Kontakt

blog kulinarny

Prosty chleb na kefirze

Chleb na kefirze to zdecydowanie mój faworyt wśród chlebów pszennych bez zakwasu. Jest bardzo prosty i szybki do przygotowania, a do tego przepyszny! Najlepiej smakuje pierwszego dnia, trudno mu się oprzeć od razu po wyjęciu z piekarnika, bo sam jego zapach jest już zniewalający ; ) Drugiego dnia nadal jest bardzo smaczny, choć pewnie z dnia na dzień będzie tracił na chrupkości jak to niestety bywa przy pieczywie pszennym pieczonym bez zakwasu. U nas dłużej niż do drugiego dnia nie dotrwał, ale w razie potrzeby zawsze można przecież z niego zrobić pyszne tosty ; ) Polecam!!!


Szybki pszenny chleb na kefirze

Składniki na zaczyn:

  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 1/4 szklanki wody

Drożdże zasypać mąką i cukrem. Dodać wodę, wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut.

Pozostałe składniki (keksówka o długości ok. 26 cm) :

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 i 1/2 szklanki kefiru
  • sezam do posypania

Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałe składniki (poza sezamem) i dokładnie wyrobić ciasto. (Używam w tym celu robota kuchennego z końcówką- hakiem do ciast drożdżowych i wyrabiam ok. 7 minut). Odstawić do wyrośnięcia na ok. 60-90 minut, przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami keksówki. Wierzch delikatnie posmarować wodą, posypać sezamem. Piec w rozgrzanym do 180 C (termoobieg) piekarniku przez ok. 50 minut.

Smacznego!


Prosty chleb na kefirze


Inspiracja.



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 1 lutego, 2016
Kategorie: Chleby, Chleby i bułeczki, Dodatki, Drożdżowe, Śniadania i kolacje

30 komentarzy

  1. Aśka

    Uwielbiam Twoje chleby 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  2. monika_z

    Pysznie wygląda 🙂

    1. Marta

      Dziękuję i zachęcam do wypróbowania 🙂

  3. nika

    Jutro będzie na śniadanie 🙂

    1. Marta

      Smacznego, daj znać jak smakował :))

  4. Ania

    Taki delikatny jak chmurka się zdaje 🙂 i te słodkie rączki 🙂

    1. Marta

      Jest delikatny i pyszny, polecam 🙂

  5. inka

    Wspaniały jest 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję, miło mi, że przypadł do gustu 🙂

  6. Misia

    Faktycznie prosty, mozna ten sezam zastapic?

    1. Marta

      Tak, można zastąpić np. makiem, ziarnami słonecznika, dyni, otrębami itp. lub całkiem pominąć.

  7. Sabina

    Piękny Martusiu już sobie wyobrażam jak musi pachnieć 🙂

    1. Marta

      Pachnie bosko, dziękuję 🙂

  8. po prostu perfekcyjny! 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję! 🙂 super, że przypadł do gustu 🙂

  9. Dawid

    Ten chleb ma jedną zasadniczą wadę… jak już sięgniesz to na skibeczce się nie skończy ….

    1. Marta

      O tak, to muszę potwierdzić :):)

  10. Majka

    Mhmm…cudowny 🙂 Ten zapach, ten smak 🙂

    1. Marta

      Już sam zapach zwiastuje, że będzie pyszny, prawda? 🙂

  11. Majka

    Prawda!!! 🙂

  12. Hanka

    Pyszny i szybki do przygotowania gdy zabraknie chlebka, dzieciaki uwielbiaja ten smak 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, radość Dzieci zawsze nagradza podwójnie 🙂

  13. Gabi

    Chleb wyszedł pysznie 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę 🙂

  14. Iwona

    Czym mozna zastapic kefir? maslanka? jogurtem? mieszkam w Holandii.

    1. Marta

      Można spróbować z maślanką 🙂

  15. Gosia

    Wyszedł pycha 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
12 − 4 =


Top