Piernik staropolski tradycyjny przepis

Piernik staropolski to prawdziwa perełka polskiej kuchni, która łączy w sobie tradycję, cierpliwość i wyjątkowy smak. To ciasto przygotowuje się według wiekowych receptur, a jego sekret tkwi w długim leżakowaniu – nawet przez kilka tygodni! Dzięki temu piernik nabiera głębi aromatu, miękkości i idealnej wilgotności, a przyprawy korzenne pięknie się przegryzają, tworząc niepowtarzalny, rozgrzewający smak. To wypiek, który wymaga czasu, ale efekt jest tego wart – idealny na święta, rodzinne spotkania i każdą okazję, gdy chcemy poczuć ducha polskiej tradycji i domowego ciepła. Jeśli szukasz przepisu na piernik, który naprawdę zachwyca, ten tradycyjny staropolski piernik z pewnością Cię nie zawiedzie. Polecam!!!

Piernik Staropolski przepis

Składniki (blacha 40×28 cm):

  • 500 g prawdziwego miodu
  • 250 g masła lub smalcu
  • 450 g cukru
  • 50 g przyprawy do piernika (domowej lub bez mąki i cukru w składzie)
  • 1 kg mąki wrocławskiej
  • 3 jajka (wielkość L)
  • 20 g sody oczyszczonej
  • 125 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki soli

Opcje do przełożenia i dekoracji przed świętami:

Przygotowanie piernika staropolskiego 2-6 tygodni przed świętami

Miód, cukier, przyprawy korzenne, masło lub smalec podgrzać na wolnym ogniu do czasu aż cukier się rozpuści i cała masa połączy, a następnie odstawić do wystygnięcia. Sodę rozpuścić w mleku. Do letniej masy dodać przesianą mąkę z solą, jajka, mleko z sodą i wyrobić starannie gładkie ciasto, najlepiej użyć w tym celu robota kuchennego, ponieważ ciasto się dość klei, ale nie należy dosypywać więcej mąki. Po wyrobieniu ciasto nadal może być dosyć luźne, ale stwardnieje w procesie dojrzewania. Ciasto przełożyć do misy/pojemnika lub kamiennego garnka, przykryć pokrywką i przechowywać w chłodnym miejscu np. w lodówce.

Przygotowanie piernika staropolskiego 3-5 dni przed świętami

Dojrzałe ciasto wyjąć z lodówki kilka godzin przed pieczeniem, aby ogrzało się do temperatury pokojowej. Podzielić na 3 równe części, i każdą rozwałkować na grubość około 0,5 cm, na wielkość blachy. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto. Piec w 170° C przez 20 minut, każdy blat po kolei. Po wystudzeniu placki będą twarde, ale zmiękną po 2-3 dniach.

Ostudzone placki przełożyć lekko podgrzanymi powidłami śliwkowymi, marmoladą, kajmakiem, masą marcepanową lub innym ulubionym dodatkiem. Piernik przykryć papierem do pieczenia i równomiernie obciążyć drewnianą deską. Ponownie przełożyć w chłodne miejsce na 2-3 dni.

Przygotowanie piernika staropolskiego 1 dzień przed świętami

Piernik przekroić w poprzek na 3 części (otrzymamy 3 mniejsze pierniki, takie jak widoczny na zdjęciach) i udekorować polewą czekoladową lub lukrem. Przechowywać w lodówce, owinięty papierem do pieczenia.

Smacznego!

.
Piernik długo leżakujący
Piernik Staropolski przepis

Przepis z książki „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole”.

Więcej przepisów znajdziecie na moim kanale YouTube , Facebooku i Instagramie.

Komentarzy: 2

  1. Aga
    14 listopada 2025 / 23:22

    Wygląda pysznie 😊

    • Marta
      Autor
      22 listopada 2025 / 12:52

      Dziękuję i polecam, bo dokładnie tak smakuje 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
21 − 6 =