Pieczona karkówka

Pieczona karkówka to tradycyjne danie z polskiej kuchni, przygotowywane przez moją Mamę na wyjątkowe okazje w szczególności na wielkanocny stół : ) Z powodzeniem można jeść ją na ciepło w formie obiadu lub gdy przestygnie, pokroić w cienkie plasterki jak wędlinę i serwować jako dodatek do kanapek. Długo marynowana jest bardzo aromatyczna, krucha i wprost rozpływa się w ustach. Pieczona karkówka jest bardzo prosta do przygotowania, wystarczy wymieszać kilka składników marynaty, dobrze natrzeć mięso, a następnie upiec je w piekarniku. Polecam!!!


pieczona karkówka

Pieczona karkówka przepis

Składniki:

  • 2 kg karkówki
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka soli morskiej
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 łyżki słodkiej czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 6 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę

Karkówkę umyć i osuszyć (jeśli ma nadmiar tłuszczu można usunąć), przełożyć do naczynia żaroodpornego. Olej wymieszać z przyprawami, do uzyskania gęstej marynaty. Dokładnie natrzeć mięso z każdej strony, przykryć pokrywką i marynować w lodówce 1,5-2 dni. Po tym czasie piec bez przykrycia w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez dwie godziny, po godzinie przewracając mięso na drugą stronę. Wyjąć z piekarnika, i pozostawić na 20 minut, aby trochę przestygła i odpoczęła, w przeciwnym wypadku z mięsa uciekną soki i straci ono sporo smaku.

Smacznego!


Marynata do karkówki


Pieczone mięso


Karkówka pieczona


Pieczona karkówka przepis


Tradycyjna pieczona karkówka


Świąteczne przysmaki są przepyszne, ale zazwyczaj również dość ciężkie, więc z myślą o Wielkanocnym świętowaniu zaopatrzyłam się już w wyrób medyczny Espumisan Max, który niweluje uczucie ciężkości, przejedzenia i wzdęcia.


Przepisy na Wielkanoc

Komentarzy: 40

  1. Ania
    23 marca 2018 / 14:46

    Ależ to pysznie wygląda 🙂

    • Marta
      Autor
      26 marca 2018 / 17:39

      Dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  2. Ives
    23 marca 2018 / 14:52

    Będę robić jeszcze przed Wielkanocą na próbę 🙂

    • Ives
      24 marca 2018 / 19:22

      Pyszna!!!! Mi bardziej na zimno smakuje na kanapki ale rodzinka zajadała sie na obiadek 🙂

      • Marta
        Autor
        26 marca 2018 / 17:44

        Ja również #teamkanapki 😉

    • Marta
      Autor
      26 marca 2018 / 17:39

      Super 🙂

  3. Asia
    23 marca 2018 / 15:28

    Uwielbiam domowe wędliny 🙂

    • Marta
      Autor
      26 marca 2018 / 17:40

      Domowe najlepsze 🙂

  4. Karo
    23 marca 2018 / 15:37

    Bardzo apetycznie 🙂

    • Marta
      Autor
      26 marca 2018 / 17:40

      Dziękuję 🙂

  5. Alicja
    23 marca 2018 / 17:07

    Moja Mama też robi podobnie muszę i ja wypróbować 🙂

    • Marta
      Autor
      26 marca 2018 / 17:40

      Koniecznie 🙂

  6. Majka
    23 marca 2018 / 17:59

    Taka karkówka na święta jest idealna 👍 I jak klimatycznie u Was 😉

    • Marta
      Autor
      26 marca 2018 / 17:40

      Bardzo dziękuję 🙂 Zdecydowany must na Święta 🙂

      • Majka
        3 kwietnia 2018 / 18:46

        Zrobiłam ☺️ Jednym słowem: idealna 👌

        • Marta
          Autor
          4 kwietnia 2018 / 8:44

          Ogromnie się cieszę 🙂 pozdrawiam poświątecznie 🙂

  7. mila
    23 marca 2018 / 21:53

    Super pomysł na Wielkanoc 🙂

    • Marta
      Autor
      26 marca 2018 / 17:40

      Bardzo dziękuję 🙂

  8. Nikki
    24 marca 2018 / 2:21

    Mmmm jutro robie na próbe 🙂

    • Marta
      Autor
      26 marca 2018 / 17:43

      Ekstra, daj znać jak posmakowała 🙂

  9. Alicja
    24 marca 2018 / 13:22

    Będzie jutro na obiadek 🙂

    • Marta
      Autor
      26 marca 2018 / 17:43

      Smacznego 🙂

  10. Ania
    24 marca 2018 / 20:11

    Pyszne mięsko piekłam trochę dłużej ale mój kawałek miał 2,5 kg 🙂

    • Marta
      Autor
      26 marca 2018 / 17:46

      Super, że posmakowało 🙂 Tak, jeśli waga mięsa jest większa, należy wydłużyć czas pieczenia 🙂

  11. Dusia
    25 marca 2018 / 0:26

    Nic nie równa się domowej karkóweczce 🙂 do tej pory marynowałam tylko w majeranku, zielu angielskim i liściach laurowych ale Twój sposób też super rodzince smakowało 🙂 dla zabieganych polecam też wrzucić do rękawa i godzinkę do lodówki a później od razu piec w rękawie mięso jest równie kruche 🙂

    • Marta
      Autor
      26 marca 2018 / 17:47

      Muszę koniecznie wypróbować pieczenie w rękawie. Kiedyś używałam, ale ostatnio jakoś o nim zapominam 😉

  12. Gabi
    25 marca 2018 / 13:35

    Mniam mniam mięso wyszło bardzo kruche dziękuję

    • Marta
      Autor
      26 marca 2018 / 17:48

      Super! 🙂

  13. Małgonia
    25 marca 2018 / 16:52

    Pychotka potwierdzam 🙂

    • Marta
      Autor
      26 marca 2018 / 17:48

      🙂 🙂 🙂

  14. Madzia
    28 marca 2018 / 18:55

    Smak rewelacja!!!

    • Marta
      Autor
      28 marca 2018 / 23:56

      Super, że posmakowała 🙂

  15. Nastka
    30 kwietnia 2018 / 16:27

    Pyszne mięsko 🙂

    • Marta
      Autor
      1 maja 2018 / 21:50

      Super, że posmakowało 🙂

  16. Bozena
    26 maja 2018 / 0:55

    Przepis super i nie tylko na Swieta 🙂 my jemy caly rok 🙂

    • Marta
      Autor
      26 maja 2018 / 1:17

      Zdecydowanie, szkoda by było czekać cały rok 😉

  17. Ida
    9 grudnia 2018 / 13:47

    Przepyszna, mięso soczyste super!

    • Marta
      Autor
      10 grudnia 2018 / 1:31

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  18. Daria
    18 kwietnia 2019 / 1:12

    Pycha i na obiad i do kanapki 🙂 czy to co zostało moge zamrozić na świeta?

    • Marta
      Autor
      19 kwietnia 2019 / 1:05

      Cieszę się, że posmakowało, oczywiście można zamrozić 🙂

Pozostaw odpowiedź Ida Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
28 + 16 =