Pasty do kanapek

Jestem ogromną miłośniczką wszystkich past do kanapek, zarówno tych na słodko jak i w wersji wytrawnej : ) Są nie tylko proste i szybkie do przygotowania, ale również bardzo zdrowe. Świetnie sprawdzają się  też w przypadku małych niejadków, którym możemy w nich „przemycić” dużą dawkę zdrowia i zachęcić do próbowania nowych smaków. Przygotowałam dla Was zestawienie 3 past, które na pewno podbiją Wasze serca: pasta z czerwonej fasoli, pasta z wędzonej makreli i słodka pasta twarogowa. Jeśli również macie swoje sprawdzone połączenia, podzielcie się nimi proszę w komentarzu : )


Pasty do kanapek przepisy
Pasta z wędzonej makreli – przepis

  • 1 duża makrela
  • 2 jajka (wielkość L)
  • 1 czerwona cebula
  • 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki Mikstury Olei Cardio do sałatek Dr Gaja
  • pieprz do smaku

Z makreli usunąć skórę, oddzielić mięso od ości. Jajka przełożyć do małego rondelka, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 6 minut, zdjąć z ognia zalać zimną wodą, obrać i pokroić w małą kostkę. Dodać do makreli wraz z drobno posiekaną czerwoną cebulą. Dodać pozostałe składniki i całość dokładnie wymieszać łyżką.

Smacznego!

Pasta z czerwonej fasoli – przepis

  • 250 g ugotowanej czerwonej fasoli
  • 3 suszone pomidory (bez zalewy)
  • 2 łyżki słonecznika
  • 2 łyżki Mikstury Olei Cardio do sałatek Dr Gaja
  • garść listków bazylii
  • pieprz do smaku

Wszystkie składniki zmiksować blenderem. Udekorować ziarnami słonecznika i bazylią.

Smacznego!

Pasta twarogowa – przepis

  • 200 g twarogu
  • 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki Mikstury Olei Cardio do sałatek Dr Gaja

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować blenderem.

Smacznego!

Do przygotowania wszystkich past wykorzystałam Miksturę Olei Cardio do sałatek Dr Gaja, która jest zbiorem nierafinowanych, tłoczonych na zimno olei: lnianego, z wiesiołka, z ostropestu i z pestek dyni. Zastąpienie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi obniża poziom cholesterolu we krwi. Aby zachować pełnie właściwości pamiętajcie, aby spożywać ją wyłącznie na zimno : )


Domowe pasty do kanapek

Pasta z makreli przepis

Pasta z czerwonej fasoli

Pasta twarożkowa

Pasta z fasoli do kanapek

Pasta z wędzonej makreli

Mikstura olei dr Gaja
 

*Wpis powstał przy współpracy z Dr Gaja

Komentarzy: 22

  1. Eve
    9 października 2018 / 12:44

    Pycha ja robię fasolową i dodaje jeszcze anchois spróbuj może posmakuje 🙂

    • Marta
      Autor
      9 października 2018 / 22:32

      Dziękuję za inspirację 🙂

  2. Oliwia
    9 października 2018 / 13:23

    Uwielbiam takie śniadania praktycznie nie jadamy już wedlin bo rzadko mam czas robic a te sklepowe sa jakie sa… za to pasty mniam no i hummus

    • Marta
      Autor
      9 października 2018 / 22:32

      O tak, u nas ciecierzyca w każdej postaci 🙂

  3. Olcia
    9 października 2018 / 18:15

    Mniam cudowne śniadanie 🙂

    • Marta
      Autor
      9 października 2018 / 22:32

      Dziękuję 🙂

  4. Aga
    9 października 2018 / 22:15

    Super u nas z past głównie humus i domowy paprykarz 🙂

    • Marta
      Autor
      9 października 2018 / 22:34

      Uwielbiam obie 🙂

  5. Iza
    10 października 2018 / 9:36

    Pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      12 października 2018 / 1:11

      Bardzo się cieszę, że przypadły do gustu 🙂

  6. Kinia
    10 października 2018 / 10:39

    Fasolowa mój faworyt 🙂

    • Marta
      Autor
      12 października 2018 / 1:11

      Super <3

  7. 10 października 2018 / 11:16

    Ja też jestem wielką fanką past do kanapek. Ostatnio robiłam ostrą pastę marchewkową. Chętnie podzielę się przepisem -.

    • Marta
      Autor
      15 października 2018 / 14:37

      Brzmi bardzo zachęcająco 🙂

  8. Dulka
    10 października 2018 / 17:12

    Kanapeczki na kolacje musza byc obowiazkowo wiec pasty jak znalazl, ja robie sama z rybki ale z pomidorami i jajeczna 🙂

    • Marta
      Autor
      12 października 2018 / 1:12

      Twoje wersje brzmią równie apetycznie 🙂

  9. A.P.
    11 października 2018 / 11:54

    Twarogowa poezja!!! idealna na male brzuszki 🙂

    • Marta
      Autor
      12 października 2018 / 1:13

      Bardzo się cieszę i pozdrawiam 🙂

  10. Gaska
    22 stycznia 2019 / 20:09

    Super pasty, z makreli nie ma sobie równych 🙂

    • Marta
      Autor
      23 stycznia 2019 / 18:56

      Bardzo mi miło 🙂 pozdrawiam 🙂

  11. LanaDelRey
    29 maja 2020 / 14:43

    Fajna alternatywa dla tradycyjnych dodatków – sera czy wędliny. 🙂

    • Marta
      Autor
      3 czerwca 2020 / 12:19

      Zdecydowanie tak 🙂

Skomentuj Olcia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
29 − 21 =