Ciastka czekoladowe z awokado (wegańskie, bez glutenu)

Ciastka czekoladowe z awokado są naprawdę zaskakujące! : ) Bardzo proste i szybkie do przygotowania, a w smaku wyjątkowe, nie da się go do niczego przyrównać : ) Jest to bardzo zdrowy i pożywny deser, więc spokojnie możecie wypróbować będąc na diecie ; ) Sprawdzą się również dla osób zmagających się z nietolerancjami pokarmowymi ponieważ są bez glutenu i orzechów, bez laktozy i nabiału pochodzenia zwierzęcego, bez niezdrowych tłuszczu i rafinowanego cukru. Jeśli obawiacie się dominującego smaku awokado mogę Was uspokoić, jest praktycznie niewyczuwalny, za to smak cukru kokosowego zdecydowanie wychodzi na pierwszy plan : ) Polecam!!


Przepis na zdrowe czekoladowe ciastka z awokado
Składniki (10 sztuk):

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1/2 szklanki cukru kokosowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (lub octu jabłkowego)
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3/4 szklanki mąki owsianej (lub zmielonych płatków owsianych nie błyskawicznych)

Awokado zmiksować z cukrem kokosowym na gładką masę. Dodać ekstrakt z wanilii, kakao, cynamon, sodę i sok z cytryny. Ponownie zmiksować do połączenia się składników. Dodać mąkę owsianą, ponownie zmiksować. Ciasto przekładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez ok. 12 minut. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!


Przepis na weganskie ciastka z awokado
 


ciastka-z-awokado

Inspiracja „Fit słodkości” K. Paruzel

 

Komentarzy: 30

  1. Mia
    9 listopada 2016 / 10:55

    Jak smakują tak jak wyglądają to biorę w ciemno wszystkie 😀

    • Marta
      Autor
      10 listopada 2016 / 1:34

      Dokładnie tak smakują jak wyglądają 😀

  2. marti
    9 listopada 2016 / 10:59

    Super, że dodajesz także fit przepisy 🙂

    • Marta
      Autor
      10 listopada 2016 / 1:34

      Bardzo mi miło, że te zdrowsze również przypadają do gustu 🙂 u nas w rodzinie totalny miks, lubimy próbować wszystkiego 🙂

  3. Sabina
    9 listopada 2016 / 11:13

    Cudnie sie prezentują 😍

    • Marta
      Autor
      10 listopada 2016 / 1:35

      Bardzo dziękuję 🙂

  4. Majka
    9 listopada 2016 / 11:42

    Ciekawa jestem tego smaku. Wszystkie składniki pod ręką, tylko awokado musi dojrzeć. Będę za nim czekać i spróbuję 😋

    • Marta
      Autor
      10 listopada 2016 / 1:36

      Koniecznie daj znać jak już awokado dojrzeje 🙂 u nas zniknęły błyskawicznie głównie za sprawą synka 😀

      • Majka
        11 listopada 2016 / 15:02

        Właśnie, u nas też najmłodszemu najbardziej zasmakowały 😊Jak dla mnie to następnym razem zniweluję sodę do minimum, bo coś gryzła mi gardło (może przez przeziębienie). Zdrowa słodycz to na pewno! 😊

        • Marta
          Autor
          12 listopada 2016 / 1:07

          Najmłodszym chyba najłatwiej nowości przeforsować 🙂 mi najbardziej na pierwszy plan się posmak kokosowego cukru wysunął, ale te ciasteczka chyba nie potrzebują mocnego spulchniacza, więc jak zniwelujesz sodę powinno być ok 🙂

  5. Kacha
    9 listopada 2016 / 12:26

    Muszą smakować wybornie 🙂

    • Marta
      Autor
      10 listopada 2016 / 1:36

      Polecam wypróbować 🙂

  6. 9 listopada 2016 / 13:10

    Świetny post, super blog 🙂
    Przyznam Wam się, że od pewnego czasu prawie do każdej potrawy dodaje olej lniany i moja odporność bardzo się podniosła.

    • Marta
      Autor
      10 listopada 2016 / 1:38

      Bardzo dziękuję 🙂 oleje to moc zdrowia, ale te tłoczone na zimno nie powinny być podgrzewane, więc warto o tym pamiętać 😉

  7. Jaga
    9 listopada 2016 / 14:21

    Proste i pyszne 🙂 ale zrobiłam z cukrem trzcinowym bo kokoswego nie lubię 🙂

    • Marta
      Autor
      10 listopada 2016 / 1:38

      Super, że posmakowały 🙂 z cukrem trzcinowym zapewne są delikatniejsze 🙂

  8. Ania
    9 listopada 2016 / 16:27

    Świetne są!!!

    • Marta
      Autor
      10 listopada 2016 / 1:38

      Bardzo mi miło 🙂

  9. Ola
    9 listopada 2016 / 23:43

    Super ciacha 🙂

    • Marta
      Autor
      10 listopada 2016 / 1:39

      Miło mi, że przypadły do gustu 🙂

    • Marta
      Autor
      12 listopada 2016 / 1:07

      Super, daj znać jak smakowało 🙂

  10. A.
    16 listopada 2016 / 15:37

    Super smak i bez obaw podałam dzieciom dzięki 🙂

    • Marta
      Autor
      16 listopada 2016 / 23:54

      Bardzo się cieszę, że posmakowały 🙂

  11. Marlena
    7 lutego 2017 / 0:29

    Wyszły przepyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      8 lutego 2017 / 15:58

      Super 🙂

  12. Anja
    18 lutego 2019 / 0:57

    Petarda!!! Pyszne ciacha :):)

    • Marta
      Autor
      18 lutego 2019 / 1:03

      Ogromnie się cieszę, że posmakowały 🙂

  13. 12 maja 2020 / 7:40

    i to tego dla alergików…

    • Marta
      Autor
      13 maja 2020 / 2:21

      Same zalety 🙂

Skomentuj Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
8 + 2 =