Prosty chleb na kefirze

Chleb na kefirze to zdecydowanie mój faworyt wśród chlebów pszennych bez zakwasu. Jest bardzo prosty i szybki do przygotowania, a do tego przepyszny! Najlepiej smakuje pierwszego dnia, trudno mu się oprzeć od razu po wyjęciu z piekarnika, bo sam jego zapach jest już zniewalający ; ) Drugiego dnia nadal jest bardzo smaczny, choć pewnie z dnia na dzień będzie tracił na chrupkości jak to niestety bywa przy pieczywie pszennym pieczonym bez zakwasu. U nas dłużej niż do drugiego dnia nie dotrwał, ale w razie potrzeby zawsze można przecież z niego zrobić pyszne tosty ; ) Polecam!!!


Szybki pszenny chleb na kefirze

Składniki na zaczyn:

  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 1/4 szklanki wody

Drożdże zasypać mąką i cukrem. Dodać wodę, wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut.

Pozostałe składniki (keksówka o długości ok. 26 cm) :

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 i 1/2 szklanki kefiru
  • sezam do posypania

Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałe składniki (poza sezamem) i dokładnie wyrobić ciasto. (Używam w tym celu robota kuchennego z końcówką- hakiem do ciast drożdżowych i wyrabiam ok. 7 minut). Odstawić do wyrośnięcia na ok. 60-90 minut, przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami keksówki. Wierzch delikatnie posmarować wodą, posypać sezamem. Piec w rozgrzanym do 180 C (termoobieg) piekarniku przez ok. 50 minut.

Smacznego!


Prosty chleb na kefirze


Inspiracja.

Komentarzy: 41

  1. Aśka
    1 lutego 2016 / 13:06

    Uwielbiam Twoje chleby 🙂

    • Marta
      Autor
      2 lutego 2016 / 0:46

      Bardzo mi miło 🙂

  2. monika_z
    1 lutego 2016 / 13:59

    Pysznie wygląda 🙂

    • Marta
      Autor
      2 lutego 2016 / 0:46

      Dziękuję i zachęcam do wypróbowania 🙂

  3. nika
    1 lutego 2016 / 14:39

    Jutro będzie na śniadanie 🙂

    • Marta
      Autor
      2 lutego 2016 / 0:46

      Smacznego, daj znać jak smakował :))

  4. Ania
    1 lutego 2016 / 14:54

    Taki delikatny jak chmurka się zdaje 🙂 i te słodkie rączki 🙂

    • Marta
      Autor
      2 lutego 2016 / 0:47

      Jest delikatny i pyszny, polecam 🙂

  5. inka
    1 lutego 2016 / 19:53

    Wspaniały jest 🙂

    • Marta
      Autor
      2 lutego 2016 / 0:47

      Bardzo dziękuję, miło mi, że przypadł do gustu 🙂

  6. Misia
    1 lutego 2016 / 22:09

    Faktycznie prosty, mozna ten sezam zastapic?

    • Marta
      Autor
      2 lutego 2016 / 0:47

      Tak, można zastąpić np. makiem, ziarnami słonecznika, dyni, otrębami itp. lub całkiem pominąć.

  7. Sabina
    1 lutego 2016 / 23:03

    Piękny Martusiu już sobie wyobrażam jak musi pachnieć 🙂

    • Marta
      Autor
      2 lutego 2016 / 0:48

      Pachnie bosko, dziękuję 🙂

  8. 2 lutego 2016 / 17:02

    po prostu perfekcyjny! 🙂

    • Marta
      Autor
      2 lutego 2016 / 23:21

      Bardzo dziękuję! 🙂 super, że przypadł do gustu 🙂

  9. Dawid
    3 lutego 2016 / 0:15

    Ten chleb ma jedną zasadniczą wadę… jak już sięgniesz to na skibeczce się nie skończy ….

    • Marta
      Autor
      4 lutego 2016 / 1:24

      O tak, to muszę potwierdzić :):)

  10. Majka
    3 lutego 2016 / 23:13

    Mhmm…cudowny 🙂 Ten zapach, ten smak 🙂

    • Marta
      Autor
      4 lutego 2016 / 1:26

      Już sam zapach zwiastuje, że będzie pyszny, prawda? 🙂

  11. Majka
    4 lutego 2016 / 19:00

    Prawda!!! 🙂

  12. klara
    11 marca 2016 / 22:12

    Pycha!

  13. Hanka
    30 lipca 2016 / 19:05

    Pyszny i szybki do przygotowania gdy zabraknie chlebka, dzieciaki uwielbiaja ten smak 🙂

    • Marta
      Autor
      30 lipca 2016 / 22:24

      Bardzo się cieszę, radość Dzieci zawsze nagradza podwójnie 🙂

  14. Gabi
    27 stycznia 2017 / 20:33

    Chleb wyszedł pysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      29 stycznia 2017 / 1:28

      Bardzo się cieszę 🙂

  15. Iwona
    1 lutego 2017 / 20:52

    Czym mozna zastapic kefir? maslanka? jogurtem? mieszkam w Holandii.

    • Marta
      Autor
      1 lutego 2017 / 21:58

      Można spróbować z maślanką 🙂

  16. Gosia
    11 lutego 2017 / 12:57

    Wyszedł pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      12 lutego 2017 / 1:32

      Bardzo mi miło 🙂

  17. Emi
    17 stycznia 2019 / 1:55

    Pyszny i prosty 🙂

    • Marta
      Autor
      18 stycznia 2019 / 11:59

      Miło mi, że posmakował 🙂

  18. Aga
    12 marca 2020 / 13:05

    Pyszności 🙂

    • Marta
      Autor
      12 marca 2020 / 14:17

      Dziękuję 🙂

  19. anka
    14 kwietnia 2020 / 11:12

    A można suszone drożdże?

  20. anka
    14 kwietnia 2020 / 13:19

    witam

    Czy można zastąpić drożdże świeże na suszone ?

    • Marta
      Autor
      16 kwietnia 2020 / 9:57

      Tak 🙂 korzystam z przelicznika, że 25 g drożdży świeżych to 7g drożdży instant 🙂

  21. Wojtek
    8 czerwca 2020 / 8:35

    Mała uwaga, 50g drożdży to chyba zdecydowanie za dużo.

    • Marta
      Autor
      8 czerwca 2020 / 12:06

      Nie, to ilość drożdży, której użyłam i chleb wychodzi taki jak powinien 😉

  22. Tomasz
    25 października 2023 / 13:30

    Dzien dobry. Ile pojemności ma tu szklanka? Czy ciasto powinno byc takie leiste i mocno klejace sie?

    • Marta
      Autor
      25 października 2023 / 22:46

      Dzień dobry, szklanka ma u mnie zawsze 250 ml. Ciasto jest dość klejące, dlatego do wyrabiania używam robota kuchennego. Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
17 − 14 =