Rolada serowa to idealne danie, do podania na rodzinnej imprezie, czy spotkaniu ze znajomymi. Bardzo efektowna, prosta do zrobienia i pyszna. Smakuje świetnie zarówno na ciepło jak i na zimno. Niepowtarzalny smak gwarantuje dodatek Ajvaru ostrego Podravka, który świetnie pasuje nie tylko do mięs, czy w formie dipu ale również do makaronów i potraw z kuchni śródziemnomorskiej. Potrafi wzbogacić każde, nawet proste danie, więc warto mieć go w swojej spiżarni. Ajvar Podravka został przygotowany w oparciu o oryginalne chorwackie receptury i ma świetny skład – nie zawiera konserwantów, aromatów i sztucznych dodatków. Polecam!!!
Składniki (blacha o wymiarach 23×33 cm):
- 400 g żółtego sera
- 4 jajka (wielkość L)
- 100 g gęstego jogurtu naturalnego
Jajka wymieszać z jogurtem. Dodać ser, starty na grubych oczkach tarki, dokładnie wymieszać. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 20 minut. Wyjąć z piekarnika, zdjąć z blachy. Odwrócić spodem do góry i delikatnie usunąć papier do pieczenia. Przy brzegach można pomóc sobie nożem.
Składniki na nadzienie:
- 500 g mięsa mielonego
- 4 łyżki Ajvaru ostrego Podravka
- 1 jajko (wielkość L)
- 2 łyżki bułki tartej
- pieprz
Wszystkie składniki wymieszać. Przełożyć równomiernie na upieczony serowy spód, zostawiając ok. 1,5 cm wolnego miejsca wzdłuż jednej z dłuższych krawędzi. Zwinąć roladę w stronę wolnego brzegu. Całość zawinąć w papier do pieczenia, przełożyć ponownie do piekarnika rozgrzanego do 180 C (termoobieg) i piec przez 40 minut. Pokroić w plastry i podawać z Ajvarem ostrym Podravka.
Smacznego!
Ajvar Podravka jest dostępny w wersji łagodnej i ostrej. Ostatnio na rynku pojawiły się również super nowości:
Ajvar Podravka z cebulką, Ajvar Podravka BBQ oraz Ajvar Podravka z sosem chrzanowym. Dla każdego coś dobrego : ) Polecam!
*Wpis powstał przy współpracy z marką Podravka
Ale to pysznie wyglada ❤️❤️❤️
Autor
Bardzo dziękuję i polecam 🙂
Wygląda rewelacyjnie na pewno zrobię 🙂
Autor
Super, daj znać jak posmakowało 🙂
Mniam!
Autor
🙂 🙂 🙂
Super pomysł 🙂
Autor
Dziękuję 🙂
Świetny pomysł 😍 A ja mam nawet domowy ajvar 😉
Autor
Nie pozostaje nic innego jak wypróbować 😉
Ale pyszności ❤️
Autor
Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂
Kiedyś robiłam roladę ale dałam wiecej sera i bez jogurtu wiec twoja pewnie delikatniejsza do środka mięso i pieczarki i było mdło z ajvarem myśle lepszy charakter bardziej wyrazisty bo sam w sobie lubię wiec spróbuje.
Autor
Polecam wypróbować, w wersji z ajvarem jest pyszna i zdecydowanie nie brakuje jej charakteru 🙂
Bardzo dobra roladka zamiana sera na jogurt wyszła na plus bede korzystać z pomysłu dziękuję.
Autor
Super! cieszę się, że posmakowała 🙂
A co to za dodatki na przedostatnim zdjeciu?
Autor
Sałatka z ogórków i indyjski ryż 😉
Pyszna jest 🙂
Autor
Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂
Pyszna! ❤️
Autor
Miło mi, że posmakowało 🙂
Wygląda smakowicie! Inny sposób na podanie rodzinie mięsa mielonego – podoba mi się 🙂
Autor
Dziękuję i polecam 🙂
Bardzo smaczne też na zimno na przegryzke 🙂
Autor
Miło mi, że smakowało 🙂
Ja już wypróbowałam przepis i jestem zachwycona! Smakuje rewelacyjnie zarówno na ciepło jak i na zimno. Poza tym przygotowanie nie jest trudne ani czasochłonne. Mojej rodzinie bardzo smakowało, nawet teściowa prosiła mnie o przepis. Na pewno rolada często będzie gościła na moim stole 🙂 zdecydowanie polecam przepis 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂
Mięso ma być owinięte papierem do pieczenia dookoła? Będę wdzięczna za odpowiedź.
Autor
Mięso przekładamy na serowy spód, zawijamy w roladę i całość owijamy papierem do pieczenia 🙂
Pyszniutkie wyszło, nie miałam ajwaru ale dałam za to trochę koncentratu z przyprawami 🙂
Autor
Super 🙂