Kontakt

blog kulinarny

Kremowy sernik z mascarpone

Jeśli chodzi o serniki to uwielbiam je wszystkie, ale w szczególności te ciężkie, wilgotne na spodzie z ciasteczek. Moja Siostra uwielbia za to serniki lekkie, kremowe, bez spodu i najlepiej z nutą cytryny ; ) W związku z powyższym pomimo, że od dawna poleca mi swój ulubiony sernik, zabierałam się do niego bez zbędnego pośpiechu… ; ) Przyznaję, że ostatecznie skusił mnie jego wygląd i teraz żałuję, że tak późno, bo smakuje równie idealnie jak wygląda! ; ) Nie wiedziałam, że kiedyś jakiś kremowy sernik da radę podbić moje serce, ale ten na pewno na stałe u nas zagości ; P Poza tym, że jest pyszny polecam go dla osób, które obawiają się pieczenia serników, bo jest bardzo prosty (i szybki!) do przygotowania. Piekłam w tortownicy o średnicy 25 cm i kiedy ciasto trochę urosło, masa prawie mi się wylała, więc sprawdźcie odrobinę większą ; ) Podałam go z wiórkami z gorzkiej czekolady ( u mnie to akcent konieczny ; ), będzie również pasował czekoladowy sos, lub mus z malin, ale równie pięknie wygląda i smakuje bez dodatków. Zachęcam do wypróbowania!!!


sernik

Składniki (powinny być w temp. pokojowej):

  • 1 kg twarogu president (w wiaderku); jeśli zdecydujecie się na zwykły twaróg koniecznie trzeba go wcześniej zmielić co najmniej trzykrotnie
  • 250 s serka mascarpone
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej (lekko czubate)
  • 6 jajek (wielkość L)
  • 4 łyżeczki ekstraktu z wanilii (przepis)
  • 200 ml śmietanki kremówki 30 %

Składniki na śmietankową piankę :

  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
  • 3 łyżki cukru

Twaróg utrzeć z mascarpone, cukrem i mąką na niewielkich obrotach, tylko do połączenia się składników. Następnie stopniowo dodawać po jednym jajku, miksując nadal na niewielkich obrotach. Na koniec dodać ekstrakt z wanilii oraz śmietankę. Krótko zmiksować. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przelać do niej masę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (góra-dół) przez 20 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 120 C i piec kolejne 90 minut.

Kwaśną śmietanę wymieszać z cukrem. Rozsmarować na upieczony sernik i piec kolejne 20 minut w temperaturze 120 C. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.

Smacznego : )



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 21 stycznia, 2015
Kategorie: Ciasta, Serniki, Top 10

136 komentarzy

  1. Ewka

    Pyszny i nic nie opadł dosłownie równy jak stól 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że pięknie się udał 🙂

  2. Nina

    Przepyszny polecam 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  3. Karo

    Udał się dziękuję!!!!!!!

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że smakuje 🙂

  4. kiwi

    A jaka powinna byc srednica formy?

    1. Marta

      Tak jak w opisie 🙂 u mnie 25 cm, ale może być większa, bo sernik jest bardzo wysoki 🙂

  5. Kaska

    Wyszedł przepyszny! polecam i bardzo lubię Pani stronę robię już trzeci przepis i zawsze nam wszystkim smakuje 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję, ogromnie się cieszę 🙂

  6. Gosia

    Sernik wyszedł genialny, a to mój pierwszy samodzielny sernik w życiu. Taki w konsystencji sernikowo-lodowy. Szkoda, że nie mogę zamieścić zdjęcia, bo przy tym wygląda przepięknie (udekorowałam wiórkami z czekolady i migdałami w czekoladzie). Zastąpiłam tylko cukier stewią, a w przypadku wierzchniej warstwy stewią + syropem z agawy. Zamiast ekstraktu z wanilii dałam dwie laski wanilii, zamiast mąki pszennej, orkiszową. ps. Dziękuję za ten przepis!

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że posmakował 🙂 Popracuję nad opcją dodawania zdjęć, ale będzie mi miło, jeśli dodasz np. na fb 🙂 Super zdrowe zamienniki, chętnie wypróbuję przy kolejnym pieczeniu 😀

    2. basia

      witaj.czy mozna dodac make pszenna pelnoziarnista lub zytnia pelnozisrnista i erytrol?tez cche zrobic zdrowsza wersje

      1. Marta

        Można dodać mąkę pszenną pełnoziarnistą, odnośnie erytrolu niestety z niego nie korzystam, więc nie umiem podpowiedzieć, czy proporcje na pewno będą takie same jak w przypadku cukru, musi Pani sprawdzić wg swojego smaku 😉 Na pewno z cukrem trzcinowym nierafinowanym wychodzi równie pyszny 🙂 Jeśli ma być zdrowsza wersja można również wypróbować ze śmietanką kokosową zamiast kremówki, ale osobiście nie testowałam 🙂 Pozdrawiam 🙂

  7. Edyta

    Jest przepyszny idealnie jak na zdjęciu!!!!!!! brawo ja 🙂

    1. Marta

      Brawo Ty 🙂

  8. Natalia

    Sernik jest idealny 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  9. Iwona

    Czy koniecznie jest dodanie do masy śmietany 30 %. Czy śmietanę 18% dodajemy na wystudzony sernik czy gorący???

    1. Marta

      Bez dodania śmietanki 30% będzie to już inny sernik 😉 Śmietanę 18% dodajemy od razu po upieczeniu sernika i ponownie wkładamy go do piekarnika.

    1. Marta

      Dziękuję, bardzo mi miło 🙂

  10. Dusia

    przepyszny a zaznaczam ze daleko mi do zdolnosci cukierniczych 🙂

    1. Marta

      Super, że się skusiłaś i posmakowało 🙂

  11. basia

    witam czy mozna dodac make pelnoziarnista?

    1. Marta

      Można, ale wtedy zapewne zmieni się jego kolor 🙂

  12. kasia

    czym mogę zastąpić ekstrakt z wanilii ?

    1. Marta

      Można dodać ziarenka wyskrobane z 1-2 lasek wanilii lub 2 łyżeczki aromatu waniliowego, albo pominąć 🙂

  13. Paula

    A czy można dodać polewę czekoladową?

    1. Marta

      Oczywiście, ale wtedy zrezygnowałabym ze śmietankowej pianki na górze 🙂

  14. GosiaN

    Czy mozna go piec na termoobiegu?

    1. Marta

      Nie ma jednej prawidłowej odpowiedzi na to pytanie 😉 Wszystko zależy od naszych upodobań i możliwości piekarnika 🙂 Osobiście 95% serników piekę na opcji góra-dół 😉 Ten sernik jest bardzo kremowy i przy termoobiegu istnieje większe ryzyko przesuszenia, więc zmniejszyłabym temperaturę pieczenia 🙂

  15. Iza

    Sernik pieknie wyrosl, polozylam smietane i opadl calkiem. Czy to normalne?
    Jutro goscie i co teraz?

    1. Marta

      Sernik może delikatnie opaść. Mam nadzieję, że mimo to posmakował 🙂

  16. Iza

    Sernik pieknie wyrosl, polozylam smietane i calkiem opadl.
    Tak ma byc?
    Ratunku, jutro goscie.

    1. Marta

      Sernik może delikatnie opaść. Mam nadzieję, że mimo to posmakował 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dokończ operację * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Top