Przepis na dzisiejszy sernik bardzo mnie zaintrygował, kiedy po programie Masterchef został uznany za najlepszy sernik na świecie : ) Przygotowała go Sylwia Ładyga i oczywiście nie byłabym sobą, gdybym go nie wypróbowała : ) Smakiem przypomina mi bardzo sernik wiedeński, klasyczny, tradycyjny kojarzy mi się ze świętami : ) Ma kremową konsystencję i bardzo szybko i łatwo się go przygotuje : ) Polecam i koniecznie dajcie znać, czy Wasze serca skradł na równi z jurorami ? : )
- 1 kg tłustego twarogu
- 100 g masła (82%)
- 200 g drobnego cukru
- 6 jajek (wielkość L)
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 laska wanilii
Twaróg zmielić 3 krotnie. Masło utrzeć z połową cukru drewnianą łyżką lub kulą*. Kiedy masa będzie kremowa dodawać po jednym żółtku cały czas ucierając. Dodać mąkę ziemniaczaną i ziarenka wanilii, wymieszać. Dodawać po łyżce zmielonego twarogu, cały czas dokładnie ucierając drewnianą łyżką. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać pozostały cukier, wymieszać. Ubite białka dodać do serowej masy, delikatnie wymieszać. Przelać na blachę wysmarowaną masłem i wysypaną mąką ziemniaczaną. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez 50 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150 C (góra-dół) i dopiekać kolejne 15 minut. Jeśli sernik będzie się zbyt mocno rumienił z wierzchu, przykryć go folią aluminiową. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Smacznego!
* Nie należy używać miksera, aby sernik nie napowietrzył się za mocno przez co mógłby sporo wyrosnąć w piekarniku, a później opaść podczas studzenia.
Mniam!!!!
Autor
Super, że przepis przypadł do gustu 🙂
Wyglada cudownie konsystencja ideal 😍
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Serniczki górą 🙂
Autor
O tak, sernik to podstawa 🙂
Uwielbiam takie serniki 🙂
Autor
W takim razie mam nadzieję, że się skusisz 🙂
Pysznie wygląda! a według ciebie też najlepszy na świecie?
Autor
Jest pyszny, polecam wypróbować 🙂 Wg. mnie najlepszy jest (i zawsze chyba pozostanie 😉 ) sernik na czekoladowym cieście z kruszonką http://www.marta-gotuje.pl/sernik-na-ciescie/ 🙂
Jeśli wygląda jak smakuje to musi smakować cudnie 🙂
Autor
Bardzo bardzo dziękuję :*
C-U-D-O-W-N-Y <3
Autor
🙂
Uwielbiam takie serniczki 🙂 też widziałam i chciałam upiec ale zapomniałam więc to chyba jakiś znak żeby jednak się ruszyć do kuchni 🙂
Autor
Dokładnie, nic nie dzieje się bez przyczyny 😉 pozdrawiam 🙂
Studzi sie … a ja czekam czekam czekam 😋😋😋
Autor
Oczekiwanie najgorsze 😉 daj znać jak smakowało 🙂
Lecę po składniki 🙂
Autor
🙂
Sernik wygląda pysznie Chciałam się zapytać w tortownicy o jakiej średnicy dokładnie był pieczony?
Autor
Tortownica o średnicy 24 cm 🙂
Takie zdjęcia robisz że jak serników nie lubię ten bym zjadła 🙂
Autor
Dziękuję! 🙂
Świetny przepis, zamierzam podać go moim gościom na halloweenowej imprezie 🙂
Autor
Super, daj znać jak smakowało 🙂 Udanej imprezy 🙂
Wygląda świetnie 🙂 czym się różni od Twojego wiedeńskiego?
Autor
Ilością jajek, u mnie jest 8 tu 6 i automatycznie trochę mniej cukru 🙂 Wiedeński jest przez to wyższy, ale nigdy nie próbowałam ucierać go łyżką tak jak w tym przepisie 😉 zawsze posiłkuję się mikserem 🙂 Smak bardzo bardzo podobny, będę musiała upiec oba w tym samym czasie i sprawdzić różnicę… 😉
wspaniały sernik 🙂
Autor
Super,że posmakował 🙂
fajny zupelnie jak wiedenski 🙂
Autor
Zdecydowanie 🙂
Jest fajny, ale… wiedeński i tak zostaje the best ever 😀
Autor
Dla każdego coś się znajdzie 🙂
Czy mogę zmielić ser w blenderze?
Autor
Tak 🙂
Czy mogę użyć sera gotowego na sernik??
Autor
Najlepszy efekt będzie z twarogiem, ale jeśli nie ma możliwości zakupić i zmielić można spróbować. Ważne, aby był to ser dobrej jakości, koniecznie zwarty, bez dodatków i ulepszaczy, bo wtedy całkowicie zmieni nam się konsystencja.
Mniam mniam zrobiłam dodatkowo polewę z frużeliny wiśniowej bo jakoś tak sam sernik mi nie podchodzi wyszło pysznie 🙂
Autor
Każda modyfikacja jest dobra, która nam odpowiada 🙂 Fajnie, że posmakowało 🙂
Dokładnie jak sernik mojej Buni 🙂 polecam 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂 Babcine przepisy najlepsze 🙂
Smak dzieciństwa 🙂
Autor
🙂 🙂 🙂
Wprost idealny 🙂
Autor
Super, że posmakował 🙂
Jest ok 🙂 ale mam przepis mojej mamy, z którą piekłem ten sernik przez ponad 40 lat i jak mówią moje koleżanki w pracy „nie ma lepszego” może spróbujecie 🙂
1 kg twarogu (najlepiej półtłusty)
20 dkg masła
30 dkg cukru
6 jajek
6 łyżek kaszy manny (plus do posypania blachy)
olejek pomarańczowy (1 op. do smaku)
cukier waniliowy (1,5 łyżeczki)
proszek do pieczenia (ok. 1,5 łyżeczki)
masło z cukrem ucierać w makutrze dodając żółtka z jajek następnie dodać zmielony twaróg (ja mielę raz) i nadal ucierać dodać wymieszaną na talerzu kaszę manną, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dodać twaróg i wszystko dobrze utrzeć następnie olejek pomarańczowy i pianę z ubitych na sztywno białek jajek powinno uzyskać się konsystencję twarożku homogenizowanego (można jeszcze dodać rodzynki) tak przygotowane ciasto wylać na blaszkę uprzednio wysmarowaną masłem i posypaną kaszą manną włożyć do gorącego piekarnika ok 180-200 st. C na ok. 50-60 min i jest gotowe. Można polać polewą czekoladową. Polecam Marto 🙂
Autor
Bardzo dziękuję za przepis, chętnie wykorzystam na nadchodzące Święta 🙂
Pyszny i prosty do zrobienia 🙂
Autor
Miło mi, że posmakował 🙂
Sernik jest przepyszny bedzie powtorka na Wielkanoc 🙂
Autor
Super 🙂
Pycha polecam, kolejny przepis z Pani strony który nie zawodzi 🙂
Autor
Ogromnie się cieszę 🙂
Ten przepis może się udać.. Ostatnio tyle razy próbowalam go zrobić i nigdy nie był rewelacyjny.. Jadłam w swoim życiu wiele serników ale ten z Akademii, restauracji w Warszawie był najlepszy.. Szkoda, że kucharz nie chciał się podzielić przepisem.. 🙁
Autor
Ten przepis na pewno się uda! 😉 Taki już urok kucharzy, że mają swoje sekretne receptury 🙂