Paluchy drożdżowe z makiem lub sezamem, czyli bardzo proste i pyszne domowe pieczywo. Znikają w zastraszającym tempie, moje dzieci zjadają je bez żadnych dodatków ; ) Z połowy ciasta zrobiłam bułeczki i mimo tego samego surowca smakowały trochę inaczej : ) Polecam wypróbować !!
Składniki (14 sztuk):
- 4 szklanki mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży lub 7g instant
- 1 szklanka ciepłego mleka( ewentualnie dodać odrobinę więcej gdyby ciasto było za twarde)
- 1/4 szklanki cukru
- 1 jajko wielkość L+ 1 jajko do posmarowania paluchów
- 4 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżeczki maku lub sezamu
Do małej miski wkruszyć drożdże, dodać 1 łyżeczkę cukru, 4 łyżki ciepłego mleka i 1 łyżeczkę mąki. Wymieszać i zostawić do wyrośnięcia. (Z drożdży instant nie trzeba robić rozczynu,wystarczy wsypać je bezpośrednio do mąki, wymieszać i dodać pozostałe składniki, a następnie wyrobić ciasto) Gdy zaczyn „ruszy” przelać do miski z przesianą mąką, dodać ciepłe mleko, resztę cukru, sól i olej oraz jedno duże jajko. Wyrobić gładkie elastyczne ciasto, jeśli będzie zbyt zwarte można dodać trochę mleka lub wody. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie podzielić je na 14 części, uformować podłużne wałeczki długości ok. 30 cm. i zostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 20 minut. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć paluchy . Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem lub sezamem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez ok. 15-20 minut.
Smacznego!
Kocham takie domowe pieczywko 🙂
Autor
O tak, jest najsmaczniejsze 🙂
Super wyglądają 🙂
Autor
Bardzo dziękuję i polecam 🙂
Mniaaaaaam 🙂
Autor
Dziękuję 🙂
Piękne 😍
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Domowe najlepsze 🙂
Autor
Zdecydowanie 🙂
Co za pyszności 🙂
Autor
Super, że przypadły do gustu 🙂
Wyszly przepyszne tak mysle ze nastepnym razem podziele je tylko na 7-8 czesci i beda bagietki co sadzisz?
Autor
Jak najbardziej 🙂
Pycha piekę już drugi raz dzieciaki je kochają i my też 🙂
Autor
Miło mi, że tak przypadły do gustu 🙂
Pycha polecam
Autor
Cieszę się, że posmakowały 🙂
Przepyszne piekę co drugi dzień i sie nie nudzą 🙂
Autor
Super wiadomość 🙂
bardzo polecam przepis, idealny i uniwersalny przepis :))
Autor
Super, że posmakowało 🙂