Budyniowe placuszki twarogowe z brzoskwiniami

Budyniowe placuszki twarogowe z brzoskwiniami to idealna propozycja na błyskawiczne i leniwe śniadanie lub deser : ) Przygotujecie je dosłownie w kilka chwil, a pyszny efekt gwarantowany : ) Polecam!


budyniowe placuszki z brzoskwiniami

Przepis na placuszki twarogowe

Składniki (9 placuszków):

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 2 jajka (wielkość L)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 budyń waniliowy lub śmietanowy (proszek – 35g)
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 brzoswkinia

Twaróg zmiksować z jajkami, ekstraktem z wanilii, budyniem i cukrem na w miarę gładką masę. Dodać brzoskwinię pokrojoną w małą kostkę i delikatnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanej teflonowej patelni (bez dodatku tłuszczu) z obu stron na złoty kolor.

Smacznego!

 

 

Komentarzy: 44

  1. Majka
    5 sierpnia 2017 / 13:04

    Pięknie, po prostu pięknie, wszystko od A do Z 😉 Muszą być pyszne, będę robić 😉

    • Marta
      Autor
      5 sierpnia 2017 / 23:49

      Bardzo dziękuję! 🙂 🙂 🙂 Mam nadzieję, że placuszki posmakują 🙂

      • Majka
        7 sierpnia 2017 / 11:11

        Pychotki 😋 Brzoskwinie i ser to duet doskonały i to jeszcze w tak prostej formie 😉

        • Marta
          Autor
          7 sierpnia 2017 / 22:15

          Cieszę się, że posmakowały 😀 brzoskwinie to rzeczywiście super dodatek do serowych tworów 🙂

    • Marta
      Autor
      5 sierpnia 2017 / 23:49

      Bardzo dziękuję 🙂

  2. Alina
    5 sierpnia 2017 / 15:03

    Co za zdjecie! Jem oczami dosłownie 🙂 bede dziś smażyć 🙂

    • Marta
      Autor
      5 sierpnia 2017 / 23:50

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  3. Iza
    5 sierpnia 2017 / 15:26

    Pycha kocham takie śniadanie 🙂

    • Marta
      Autor
      5 sierpnia 2017 / 23:50

      Super, że przepis przypadł do gustu 🙂

  4. Asssik
    5 sierpnia 2017 / 21:56

    Zrobiłam na kolację są mega pyszniutkie 🙂 Będę zaglądać po więcej 🙂

    • Marta
      Autor
      5 sierpnia 2017 / 23:51

      Super, zapraszam 🙂

  5. Monia
    5 sierpnia 2017 / 22:13

    Wspaniałe zdjęcia, cudowna kolorystyka !!! Trafiłam do Ciebie z instagrama i czuję że zostanę na dłużej 🙂

    • Marta
      Autor
      5 sierpnia 2017 / 23:51

      Bardzo, bardzo mi miło 🙂

  6. Ola
    5 sierpnia 2017 / 23:41

    Pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      5 sierpnia 2017 / 23:51

      Cieszę się, że posmakowały 🙂

  7. Monia
    6 sierpnia 2017 / 19:58

    Przepyszne!!! zupełnie jak serniczki z patelni 🙂

    • Marta
      Autor
      8 sierpnia 2017 / 0:58

      Super, że posmakowały 🙂

  8. Misia
    8 sierpnia 2017 / 0:20

    Placki wyszły pyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      8 sierpnia 2017 / 0:58

      Bardzo mi miło, że przypadły do gustu 😀

  9. J.
    11 sierpnia 2017 / 0:07

    Bardzo dobre 🙂 trochę mi zostało i schowałam do lodówki a jutro planuję odgrzać w piekarniku czy to się uda?

    • Marta
      Autor
      12 sierpnia 2017 / 0:00

      Niestety nigdy nie próbowałam ich odgrzewać, bo zawsze wszystkie znikają od razu 🙂 trzymam kciuki, aby były równie smaczne 🙂

  10. Alicja
    18 sierpnia 2017 / 15:08

    Wyszły przepysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      18 sierpnia 2017 / 23:12

      Bardzo mi miło, że posmakowały 🙂

  11. a
    19 sierpnia 2017 / 10:11

    Próbowałem… wyszło beznadziejnie (wygląd beznadziejny bo smak dobry). Jakim cudem wyszły takie ładne wypieczone na zdjęciu?

    U mnie rozsypywały się na patelni, by cokolwiek je przypiekło trzeba długo trzymać na patelni (a wtedy przysmażone na prawie czarno, a nie złoty kolor). Musiały być bardzo cieniutkie by dało się je usmażyć.

    Na zdjęciu wyglądają jak z mąką i proszkiem do pieczenia.

    O co chodzi? :/

    • Marta
      Autor
      19 sierpnia 2017 / 22:46

      Bardzo mi przykro 🙁 nie umiem podać przyczyny, może to kwestia patelni? Przepis został wypróbowany przez wiele osób i nigdy nie spotkałam się z takim problemem. Używam teflonowej patelni i smażę na średnim ogniu. Jeśli pojawił się problem z dobrym wysmażeniem można spróbować wysmarować delikatnie patelnie olejem powinno pomóc przy przewracaniu 🙂

      • a
        20 sierpnia 2017 / 10:03

        Olej na patelni był w użyciu bo inaczej się przykleja (fakt, patelnia jakaś rewelacyjna nie jest).

        Przy 250g sera to właściwie jest serowy placuszek. Jak to się tak ładnie piecze jak na zdjęciu – nie wiem 🙂

        Nic, kiedyś jeszcze podejdę do tematu.

        • Jula
          20 sierpnia 2017 / 22:50

          To nie tylko kwestia patelni ale głównie doświadczenia (wiem po sobie 😉 kiedyś to mi się też wszystko rozwalało i dosłownie co do minuty odmierzałam kiedy mam przewracać… ale teraz od razu łapię TEN moment także głowa do góry 🙂 trening czyni mistrza 🙂

          • Marta
            Autor
            20 sierpnia 2017 / 23:49

            Coś w tym jest Jula 🙂

        • Marta
          Autor
          20 sierpnia 2017 / 23:41

          Osobiście naleśniki i wszelkie placuszki zazwyczaj smażę bez dodatku tłuszczu, stąd moja porada 🙂 Tak, to taki prawie serniczek z patelni w formie placuszka, grunt to się nie poddawać 🙂

        • Vita
          1 sierpnia 2019 / 8:39

          Mi tez nie wyszły (( rozpadały się. smażyłam na teflonowej patelni. uważam ze przyczyna są brak maki lub jakiś budyń inny pani ma. Bo 35 gr budyniu nie sklei 250 gr twarogu i 2 jajka. Musiałam dodać maki wtedy było lepiej

          • Marta
            Autor
            1 sierpnia 2019 / 12:03

            Zawsze podaję proporcję z których korzystam, ale można próbować wg uznania 😉

  12. Danusia
    21 sierpnia 2017 / 23:50

    Pyszne placki i piękne zdjęcie 🙂

    • Marta
      Autor
      22 sierpnia 2017 / 23:18

      Bardzo dziękuję! 🙂

  13. Miss Z.
    5 sierpnia 2019 / 12:56

    Przepyszne i łatwe do zrobienia za co kolejny plus jak dziecie głodne czeka 🙂 trochę mi syrniki przypominają które też uwielbiam, ale jak sezon na brzoskwinie to jednak te wygrywają 🙂

    • Marta
      Autor
      6 sierpnia 2019 / 10:46

      Super, że posmakowały 🙂 syrniki też bardzo lubimy 🙂

  14. Amelia
    20 sierpnia 2019 / 12:09

    Uwielbiam je! robiłam już kilka razy i ciągle mi mało 🙂 polecam też nie dawać brzoskwini do środka tylko skarmelizować i ułożyć na wieżyczce mniami 🙂

    • Marta
      Autor
      20 sierpnia 2019 / 22:03

      Ogromnie się cieszę, pozdrawiam 🙂

  15. Jagoda
    23 sierpnia 2019 / 12:36

    Przepyszne placuszki pozdrawiam 🙂

    • Marta
      Autor
      24 sierpnia 2019 / 2:29

      Cieszę się, że posmakowały 🙂

  16. 8 stycznia 2020 / 22:30

    Wow – jakie śliczne siteczko 🙂

    • Marta
      Autor
      9 stycznia 2020 / 2:49

      Dziękuję 🙂

  17. Justyna
    9 lutego 2021 / 10:22

    Czy jeżeli nie mam w domu budyniu to wystarczy wsypać tą samą ilość mąki? Czy może to być mąka orkiszowa?

    • Marta
      Autor
      9 lutego 2021 / 10:36

      Nie próbowałam, ale zdarzało mi się zastąpić budyń w serniku i było ok 🙂 Tylko, że jako zamiennik stosowałam mąkę ziemniaczaną lub miks z kukurydzianą 🙂

Skomentuj Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
16 − 6 =