Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa rzadko zachęca swoim wyglądem, ale latem jest to obowiązkowa pozycja na naszym stole ; ) Moja Mama zawsze dodaje do niej ziemniaki u Męża jadło się ją z makaronem, więc obecnie często wymieniamy te dwa składniki : ) Ciekawa jestem, do której wersji jest Wam bliżej ? Polecam!!!


zupa-kalafiorowa

Składniki:

  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 3 duże marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 1 mały por
  • 1 średni seler
  • natka pietruszki i liście sera
  • 1 cebula dymka
  • 1/2 kalarepy
  • 1 kalafior
  • sól, pieprz w kulkach
  • mleko, śmietana lub śmietanka 18%, jogurt do zabielenia
  • opcjonalnie kilka młodych ziemniaków lub makaron świderki

Z kurczaka zdjąć skórę (ja zostawiam tylko małą część z jednej ćwiartki, jeśli lubicie bardziej tłusty rosół można zostawić całość). Przełożyć do dużego garnka i zalać zimną wodą. Gotować na średnim ogniu. Kiedy woda się zagotuje usunąć szumowiny. Dodać obrane marchewki, pietruszkę z natką, por i seler z listkami. Doprawić dwoma łyżeczkami soli i ośmioma ziarenkami pieprzu. Gotować na bardzo małym ogniu przez ok. 2,5 godziny. Po tym czasie rosół odcedzić, zagotować. Podgotowaną marchewkę pokroić w kostkę i dodać z powrotem do zupy razem z dymką i kalarepą również pokrojonymi w kostkę. (Na tym etapie można również dodać ziemniaki). Kalafior podzielić na mniejsze różyczki, dodać do zupy i gotować do miękkości. Zdjąć z ognia.  Zupę zabielić śmietaną- do śmietany dodać kilka łyżek ciepłej zupy, wymieszać i taką mieszankę powoli wlewać do garnka cały czas mieszając. Opcjonalnie zupę można również zagęścić mąką.

Smacznego!

Komentarzy: 23

  1. Asia
    19 lipca 2016 / 10:49

    Widzę, że Ty też dodajesz kalarepę jak moja Bunia 🙂

    • Marta
      Autor
      19 lipca 2016 / 22:36

      Patenty Babci zawsze najlepsze 🙂

  2. Magda
    19 lipca 2016 / 12:09

    Smak dzieciństwa, zdjęcie idealnie oddane pozdrawiam 🙂

    • Marta
      Autor
      19 lipca 2016 / 22:37

      Dziękuję i również pozdrawiam 🙂

  3. Ilona
    19 lipca 2016 / 14:44

    Uwielbiam kalafiorową <3 u mnie zawsze z koperkiem i ziemniakami, a poza tym robię tak samo jak Ty 🙂

    • Marta
      Autor
      19 lipca 2016 / 22:38

      Koperek pasuje ideanie 🙂

  4. Majka
    19 lipca 2016 / 16:52

    Zrobiłam dziś tą zupkę na obiad ☺ Jest przepyszna 😊Nigdy wcześniej nie jadłam z kalarepką. Moja mama z kolei dodaje lane kluski i ja też dziś tak zrobiłam ☺

    • Marta
      Autor
      19 lipca 2016 / 22:42

      Cieszę się, że posmakowała, kalarepa to magiczny składnik i wg mnie zupa jest dzięki niej bardziej wyrazista. U nas zawsze dodawało się ją do wszystkich letnich, warzywnych zup 🙂 Lane kluski uwielbiam, ale jeszcze nigdy nie jadłam ich z kalafiorową, więc muszę zrobić ponownie :)) Każdy dom ma swoje sekretne dodatki 😉

  5. Kinga
    19 lipca 2016 / 17:32

    Najlepsza 🙂 robię prawie identycznie i z makaronem oczywiście 🙂

    • Marta
      Autor
      19 lipca 2016 / 22:43

      A już myślałam, że tylko mój Mąż zna wersję z makaronem ;))

  6. Ivka
    19 lipca 2016 / 23:00

    Może to głupie pytanie ale jak robisz rosół to też nie dodajesz zwykłego pieprzu tylko kulki?

    • Marta
      Autor
      19 lipca 2016 / 23:03

      Wyznaję zasadę, że kto pyta nie błądzi 😉 Do zwykłego rosołu też daję tylko kulki, dlatego, że na sam widok mielonego pieprzu moje dzieci alarmują „Mamo za ostre” 😉 Ale daję dużo kulek co najmniej z 8, więc dla moich standardów jest doprawiony odpowiednio, choć można zawsze doprawić mocniej, bo przecież każdy ma inny gust 🙂

  7. Aga
    20 lipca 2016 / 8:53

    haha;) a ja z kolei zawsze kaszę manną albo ryż dodaję;)

    • Marta
      Autor
      20 lipca 2016 / 22:29

      Jestem coraz bardziej zaskoczona! jak dobrze poszerzać horyzonty 🙂 a kaszę manną też dodajesz na końcu gotowania?

    • Marta
      Autor
      20 lipca 2016 / 22:27

      Dobrze, że nie jestem sama:)

  8. Agata
    21 lipca 2016 / 21:07

    Dzisiaj robiłam pychotka! u mnie też z ziemniaczkami 🙂

    • Marta
      Autor
      25 lipca 2016 / 11:03

      🙂

  9. Mania
    4 sierpnia 2016 / 11:20

    Cudowna zupka na jednej porcji się nie skończyło 🙂

    • Marta
      Autor
      4 sierpnia 2016 / 12:04

      Super, miło mi, że zupa posmakowała 🙂

  10. Nati
    26 września 2016 / 23:11

    Pyszna zupa, moje dzieci uwielbiają super, że jest opcja z mlekiem bo u mnie śmietana nie przejdzie a o takim rozwiązaniu nie pomyślałam 🙂 Pozdrawiam Nati

  11. Ewa
    20 marca 2017 / 14:50

    wyszło pycha!

    • Marta
      Autor
      21 marca 2017 / 0:07

      Super, że posmakowała 🙂

Skomentuj Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
29 − 13 =