Chleb na kefirze to zdecydowanie mój faworyt wśród chlebów pszennych bez zakwasu. Jest bardzo prosty i szybki do przygotowania, a do tego przepyszny! Najlepiej smakuje pierwszego dnia, trudno mu się oprzeć od razu po wyjęciu z piekarnika, bo sam jego zapach jest już zniewalający ; ) Drugiego dnia nadal jest bardzo smaczny, choć pewnie z dnia na dzień będzie tracił na chrupkości jak to niestety bywa przy pieczywie pszennym pieczonym bez zakwasu. U nas dłużej niż do drugiego dnia nie dotrwał, ale w razie potrzeby zawsze można przecież z niego zrobić pyszne tosty ; ) Polecam!!!

Składniki na zaczyn:
- 50 g świeżych drożdży
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka cukru
- 1/4 szklanki wody
Drożdże zasypać mąką i cukrem. Dodać wodę, wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut.
Pozostałe składniki (keksówka o długości ok. 26 cm) :
- 1/2 kg mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 i 1/2 szklanki kefiru
- sezam do posypania
Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałe składniki (poza sezamem) i dokładnie wyrobić ciasto. (Używam w tym celu robota kuchennego z końcówką- hakiem do ciast drożdżowych i wyrabiam ok. 7 minut). Odstawić do wyrośnięcia na ok. 60-90 minut, przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami keksówki. Wierzch delikatnie posmarować wodą, posypać sezamem. Piec w rozgrzanym do 180 C (termoobieg) piekarniku przez ok. 50 minut.
Smacznego!

Inspiracja.
Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 1 lutego, 2016
Kategorie: Chleby, Chleby i bułeczki, Dodatki, Drożdżowe, Śniadania i kolacje
Uwielbiam Twoje chleby 🙂
Bardzo mi miło 🙂
Pysznie wygląda 🙂
Dziękuję i zachęcam do wypróbowania 🙂
Jutro będzie na śniadanie 🙂
Smacznego, daj znać jak smakował :))
Taki delikatny jak chmurka się zdaje 🙂 i te słodkie rączki 🙂
Jest delikatny i pyszny, polecam 🙂
Wspaniały jest 🙂
Bardzo dziękuję, miło mi, że przypadł do gustu 🙂
Faktycznie prosty, mozna ten sezam zastapic?
Tak, można zastąpić np. makiem, ziarnami słonecznika, dyni, otrębami itp. lub całkiem pominąć.
Piękny Martusiu już sobie wyobrażam jak musi pachnieć 🙂
Pachnie bosko, dziękuję 🙂
po prostu perfekcyjny! 🙂
Bardzo dziękuję! 🙂 super, że przypadł do gustu 🙂
Ten chleb ma jedną zasadniczą wadę… jak już sięgniesz to na skibeczce się nie skończy ….
O tak, to muszę potwierdzić :):)
Mhmm…cudowny 🙂 Ten zapach, ten smak 🙂
Już sam zapach zwiastuje, że będzie pyszny, prawda? 🙂
Prawda!!! 🙂
Pycha!
Pyszny i szybki do przygotowania gdy zabraknie chlebka, dzieciaki uwielbiaja ten smak 🙂
Bardzo się cieszę, radość Dzieci zawsze nagradza podwójnie 🙂
Chleb wyszedł pysznie 🙂
Bardzo się cieszę 🙂
Czym mozna zastapic kefir? maslanka? jogurtem? mieszkam w Holandii.
Można spróbować z maślanką 🙂
Wyszedł pycha 🙂
Bardzo mi miło 🙂
Pyszny i prosty 🙂
Miło mi, że posmakował 🙂
Kontakt