![Desery na słodki stół przepisy](https://www.marta-gotuje.pl/marta-gotuje.pl/wp-content/uploads/2021/05/desery-na-slodki-stol-przepisy.jpg)
Słodki stół
Na ostatnią rodzinną uroczystość przygotowałam tzw. słodki stół, który składał się z prostych deserków podanych w plastikowych pojemniczkach. To idealna propozycja na urodziny, imieniny, chrzest, czy parapetówkę. Wbrew pozorom jest to bardzo szybkie rozwiązanie, szybsze niż przygotowanie kilku tradycyjnych ciast i idealnie sprawdza się na każdej imprezie. Zawsze robi na zaproszonych gościach duże wrażenie. Plastikowe opakowania są do kupienia np. w Makro i innych większych supermarketach, mój zestaw zamówiłam z allegro. Są to pojemniki wielorazowego użytku, po umyciu nadają się na kolejną imprezę : ) To już moje kolejne podejście do słodkiego stołu, ale wierzcie mi, że jego przygotowanie zajmuje o wiele mniej czasu niż zapisanie wszystkich proporcji (możecie tu działać na oko i spontanicznie, najlepsze są niespodziewane mieszanki z nadmiaru składników). Desery są lekkie, idealne na wiosenno/letnie przyjęcia.
![Słodki stół przepisy](https://www.marta-gotuje.pl/marta-gotuje.pl/wp-content/uploads/2021/05/slodki-stol-przepisy.jpg)
Desery na słodki stół przepisy
Moje ostatnie desery na słodki stół- przepisy, które robi się bardzo szybko przygotowałam w następujących smakach:
- Krem kajmakowy z bakaliami i bezą
- Leśny mech
- Brownie z kremem orzechowym i jeżyną
- Galaretki z bitą śmietaną
- Oreo z truskawką
- Eton Mess
- Brownie z mango
W kilku z nich korzystałam z lekkiego kremu na bazie śmietanki i mascarpone, wystarczy przygotować go raz i podzielić na różne desery, ale w przepisach uwzględniłam proporcje konkretnie dla danej propozycji, gdybyście mieli ochotę na zmiany. Jeśli impreza odbywa się w chłodniejszy dzień świetnie sprawdzi się również sama bita śmietana.
![Przepisy na słodki stół](https://www.marta-gotuje.pl/marta-gotuje.pl/wp-content/uploads/2021/05/przepisy-na-slodki-stol.jpg)
Jak zrobić desery na słodki stół
Deserki bezowe z kremem kajmakowym i bakaliami – 20 szt. pojemność 120 ml
Składniki:
- 150 g mini bezików
- 250 g mascarpone (schłodzonego)
- 250 g kajmaku (schłodzonego)
- 300 ml śmietanki kremówki 36% lub 30 %
- 70 g posiekanych orzechów włoskich
- 70 g suszonych daktyli
- płatki migdałów/ rurki/ mini biszkopty do dekoracji
Na dno pucharków przesypać bezy. Orzechy i daktyle drobno posiekać. Mascarpone zmiksować z kajmakiem na gładką masę. W oddzielnym naczyniu ubić kremówkę na sztywno. Dodawać po 1 łyżce ubitej śmietanki do masy kajmakowej, mieszając delikatnie szpatułką. Na koniec dodać do masy orzechy i daktyle. Przełożyć po łyżce kremu do każdego naczynia, posypać kolejną porcją bezików, udekorować.
![Słodki stół desery](https://www.marta-gotuje.pl/marta-gotuje.pl/wp-content/uploads/2021/05/slodki-stol-desery.jpg)
Leśny mech – 25 szt. pojemność 150 ml
Składniki:
- 4 jajka (wielkość L)
- 120 g cukru
- 160 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- odrobina zielonego barwnika (lub zmiksowany szpinak)
- 500 ml śmietanki kremówki 36% (dobrze schłodzonej)
- 250 g mascarpone (schłodzonego)
- 1 łyżka cukru pudru
- 125 g borówek
- 300 g truskawek
Białka oddzielić od żółtek i ubić mikserem na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując do czasu, aż piana będzie gładka i lśniąca. Dodać żółtka, krótko zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo przesiewać do ubitych jajek z cukrem. Delikatnie mieszać drewnianą lub silikonową szpatułką, tylko do połączenia. Na koniec dodać barwnik i ponownie delikatnie wymieszać. Dno tortownicy (21 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę i piec w piekarniku rozgrzanym do 160 C (góra-dół) przez ok. 45 minut, do suchego patyczka. Wystudzić i pokruszyć. Połowę ciasta przesypać na dno pojemników. Umyte truskawki (pokrojone w mniejsze kawałki) i borówki przełożyć na ciasto. Kremówkę ubić z mascarpone i cukrem pudrem na gęsty krem. Wyłożyć na owoce. Przykryć pozostałym ciastem i owocami.
![Przepisy na desery słodki stół](https://www.marta-gotuje.pl/marta-gotuje.pl/wp-content/uploads/2021/05/przepisy-na-desery-slodki-stol.jpg)
Brownie z kremem orzechowym i jeżyną – 16 szt. pojemność 120 ml
Składniki na Brownie (forma 10×21 cm):
UWAGA – połowę upieczonego brownie wykorzystujemy do drugiego deseru z mango
- 80 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 jajka (wielkość L)
- 80 g trzcinowego cukru
- 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
- 1/2 łyżki kakao
- szczypta soli
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 C (termoobieg). Masło i połamaną na kawałki czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Jajka (żółtka i białka razem) zmiksować z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać roztopioną czekoladę z masłem, wymieszać do połączenia się składników. Na koniec wsypać suche składniki (mąkę, kakao oraz sól). Dokładnie wymieszać i przelać masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 25 minut, wyjąć z piekarnika i studzić na metalowej kratce. Przestudzone brownie pokruszyć na dno pucharków.
Składniki na krem orzechowy:
- 150 g masła orzechowego 100%
- 100 g kajmaku
- 250 g mascarpone (schłodzonego)
- 100 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% (schłodzonej)
- 125 g jeżyn
Wszystkie składniki poza jeżynami zmiksować na gładki krem. Przełożyć po łyżce na przygotowane brownie, udekorować jeżynami.
![Jak zrobić słodki stół](https://www.marta-gotuje.pl/marta-gotuje.pl/wp-content/uploads/2021/05/jak-zrobic-slodki-stol.jpg)
Galaretki z bitą śmietaną – 18 szt. pojemność 120 ml
Składniki:
- 2 galaretki o ulubionym smaku + 1 litr wody
- 200 ml śmietanki kremówki 36 % (dobrze schłodzonej)
- 100 g mascarpone (schłodzonego)
- 1/2 łyżki cukru pudru
- mini herbatniki do dekoracji
Galaretki rozpuścić we wrzątku, schłodzić i przelać do pojemników. Przełożyć do lodówki do czasu aż stężeją. Kremówkę ubić z mascarpone i cukrem pudrem na gęsty krem. Wyłożyć na stężałą galaretkę.
![Deserki na słodki stół](https://www.marta-gotuje.pl/marta-gotuje.pl/wp-content/uploads/2021/05/deserki-na-slodki-stol.jpg)
Oreo z truskawką – 14 szt. pojemność 120 ml
Składniki:
- 200 g truskawek
- 180 g ciasteczek Oreo
- 250 ml śmietanki kremówki 36% (dobrze schłodzonej)
- 125 g mascarpone (schłodzonego)
- 1/2 łyżki cukru pudru
Ciasteczka pokruszyć, podzielić na dwie części. Pierwszą z nich wyłożyć w miarę po równo na spód pojemników. Truskawki umyć, obrać z szypułek, połowę pokroić w drobne kawałki. Przełożyć połowę na ciasteczka. Kremówkę ubić z mascarpone i cukrem pudrem na gęsty krem. Przełożyć na warstwę truskawek. Posypać pozostałymi ciasteczkami i udekorować połówkami truskawek.
![Słodki stół](https://www.marta-gotuje.pl/marta-gotuje.pl/wp-content/uploads/2021/05/slodki-stol.jpg)
Eton Mess – 14 szt. pojemność 120 ml
Składniki:
- 250 g truskawek
- 80 g bezików
- 125 g mascarpone (schłodzonego)
- 250 ml śmietanki kremówki 36 % (schłodzonej)
- 1/2 łyżki cukru pudru
Na dno pucharków pokruszyć bezy, przełożyć drobno pokrojone truskawki. Kremówkę zmiksować z mascarpone i cukrem pudrem na gęsty krem. Rozłożyć na truskawkach, udekorować bezą.
![Słodki stół krok po kroku](https://www.marta-gotuje.pl/marta-gotuje.pl/wp-content/uploads/2021/05/slodki-stol-krok-po-kroku.jpg)
Brownie z mango – 16 szt. pojemność 120 ml
Składniki na Brownie (forma 10×21 cm):
UWAGA – połowę upieczonego brownie wykorzystujemy do drugiego deseru z kremem orzechowym
- 80 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 jajka (wielkość L)
- 80 g trzcinowego cukru
- 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
- 1/2 łyżki kakao
- szczypta soli
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 C (termoobieg). Masło i połamaną na kawałki czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Jajka (żółtka i białka razem) zmiksować z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać roztopioną czekoladę z masłem, wymieszać do połączenia się składników. Na koniec wsypać suche składniki (mąkę, kakao oraz sól). Dokładnie wymieszać i przelać masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 25 minut, wyjąć z piekarnika i studzić na metalowej kratce. Przestudzone brownie pokruszyć na dno pucharków.
Składniki na mus mango:
- 300 g pulpy z mango (pozostałą część pulpy z puszki zostawić do dekoracji)
- 50 g jogurtu greckiego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 10 g żelatyny w proszku
- 150 ml śmietanki kremówki 36%, dobrze schłodzonej
- 1/2 łyżki cukru pudru
Żelatynę zalać wodą do jej przykrycia (kilka łyżek zimnej wody), odstawić na 10 minut do napęcznienia. Pulpę z mango przelać do małego garnka. Dodać sok z cytryny, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika. Żelatynę dodać do gorącego puree, dobrze wymieszać do połączenia. Wystudzić do temperatury pokojowej, dodać jogurt i dokładnie wymieszać. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Do ubitej kremówki stopniowo dodawać puree z mango z jogurtem, delikatnie mieszając. Krótko wymieszać, tylko do połączenia i otrzymania jednolitego musu, bez białych smug śmietany. Wyłożyć mus na pokruszone brownie, wyrównać. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Polać pozostałą częścią pulpy mango.
![Desery na słodki stół](https://www.marta-gotuje.pl/marta-gotuje.pl/wp-content/uploads/2021/05/desery-na-slodki-stol.jpg)
Lista zakupów desery na słodki stół
Poniżej zostawiam Wam moją listę zakupów na desery na słodki stół:
- 750 g truskawek
- 125 g borówek
- 125 g jeżyn
- 1750 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 1100 g mascarpone
- 350 g kajmaku
- 70 g orzechów włoskich
- 70 g suszonych daktyli
- 6 jajek (wielkość L)
- 3 łyżki cukru pudru
- 120 g cukru + 80 g cukru trzcinowego
- 160 g mąki pszennej tortowej + 1 i ½ łyżki
- ½ łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 galaretki o ulubionym smaku
- 180 g ciasteczek Oreo
- 230 g mini bezików
- 80 g masła
- 400 g pulpy z mango (1 puszka)
- 50 g jogurtu greckiego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 10 g żelatyny w proszku
- odrobina zielonego barwnika
- mini herbatniki/biszkopty, rurki, listki mięty do dekoracji
![słodki stół jak zrobić](https://www.marta-gotuje.pl/marta-gotuje.pl/wp-content/uploads/2021/05/slodki-stol-jak-zrobic-1.jpg)
Pozostałe inspiracje
Mus czekoladowy z malinami – przepis
![Mus czekoladowy z malinami](https://www.marta-gotuje.pl/marta-gotuje.pl/wp-content/uploads/2021/10/mus-czekoladowy-z-malinami.jpg)
![Mus czekoladowy z sosem malinowym](https://www.marta-gotuje.pl/marta-gotuje.pl/wp-content/uploads/2021/10/mus-czekoladowy-z-sosem-malinowym.jpg)
Pudding chia z musem mango
- mleczko kokosowe (1 puszka)
- 4 łyżki nasion chia
- opcjonalnie miód lub syrop klonowy do smaku
- mus mango – pulpa
Mleczko kokosowe wymieszać z nasionami chia, odstawić do lodówki. Po kilku godzinach przemieszać i przełożyć do pojemników, udekorować pulpą z mango.
![Pudding chia z mango](https://www.marta-gotuje.pl/marta-gotuje.pl/wp-content/uploads/2021/10/pudding-chia-z-mango.jpg)
![Pudding chia](https://www.marta-gotuje.pl/marta-gotuje.pl/wp-content/uploads/2021/10/pudding-chia.jpg)
Więcej inspiracji znajdziecie na moim instagramie
Rewelacyjne bardzo dziękuję gościom szczena opadła 🙂
Autor
Miło mi, pozdrawiam 🙂
Czy takie deserki mogą długo stać na stole? Potrzebowałabym je wystawić koło poludnia a przyjęcie jest wieczorem?
Autor
Po podaniu stały u nas na stole przez całą imprezę i było ok, ale jednak spróbowałabym je wyjąć z lodówki na świeżo tuż przed przyjęciem 🙂
Jak dużo szpinaku użyć do deserków leśny mech?
Autor
Zmiksowana garść powinna być wystarczyć 🙂
Bardzo dziękuję za te przepisy zrobiłam na chrzciny córki wszyscy zachwyceni każdy jeden pyszny 🙂
Autor
Bardzo się cieszę 😀
Fajne przepisy na te deserki.dziękyję za inspirację.już szklaneczki zakupiłam
Autor
Bardzo się cieszę, że się przydadzą 🙂
Witam, czy zrobione wieczorem nie ucierpią w lodówce do wieczora następnego dnia?
Autor
Kremy można przygotować z wyprzedzeniem, a przełożyć w dniu podania, aby zachować chrupkość bezy 🙂
Czy galaretki mogę przygotować sobie już we środę jeśli uroczystość mam zaplanowaną na sobotę?
Kiedy najlepiej przygotować sobie pozostałe deserki? Czy nie stanie się im nic jeśli zrobię w piątek wieczorem?
Autor
Galaretki trzymane w lodówce przetrwają, ale śmietanę dodałabym w dniu podania 🙂 Podobnie z innymi deserami, „szkielet” i kremy można przygotować w piątek, ale przełożyć w sobotę, jeśli jest taka możliwość 🙂
Witam, jakiej pojemności są pucharki do tych deserów z góry dziękuję za odpowiedź
Autor
120 ml i 150 ml (okrągłe) 🙂
Witam, na ile gości taka ilość wystarczy? Mniej więcej oczywiście. Pozdrawiam
Autor
Nie umiem się odnieść, to zależy, czy poza deserami planuje Pani dodatkowe wypieki, a także od apetytu gości itd. U mnie było ok. 20 osób i jeszcze sporo zostało, na tyle, że goście zostali obdarowani do domu 🙂
Dzień dobry czybirientuje się pani w jakiekolwiek cenie można sprzedawać takie deserki ,jak to wyliczyć itp ?
Autor
Niestety nie wiem 🙂
Pięknie wyglądają te deserki, chciałoby się je zjeść oczami.
Czy kubeczki do nich są plastikowe, gdzie je Pani kupuje?
Autor
Dziękuję 🙂 kubeczki kupiłam na Allegro, są plastikowe, ale wielorazowego użytku, można nawet myć w zmywarce, nic się z nimi nie dzieje 🙂
Witam, czy krem z kremówki i mascarpone można przygotować w całości i później tylko łączyć z ze składnikami z poszczególnych przepisów? Np. z kajmakiem itd.?
Autor
Tam gdzie jest takie połączenie jak najbardziej tak 🙂 ale akurat ten o którym Pani wspomina ma inną kolejność, najpierw mascarpone+kajmak później ubita śmietana, tutaj trudno będzie wmieszać kajmak do ubitej kremówki z mascarpone, bo jest zbyt „zwarty”:)
Na ile pojemników zrobiła Pani ten deserek mango z chia?
Polecam te przepisy wszystkim, którzy chcą zaskoczyć swoich bliskich smacznym i efektownym deserem. Na pewno zostaną zachwyceni!
Autor
Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂
Przepisy rewelacyjne bardzo dziękuję za pomoc przez wiadomości 🙂
Autor
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam 🙂
A czy któryś z tych deserów można mrozić ? Dziękuje
Autor
Według mnie stracą na smaku 🙁
Dzień dobry. Ile godzin zajmuje zrobienie takich deserków?
Autor
Niestety nie umiem odpowiedzieć na to pytanie, robiłam na raty i całość była rozłożona w czasie 🙂
Witam
Przepysznie to wygląda, ale jestem czasowo ograniczona.
Więc ile czadu to wszystko zajęło pani.?
Pozdrawiam
Autor
Witam, niestety nie wiem, nie sprawdzałam czasu i podzieliłam pracę na etapy 🙂
Na ile osób jest ten deser z mango i chia
Czy brownie mogę upiec w środę, jeśli deserki podam w sobotę?
Autor
Tak 🙂
Dzień dobry, czy desery z kremem z mascarpone mogę przygotować wieczór przed uroczystością? Nic się nie stanie z kremem?
To chyba najlepsze inspiracje,jakie znalazłam w internecie 🙂
Autor
Dzień dobry, tak, wszystkie można zrobić dzień wcześniej 🙂 te z ciasteczkami i bezami mogą być mniej chrupiące, dlatego jeśli jest możliwość, najlepiej krem przygotować z wyprzedzeniem, ale te konkretne desery przełożyć w dniu podania 🙂
Czy na galaretki mogę wyłożyć wcześniej masę bita śmietana z mascarpone ( np. w sobotę jeśli desery planuje podać w niedzielę )?
Autor
Tak 🙂
Gdzie można kupić takie pojemniki?;)
Autor
Kupiłam na allegro 🙂