Kontakt

blog kulinarny

Kokosowe crumble ze śliwkami

Crumble to jeden z moich ulubionych deserów. Przygotowuje się go błyskawicznie, zawsze smakuje pysznie, bo chrupiąca kruszonka pasuje do każdych wybranych owoców, a ulubione dodatki tylko wzmacniają smak. Podczas pieczenia śliwki z dodatkiem rozgrzewającego cynamonu zmieniają się w pyszną purpurową masę, a kokosowo – owsiana kruszonka wchłania owocowy aromat i otrzymujemy duet idealny, a co ważniejsze bardzo zdrowy! : )

Kocham słodkości, ale odkąd zostałam mamą cały czas poszerzam moją wiedzę na temat ekologicznej żywności, aby mieć pewność, że to co jemy będzie gwarancją dobrego zdrowia. Uważam na jakość i pochodzenie składników, więc taka „ulepszona” wersja tradycyjnego crumble to dla mnie strzał w dziesiątkę.  

Sprawdzone bio produkty wysokiej jakości są również gwarancją dobrego smaku. Jak wiecie uwielbiam płatki owsiane, które są moim ulubionym produktem zbożowym, mają dużą zawartość błonnika, dodają energii na wiele godzin i oczywiście są naturalnie słodkie ; ) Kolejnym kuchennym faworytem jest cała kokosowa rodzina, więc mój dzisiejszy wybór nie jest przypadkowy ; ) Olej kokosowy od dawna gości w mojej kuchni (i nie tylko, bo ma dobroczynne działanie na cały organizm ; ), ale ostatnim odkryciem jest ekologiczny kokosowy cukier, który jest niezwykle bogaty w minerały i witaminy, a do tego ma cudowny karmelowy posmak. Nie znam nikogo, kto mając do wyboru dwa pyszne desery nie sięgnie po ten, który dodatkowo jest bardzo, bardzo zdrowy i możemy zjeść go bez wyrzutów sumienia ; ) Polecam!!!


crumble-ze-sliwkami-i-kokosem
Składnki (forma o średnicy 28 cm):

Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki. Każdą pokroić na osiem części. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, wymieszać z cynamonem. 100 g płatków owsianych zmielić bardzo dokładnie blenderem na mąkę. Dodać pozostałe płatki, płynny olej, syrop i cukier kokosowy, rozetrzeć palcami na kruszonkę. Posypać przygotowane śliwki, na koniec dodać suszony kokos. Przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 C (termoobieg) i piec przez 25-30 minut. Podawać na ciepło.

Smacznego!


cukier-kokosowy-dr-pelc
 


sliwki-przepisy
 


zdrowy-deser-przepis
 


deser-ze-sliwkami
 


owoce-pod-kruszonka
 


sliwki-pod-kokosowa-kruszonka
 


sliwkowe-crumble
 


kokosowe-crumble-ze-sliwkami

*Wpis powstał przy współpracy z delikatesami ekologicznymi DrPelc



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 15 października, 2016
Kategorie: Ciasta, Ciasta dietetyczne, Ciasta z kruszonką, Ciasta z owocami, Dania dietetyczne, Zdrowa żywność

44 komentarzy

  1. Kinia

    Wygląda przepysznie!!!

    1. Marta

      Bardzo dziękuję i zachęcam do wypróbowania 🙂

  2. Ola

    W takiej wersji jeszcze nie jadłam! dzisiaj będę robić 🙂

    1. Marta

      Daj znać jak smakowało 🙂

  3. Tysia

    To musi być pyszne 🙂 cudowne zdjęcia!

  4. Monia_eS

    Mniam mniam uwielbiam Twoje fit przepisy więc będę dziś robić 🙂

    1. Marta

      Super, daj znać jak smakowało 🙂

  5. Tita

    O cukrze kokosowym jeszcze nie słyszałam 😉 ale chętnie zrobię tą pyszność 🙂

    1. Marta

      Polecm wypróbować, jest pyszny! 🙂

  6. Milka

    Szybki deser cos dla mnie 🙂 i w formie komplementu muszę przyznać ze ten wcale nie wyglada na zdrowy 😉 miłej soboty!

    1. Marta

      Haha, dziękuję i wzajemnie 😉

  7. STS

    Szkoda, że jakoś tak na odległość, przez monitor nie można sobie nałożyć małej porcyjki 🙁 Jadłabym 😀

    1. Marta

      Chętnie bym podesłała 🙂 pozdrawiam!

  8. Agata

    Wygląda przepysznie proszę o porcyjkę lub dwie 🙂

    1. Marta

      Proszę się częstować 🙂

  9. FitFreak

    Przepyszne! zrobilam z cukrem trzcinowym bo kokosowego jeszcze nie mam ale smak rewelacja i nikt z gosci nie poczul ze deser jest odchudzony a to zawsze mnie cieszy najbardziej 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  10. Agnieszka

    Mistrzostwo 🙂

  11. Majka

    U mnie podobnie – to dzieci rozpoczęły erę na biojedzenie 😉 Dziś zrobiłam ulubioną owsiankę szarlotkową 🙂 A to śliwkowe cudo zrobię jak dojadą kokosowe smaczki, zależy mi aby zrobić to dokładnie tak jak w przepisie 🙂

    1. Marta

      U mnie to samo, wcześniej jakoś się nie złożyło… 😉 co więcej odkąd dzieci się pojawiły to nawet nauczyliśmy się jeść regularnie, a ma to duże zalety 🙂 kokos u nas jest uwielbiany (może poza wodą kokosową, która jak na razie przechodzi tylko w koktajlach ; ) mam nadzieję, że i Wam posmakuje 🙂

  12. M.

    Cudowny smak aż chce się więcej 🙂 wymieszałam jabłka ze śliwkami duet mega!

    1. Marta

      Super pomysł 🙂

  13. gonia99

    Czy twoja kruszonka tez sie tak kleila przed pieczeniem?

    1. Marta

      Tak, olej kokosowy jest bardzo tłusty i trochę inaczej się sprawuje niż masło 🙂

  14. moje ulubione crumble to właśnie te ze śliwek 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę 🙂

  15. gonia99

    dzięki dobrze wiedzieć myślałam że to może u mnie jakoś inaczej 🙂 czyli nie smakuje tak jak z masełkiem?

    1. Marta

      Nie, smaku masła nie przypomina 🙂 ale jest za to cudowny posmak kokosa i efekt przyrównałabym bardziej do granoli 🙂

  16. gonia99

    Nooo efekt super jest 🙂 rzeczywiście coś jak owoce pod chrupiącym crunchy ale aż języki poparzyliśmy bo cieżko było wyczekać aż ostygnie 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂 Pozdrawiam 🙂

  17. Aleks

    Śniadanie to chyba najważniejszy posiłek w ciągu dnia więc rozpoczęłam go od tej witaminowej bomby z dodatkiem jogurtu (na lody przyjdzie czas później) 🙂 poniedziałek od razu weselszy 🙂

    1. Marta

      Miłego dnia! 🙂 🙂

    1. Marta

      Super, że przepis przypadł do gustu 🙂

  18. maggie

    wspanialy deser 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję, super że posmakował 🙂

  19. Kasia

    Przepyszne 🙂 idealny deser zwłaszcza po całej tej świątecznej nagonce 🙂 Zrobiłam z jabłkami i gruszkami 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dokończ operację * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Top