Kontakt

blog kulinarny

Sernik słodko słony

Sernik słodko słony to propozycja na intensywnie czekoladowy sernik z dodatkiem soli i chili, które idealnie podkręcają jego smak. Całość zwieńczona jest polewą z czekolady i masła orzechowego. Aż trudno uwierzyć, że to jeszcze sernik ; ) Polecam!

Sernik czekoladowy


Składniki na spód (tortownica o średnicy 26-28 cm):

  • 130 g mąki
  • 20 g kakao
  • 1 szczypta soli
  • 65 g cukru
  • 75 g masła

Masa serowa:

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • szczypta chili w proszku
  • 700 g twarogu (mielony o zawartości 7-10% tłuszczu)
  • 300 g mascarpone
  • 220 g cukru trzcinowego
  • 20 g mąki
  • 5 jajek (wielkość L)
  • szczypta soli

Polewa:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • szczypta soli
  • opcjonalnie posiekane orzeszki ziemne i sól w płatkach

Przygotować spód. Mąkę, kakao, cukier i sól wymieszać. Dodać roztopione masło i łyżką dokładnie zagnieść ciasto (nie łączy się w zbitą kulę). Wyłożyć nim dno tortownicy pokryte papierem do pieczenia, bardzo mocno dociskając, aby spód był chrupiący. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C (góra-dół) przez ok. 10 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia i stwardnienia. Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 170 C.

Kremówkę zagotować w niewielkim garnku. Kiedy zacznie wrzeć, wyłączyć i wrzucić do środka połamaną czekoladę i chili. Odczekać kilka minut, a następnie mieszać do momentu uzyskania gładniej, lśniącej masy. Twaróg zmiksować z mascarpone. Dodać mąkę, cukier i sól, mieszać tylko do połączenia się składników. Następnie dodać jajka, jedno po drugim. Na koniec masę czekoladową (może być ciepła). Wymieszać i przelać na przestudzony spód. Piec w kąpieli wodnej (na poziom poniżej sernika wstawić małe naczynie żaroodporne wypełnione do połowy wodą) przez ok. 45 minut, do czasu aż boki sernika się zetną, a środek będzie delikatnie trzęsący. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i pozostawić sernik w zamkniętym piekarniku do wystudzenia, a następnie przełożyć do lodówki najlepiej na całą noc.

Przed podaniem roztopić w kąpieli wodnej: czekoladę z masłem orzechowym i solą. Rozprowadzić na wierzchu sernika. Opcjonalnie udekorować posiekanymi orzeszkami ziemnymi i solą w płatkach.

Smacznego!


Sernik słodko słony


Kremowy sernik czekoladowy

Inspiracja “Lubie. Atlas z przepisami”



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 3 stycznia, 2018
Kategorie: Ciasta, Serniki

16 komentarzy

  1. Edyta

    Jakie to musi być pyszne!!!

    1. Marta

      Dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  2. Aga

    Moje smaki 🙂

    1. Marta

      🙂 🙂 🙂

  3. Majka

    Mmm…delicious ❤️

    1. Marta

      Dziękuję!!! 🙂

  4. Rosie

    Idealny na te smutne styczniowe dni 😀

    1. Marta

      Zdecydowanie 🙂

  5. Mia

    Fajne połączenie nigdy nie jadłam czekoladowego sernika…

  6. Grażyna

    Sernik jest przepyszny smakuje zupełnie jak czekoladowy mus 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakował 🙂

  7. Madzia

    Wyszedł super 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
26 − 19 =


Top