Kontakt

blog kulinarny

Pierogi ruskie – najlepsze

Pierogi ruskie to nasze ulubione pierogi. Przygotowuję je najczęściej, bo to jedyna opcja lubiana dosłownie przez wszystkich domowników : ) Najlepiej zrobić od razu większą ilość, bo odsmażone razem z masłem na patelni, smakują równie pysznie jak te prosto z wody. Polecam!!

Pierogi ruskie najlepsze

Ciasto na pierogi


Składniki (ok. 60 sztuk):

  • 3 szklanki mąki (ok. 450 g)
  • płaska łyżeczka soli
  • 6 łyżek oliwy z oliwek lub ew. oleju
  • 1 szklanka ciepłej wody

*Przygotowanie pierogów zaczynam od farszu, aby ciasto się nie przesuszyło*

Mąkę wymieszać z solą i oliwą. Powoli dolewać ciepłej wody zagniatając ciasto (używam robota kuchennego). Dobrze zagniecione ciasto powinno być elastyczne, jednolite i nie lepić się. Jeśli pomimo dobrego wyrabiania ciasto nadal mocno się lepi, możemy delikatnie podsypać je mąką.

Farsz

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 1 duża cebula
  • masło do podsmażenia cebuli
  • pieprz, sól

Obrane i pokrojone w mniejsze kawałki ziemniaki ugotować do miękkości. (Świetnie sprawdzą się ziemniaki ugotowane wcześniej, np. pozostałość po wczorajszym obiedzie). Ugnieść, aby stworzyć puree, odstawić do ostudzenia. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na rozgrzanym maśle, przestudzić. Dodać do ziemniaków, razem z twarogiem. Dokładnie ugnieść na jednolitą masę. Obficie doprawić pieprzem, dodać sól do smaku, wymieszać.

Ciasto podzielić na dwie części (tą, której nie używamy zostawić w misce i przykryć ręcznikiem kuchennym). Jedną z nich cienko rozwałkować i szklanką wycinać kółka. Aby ciasto było cieńsze, każe kółko można dodatkowo rozwałkować. Na środku ułożyć farsz i dokładnie zlepić brzegi palcami, uważając, aby farsz nie dostał się pomiędzy brzegi, bo pierogi rozpadną się podczas gotowania. Ułożyć na ręczniku kuchennym i przykryć ściereczką, aby pierogi nie wyschły. Do dużego garnka nalać wodę, dodać płaską łyżkę soli. Na osolony wrzątek wrzucić pierogi, wymieszać i poczekać aż wypłyną. Długość gotowania zależy od grubości ciasta. Zazwyczaj po około 2 minutach od wypłynięcia można już delikatnie wyłowić pierogi łyżką cedzakową. Najlepiej wyłowić jedną sztukę i sprawdzić, czy ciasto rozpływa się w ustach. Podawać od razu, lub dodać śmietanę/jogurt, skwarki z boczku, lub przesmażoną na maśle cebulę.

Smacznego!

Najlepsze ciasto na pierogi
Domowe pierogi ruskie jak zrobić
Pierogi ruskie najlepsze

Inspiracja



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 28 stycznia, 2019
Kategorie: Pierogi, Wegetariańskie, Wytrawne

22 komentarzy

  1. Aga

    Wyglądają przepysznie 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  2. Monia

    Pięknie Ci wyszły 🙂 dawno nie jadłam 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, my też jemy zdecydowanie zbyt rzadko 😉

  3. Isia

    Ciasto robię tak samo i jest idealne ale daję olej rzepakowy zamiast oliwy bo nie lubie jej posmaku 🙂

    1. Marta

      🙂 🙂 🙂

  4. Ilona

    Uwielbiam ruskie bardzo ładne zdjęcia apetycznie wyglądają 🙂

    1. Marta

      Dziękuję, bardzo mi miło 🙂

  5. Basiulek

    Smak mojego dzieciństwa zawsze lepiłam z babcią 🙂

    1. Marta

      Babcine zawsze najsmaczniejsze 🙂

  6. Kasia

    Pyszności 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  7. Majka

    Do tej pory moje ulubione to z Twojego przepisu z kapustą i grzybami. Muszę nadrobić i te przygotować 😋

    1. Marta

      Z kapustą i z grzybami też uwielbiam, ale przygotowuję je w 90% w świątecznym okresie 🙂 Za to ciasto zaparzane jest równie pyszne z innym nadzieniem, więc ciekawe, czy to “zwykłe” zdoła je wyprzedzić w Twoim rankingu 😉

      1. Majka

        Swietne 😍 Ciasto równie perfekcyjne.

        1. Marta

          🙂 🙂 🙂

  8. Roz.

    Pyszne dzięki 🙂

    1. Marta

      Miło mi, że posmakowały 🙂

  9. Muuulka

    Ciasto genialne super się lepiło dziękuję 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę 🙂 pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
24 + 22 =


Top