Czerwone curry z kurczaka

Uwielbiam błyskawiczne obiady z kurczakiem w roli głównej. Czerwone curry przygotujecie bez wysiłku w kilka chwil, a efekt zadowoli nawet najbardziej wymagających gości. Danie jest bardzo aromatyczne, intensywne, a do tego stanowi świetny pomysł na zdrowy posiłek, który nie musi być nudny : ) Polecam!!!


Kurczak curry przepis

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 puszka mleka kokosowego o wysokiej zawartości ekstraktu z kokosa  (schłodzone)
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • 1 łyżeczka sosu rybnego (ew. można pominąć)
  • 1 listek kaffiru
  • 200 g mrożonego groszku

Kurczaka i paprykę pokroić w paski, cebulę  w drobną kostkę. Podsmażyć na niewielkiej ilości dobrze rozgrzanego oleju. Dodać mleko kokosowe, pastę curry, sos rybny i listek limonki kaffir. Wymieszać, dodać mrożony groszek i gotować pod przykryciem przez ok. 15 minut, do czasu aż sos zgęstnieje, a kurczak będzie miękki. Podawać z ryżem lub makaronem ryżowym.

Smacznego!


Kurczak po tajsku przepis


Curry z kurczaka

Komentarzy: 48

  1. Karolina
    17 kwietnia 2018 / 12:31

    Pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      19 kwietnia 2018 / 22:37

      🙂 🙂 🙂

  2. AGa
    17 kwietnia 2018 / 12:44

    Mega mi się ten pomysł podoba !

    • Marta
      Autor
      19 kwietnia 2018 / 22:38

      Bardzo mi miło 🙂

  3. Isia
    17 kwietnia 2018 / 13:31

    Będę jutro robić 🙂

    • Isia
      18 kwietnia 2018 / 20:28

      Pyszne 🙂

      • Marta
        Autor
        19 kwietnia 2018 / 22:43

        Ogromnie mi miło 🙂

    • Marta
      Autor
      19 kwietnia 2018 / 22:39

      Daj znać jak posmakowało 🙂

  4. Majka
    17 kwietnia 2018 / 13:46

    Wygląda smakowicie 😋

    • Marta
      Autor
      19 kwietnia 2018 / 22:39

      Dziękuję i polecam 😀

  5. Malwina
    17 kwietnia 2018 / 14:52

    Mniam na pewno pychotka pozdrawiam 🙂

    • Marta
      Autor
      19 kwietnia 2018 / 22:40

      Potwierdzam 😉

  6. 17 kwietnia 2018 / 19:43

    Uwielbiam curry z kurczakiem – szczególnie z dużą ilością mleczka kokosowego – mniam 🙂 Twoje wygląda przepysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      19 kwietnia 2018 / 22:40

      Bardzo dziękuję 🙂 dobre curry nie jest złe 😉

  7. Ewka
    18 kwietnia 2018 / 0:05

    Mniam na kolacje tez swietnie pasowało i to bez dodatków 🙂

    • Marta
      Autor
      19 kwietnia 2018 / 22:40

      Super, cieszę się, że smakowało 🙂

  8. A.
    18 kwietnia 2018 / 10:36

    A dlaczego nie może być mleko z kartonu?

    • Marta
      Autor
      19 kwietnia 2018 / 22:41

      Nie ta konsystencja. Mleko kokosowe z puszki z dużą zawartością miąższu po leżakowaniu w lodówce ma postać stałą plus odrobinę płynnej 😉

  9. Maggie
    19 kwietnia 2018 / 22:07

    Wyszło przepyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      19 kwietnia 2018 / 22:43

      Świetnie, że przypadło do gustu 🙂

  10. Katy
    20 kwietnia 2018 / 11:44

    Świetne danie jak dla mnie idealnie pikantne ale Mąż dorzucił papryczki chili bo lubi OGIEŃ heh 🙂

    • Marta
      Autor
      21 kwietnia 2018 / 23:34

      Cieszę się, że posmakowało 🙂

  11. Dagmara19
    20 kwietnia 2018 / 14:14

    Mega pyszne będzie powtórka 🙂

    • Marta
      Autor
      21 kwietnia 2018 / 23:34

      Bardzo mi miło 😀

    • Marta
      Autor
      21 kwietnia 2018 / 23:37

      A co dodajesz do bezmięsnej wersji? Robiłam kiedyś takie curry z dynią, ale poza tym raczej zawsze z mięsem 🙂

  12. Stanka
    22 kwietnia 2018 / 17:16

    Pyszny lekki obiadek 🙂

    • Marta
      Autor
      23 kwietnia 2018 / 23:32

      Miło mi, że posmakowało 🙂

  13. Ewcia
    23 kwietnia 2018 / 23:11

    Pycha bardzo nam smakowało 🙂

    • Marta
      Autor
      23 kwietnia 2018 / 23:33

      Miło mi to słyszeć 🙂 pozdrawiam 🙂

  14. Kinga Sz.
    26 kwietnia 2018 / 9:12

    Wspaniałe danie nie miałam ani sosu rybnego ani tych liści więc nie do końca zrobiłam z przepisem ale smak i tak rewelacja 🙂

    • Marta
      Autor
      26 kwietnia 2018 / 9:18

      Ogromnie się cieszę 🙂

  15. U.L.L.A.
    2 maja 2018 / 18:19

    Świetne danie 🙂 prosto i pysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      4 maja 2018 / 23:49

      Miło mi, że przepis tak przypadł do gustu 🙂

  16. Lucy
    14 czerwca 2018 / 11:28

    Przepyszne 🙂 ostatnio nasz najlepszy obiad 🙂

    • Marta
      Autor
      15 czerwca 2018 / 11:32

      Super, że posmakowało 🙂 🙂

  17. nusia
    16 lipca 2018 / 0:05

    Danie jest super bardzo szybko się robi a smak niepowtarzalny 🙂

    • Marta
      Autor
      16 lipca 2018 / 12:45

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂

  18. anita
    25 października 2018 / 12:36

    Robię kolejny raz, wspaniały przepis polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      25 października 2018 / 16:51

      Bardzo się cieszę pozdrawiam 🙂

  19. Anja
    29 października 2018 / 12:58

    Super przepis obiadek smakował nawet mojej 16 letniej córce która od jakiegoś czasu woli stołować się poza domem więc byłam mile zaskoczona 🙂

    • Marta
      Autor
      29 października 2018 / 13:50

      Jak mi miło, super, że nawet Córka się przekonała 🙂 Pozdrawiam 🙂

  20. Pietrucha
    14 września 2020 / 12:18

    Hinduskie klimaty i przepiękne zdjęcia!

    • Marta
      Autor
      15 września 2020 / 12:53

      Bardzo dziękuję 🙂

  21. Rastie
    27 kwietnia 2021 / 12:42

    Cudowny obiad bardzo aromatyczny fajnie pikantny ale nie przesadzony 🙂 zapisane do ulubionych 🙂

    • Marta
      Autor
      28 kwietnia 2021 / 22:23

      Super, że posmakowało 🙂

  22. Renata
    17 stycznia 2024 / 22:08

    Pyszne i szybko się robi 🙂

    • Marta
      Autor
      22 stycznia 2024 / 9:24

      Super, że smakowało 🙂 Pozdrawiam 🙂

Skomentuj Marta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
28 − 14 =