Sztuka mięsa z sosem chrzanowym

Sztuka mięsa w chrzanowym sosie to przepis, który znalazłam w książce Ewy Wachowicz – Ulubione. Do tej pory rzadko przygotowywałam dania z wołowiny, (nie licząc steków, które należą do ulubionych mojego męża ; ) bo zawsze wydawała mi się trudna w obróbce. To danie jest nie tylko bardzo proste do przygotowania, ale także pyszne i od razu skojarzyło mi się z tradycyjnymi daniami, które miałam okazję jadać u babci ; ) Polecam!!!


Sztuka mięsa w sosie chrzanowym Ewa Wachowicz

Składniki (dla 4 osób):

  • 1 i 1/2 wołowiny (np. wołowina extra, krzyżowa, szponder)
  • 4 szklanki wrzątku
  • włoszczyzna (3 marchewki, pietruszka, seler, por)
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól

Wołowinę umyć i wysuszyć papierowym ręcznikiem. Tak przygotowane mięso podsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanej brytfannie (bez dodatku tłuszczu). Zalać wrzątkiem, dodać włoszczyznę, cebulę – przekrojoną na pół i podsmażoną na suchej patelni lub podpieczoną nad gazem. Doprawić liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pieprzem oraz solą. Gotować do miękkości – około 2 godzin.

Składniki na sos chrzanowy:

  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szklanka wywaru wołowego
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 3-4 łyżki chrzanu ze słoika
  • sok z cytryny
  • szczypta cukru
  • szczypta soli

Masło roztopić, dodać mąkę i wymieszać.  Do zasmażki dodać wywar spod wołowiny i śmietanę. Gotować przez krótką chwilę. Kiedy sos zgęstnieje, dodać odciśnięty chrzan ze słoika. Doprawić cukrem, sokiem z cytryny i solą.

Składniki na ziemniaczane puree:

  • 800 g ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki śmietanki

Ziemniaki ugotować, rozgnieść, dodać masło, śmietankę i dokładnie wymieszać.

Smacznego : )


Wołowina w sosie chrzanowym

Komentarzy: 8

  1. 5 listopada 2014 / 20:46

    Wołowina to moje ulubione mięso. Z sosem czosnkowym pewnie smakuje wyśmienicie. Warto spróbować.
    Pozdrawiam,

    • Marta
      Autor
      8 listopada 2014 / 23:41

      Tutaj polecam akurat sos chrzanowy, ale zapewniam, że pasuje idealnie 🙂

  2. 7 listopada 2014 / 21:16

    echhh, ja to się boję wołowiny, zawsze mi jakaś taka za sucha wyjdzie;/

    • Marta
      Autor
      8 listopada 2014 / 23:55

      Też się zawsze obawiałam, ale okazuje się, że strach ma wielkie oczy 😉

    • Marta
      Autor
      13 listopada 2014 / 23:15

      Bardzo lubię to połączenie 🙂

    • Marta
      Autor
      2 grudnia 2014 / 15:00

      🙂

Skomentuj Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
24 + 22 =