ):
- 150 g mąki
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 g cukru trzcinowego
- szczypta soli
- 1 i 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1 jajko (wielkość L)
- 100 ml kefiru (opcjonalnie maślanki lub jogurtu naturalnego)
- 60 ml oleju rzepakowego
- 200 g śliwek
Suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy, sól, cynamon wymieszać w misce. W drugiej misce połączyć mokre składniki: jajko roztrzepać z kefirem i olejem. Przelać do suchych składników i wymieszać łyżką tylko do połączenia się składników. Śliwki przekroić na pół, usunąć pestkę i pokroić w mniejszą kostkę. Przełożyć do gotowej masy i delikatnie wymieszać. Przełożyć do foremek na muffinki, posypać kruszonką. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 15-25 minut w zależności od wielkości foremek, najlepiej sprawdzić patyczkiem, ważne aby po wyjęciu patyczka ze środka muffinki nie był on oblepiony ciastem.
Składniki na kruszonkę:
- 25 g mąki krupczatki
- 75 g mąki pszennej
- 40 g cukru pudru
- 60 g masła
Mąki wymieszać z cukrem pudrem, posiekać z masłem i palcami utrzeć kruszonkę.
Smacznego!
O mam akurat kilogramy śliwek i poza powidłami zero pomysłu co z nimi zrobić 🙂 PS Piękne zdjęcia!
Autor
Bardzo dziękuję 🙂 domowe powidła zawsze są pyszne, ale muffinki dla odmiany na pewno również posmakują 🙂
Kocham połączenie śliwek z cynamonem zresztą od Ciebie je zapożyczylam 🙂 muffinki prezentują się cudownie 🙂
Autor
Cieszę się, że udało mi się zachęcić do takiego połączenia 🙂
śliwki dojrzewają to oznaka że jesień blisko, szkoda ale na szczęście takie muffinki smakują przez cały rok 🙂 piękne zdjęcia:)
Autor
Dziękuję 🙂 I zdecydowanie, każda pora jest dobra na muffiny 🙂
Już czuję jak musi u Ciebie teraz pachnieć w domku 🙂 na pewno się skuszę i sama upiekę trzymaj kciuki 🙂
Autor
Zapach niesamowity ! 🙂 także dlatego tak kocham piec 😉
Uwielbiam śliwki zwłaszcza w wypiekach <3 nie trzeba mnie przekonywać lece po składniki 🙂
Autor
Daj znać jak smakowało :)))
Mufinnki przepyszne! Na drugi dzień smakują równie smacznie. Polecam 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakowały 🙂
o jejju jakie słodkie 🙂 notuję do zrobienia 🙂
Autor
Super, mam nadzieję, że podzielisz się wrażeniami po wypieku 🙂
Piękne 🙂 Ja też już zaczęłam wypieki ze śliwkami a dokładnie zrobiłam śliwki pod migdałową kruszonką. W zeszłym roku za późno się za nie wzięłam 😉 Babeczki koniecznie do upieczenia!
Autor
Uwielbiam owoce pod kruszonką (w każdym wariancie 😉 ) Babeczki stanowią miłą odmianę do zabrania na wynos 🙂
Przecudowne 😋 Od dziś najpyszniejsze babeczki na świecie 😉
Autor
Mamy zdecydowanie podobne smaki 🙂 Już szykuję się na powtórkę 🙂
Marto, co sądzisz o mrożonych śliwkach do tych muffinek?
Autor
Moim zdaniem się uda 🙂
Dla mnie też nieodłącznie śliwki oznaczają jesień choć w sumie pojawiają sie latem ale jakieś smutne te owoce może takie muffiny je odczarują 🙂
Autor
Mam nadzieję, że tak się stanie 🙂
pyszne muffinki 🙂 pierwsze śliwkoy wypiek też już zaliczyłam w tym roku 🙂
Autor
Super, że przypadły do gustu 🙂 u mnie też teraz śliwki na tapecie 🙂
Dlaczego mają taki ciemny kolor?
Autor
To przez dodatek cukru trzcinowego i cynamonu 😉
Pysznie wyglądają, super przepis.
Autor
Bardzo dziękuję i polecam wypróbować 🙂
Pyszne są fajne rozpoczęcie sezonu na śliweczki 🙂
Autor
Super, że posmakowały 🙂
NALEPSZE MUFFINKI JAKIE JADŁAM!!!
Autor
Bardzo mi miło, że tak posmakowały 🙂
Muffinki idealne, najlepsze jakie jadłam 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Uwielbiam to połączenie śliwki cynamon i kruszonka 🙂 na jednej się nie skończyło 🙂
Autor
Super 😀
Przpeyszne 🙂
Autor
Super, że posmakowały 🙂
Świetny przepis lepszych nie jadłam 🙂
Autor
Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂