Schab po meksykańsku

Uwielbiam meksykańskie dania, zwłaszcza te jednogarnkowe : ) Przygotowuję je zawsze w dużej ilości, a odgrzewane kolejnego dnia smakują jeszcze lepiej! Tym razem zamiast naszego ulubionego gulaszu przygotowałam schab po meksykańsku i ta wersja jest równie pyszna. W większości użyłam warzyw mrożonych, ale latem lepiej wykorzystać sezonowe. Polecam!!!


Schab po meksykańsku

Składniki:

  • 1 kg schabu
  • 2 czerwone cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 duża marchewka
  • 1 mrożony miks warzyw (450g): czerwona fasola, zielona fasolka, kukurydza, groszek
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego

Schab umyć, pokroić w małe paski. Doprawić solą, pieprzem, czerwoną papryką i podsmażyć na 1-2 łyżkach rozgrzanego oleju. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać i przesmażyć. Zalać wodą (tak, aby przykryła całość – ok. 2 szklanek) i gotować pod przykryciem 30 minut. Dodać pokrojone w mniejsze kawałki papryki, pokrojoną w plasterki marchewkę oraz mrożoną fasolę, fasolkę, kukurydzę, groszek i dusić kolejne 30 minut – do miękkości mięsa i warzyw. Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i pogotować chwilę razem.

Smacznego!


Meksykański schab przepis

Komentarzy: 22

  1. Aga
    15 października 2018 / 12:05

    Smacznie wygląda też lubię robić obiad z górką ale motywacja inna bo odpada gotowanie kolejnego dnia 🙂

    • Marta
      Autor
      15 października 2018 / 23:33

      🙂 🙂 🙂

  2. Gosia
    15 października 2018 / 12:28

    Chętnie zrobię takie coś innego 🙂

    • Marta
      Autor
      15 października 2018 / 23:33

      Polecam 🙂

  3. Isia
    15 października 2018 / 13:54

    Wspaniały obiad 🙂

    • Marta
      Autor
      15 października 2018 / 23:33

      Bardzo dziękuję 🙂

  4. Majka
    15 października 2018 / 13:55

    Smakowicie 😀

    • Marta
      Autor
      15 października 2018 / 23:34

      Dziękuję 🙂

  5. Emi
    15 października 2018 / 14:35

    Uwielbiam takie „gulaszowe” wynalazki a ze schabem to już w ogóle.

    • Marta
      Autor
      15 października 2018 / 23:34

      W takim razie koniecznie wypróbuj 🙂

  6. Ania
    15 października 2018 / 15:38

    Będę robić 🙂

    • Marta
      Autor
      15 października 2018 / 23:34

      Super, daj znać jak posmakowało 🙂

  7. N.
    15 października 2018 / 17:35

    Super obiadek nie miałam mrożonki ale zrobiłam z warzywami w puszce tylko dodałam na sam koniec i krócej mięso prazylam 🙂

    • Marta
      Autor
      15 października 2018 / 23:35

      Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂

  8. 15 października 2018 / 18:49

    Można to jeść bez końca

    • Marta
      Autor
      15 października 2018 / 23:35

      Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂

  9. Kinia
    15 października 2018 / 19:41

    Mniam mniam 🙂

    • Marta
      Autor
      15 października 2018 / 23:35

      Dziękuję 🙂

  10. Jola
    15 października 2018 / 22:42

    Super ❤️

    • Marta
      Autor
      15 października 2018 / 23:36

      Cieszę się, że przepis się spodobał 🙂

  11. Olusia
    17 października 2018 / 13:41

    Wyszło pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      17 października 2018 / 22:45

      Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂

Skomentuj Gosia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
30 − 17 =